Osallistu salmiakkimaaotteluun 10.5. Lakritsifestivaalilla!

Lakritsifestivaalilla on paljon tarjontaa myös salmiakista tykkääville.

Festivaalipaikkaan Katajanokalle pääsee Helsingin keskustasta kävellen tai raitiovaunulla 4. Osoite on Pikku Satamakatu 3-5.

Suomen ensimmäisellä Lakritsifestivaalilla ensi lauantaina (10.5.) järjestetään Suomi-Ruotsi-salmiakkimaaottelu. Istunnon osallistujat pääsevät maistamaan, vertailemaan ja äänestämään, kumman maan herkut ovat parempia.

Mittelöä isännöi Salmiakkiyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Annala, ken esitelmöi samassa yhteydessä salmiakin historiasta ja lajityypeistä. ”Valikoin esiteltäväksi ja maisteltavaksi joukon edustavia makeisia Pohjanlahden molemmin puolin. Skaala ulottuu täkäläisittäin harvinaisemmista herkuista aina pohjoismaisiin klassikoihin. Mukana on niin toffeita, jauheita, valumakeisia kuin kovia karamellejakin.”

 

Maaottelumaistajainen järjestetään lauantaina 10. toukokuuta kahdesti: kello 12.00 ja 15.00. Osallistuminen maksaa à 4 euroa/hlö. Lippuja on myynnissä festivaalin infotiskillä, ja sitovia etukäteisilmoittautumisia otetaan vastaan osoitteessa info@lakritsifestivaalit.com. Huom! Muistathan myös mainita, kumpaan istuntoon saavut. Paikkoja on rajoitetusti.

Salmiakkola (Desserter utan gränser). Salmiakki Finlandia -ehdokas 2013.

Maaottelussa Ruotsia edustaa mm. palkittu tukholmalaistoffee Salmiakkola. Kuva: Minna Hujanen

Itse festivaalille sisäänpääsymaksu on  10 euroa. Tapahtuma on lauantaina 10. toukokuuta klo 10-18 Wanhassa Satamassa Helsingin Katajanokalla, Pikku Satamakatu 3-5.

http://lakritsifestivaalit.com/

Lakritsi- ja salmiakkifestivaalilta pystyt bongaamaan jännittäviä tuoteuutuuksia, harvinaislaatuisia karkkeja sekä tuttuja herkkuja saman katon alta yhden päivän aikana. Messuille saapuvat keskeiset makeisvalmistajat tuoreine tuotteineen.

Lakritsifestivaali on saanut alkunsa Ruotsissa, jossa se on järjestetty joka vuosi vuodesta 2009 alkaen. Tänä vuonna se ylti jälleen kävijäennätykseensä: kahden päivän aikana tapahtumaan saapui yhteensä liki 10 000 kävijää. Helsingin Lakritsifestivaali on nyt debyyttivuonnaan yksipäiväinen.

Salmiakkiyhdistyksen vuosittaisesta ravintolailtabileestä Salmiakkigaalasta Lakritsifestivaali eroaa siten, että festari on koko päivän messutapahtuma, jossa makeisyritykset myyvät ja esittelevät osastoilla omia tuotteitaan.

Festarin yhteydessä on mm. Mike Räsäsen maistajaisesitelmä ”Mitä lakritsi on?” sekä Lakritsitaide-työpaja, jossa lakuista voi valmistaa esimerkiksi koruja. Pääset tutustumaan myös lakritsin ja salmiakin käyttöön ruuanlaitossa, mikä on naapurissamme Ruotsissa tullut suosituksi viime vuosina.

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Salmiakki Finlandia 2014 -pysti läksi Hollantiin

Choco Supportin edustaja Michiel Keijzer vastaanotti Salmiakki Finlandia -pokaalin ja kunniakirjan 1.5.2014 Helsingissä. Photo: Suomen Salmiakkiyhdistys

Michiel Keijzer sai Salmiakki Finlandia -pokaalin ja kunniakirjan 1.5.2014 Helsingissä. Photo: Suomen Salmiakkiyhdistys

Salmiakki Finlandia 2014 -palkinnon saaneen Suklaasalmiakkimantelin valmistajan edustaja lensi vapuksi Hollannista Suomeen vastaanottamaan mustan pystin & kunniakirjan. Alankomaat lienee kaukaisin paikka, johon palkintomme on kuunaan matkannut. Kookkaat onnittelut, Michiel Keijzer ja Choco Support -yhtiö!

Salmiakki Finlandia Award 2014 trophy was handed to the representative of the Dutch manufacturer of Almond Salmiak Milk Chocolate in Helsinki on Labour Day. Muchos congratulations, Mr. Michiel Keijzer and Choco Support company! Keep up the good work.

Suklaasalmiakkimanteli valittiin vuoden 2014 parhaaksi salmiakiksi helmikuussa Helsingissä pidetyssä Salmiakkigaalassa.

Almond Salmiak Milk Chocolate was elected as the best salty liquorice candy of 2014 in February at Salmiakkigaala in Helsinki.

The Finnish Salty Liquorice Association (1997-) is a consumer group cherishing sweets spiced with ammonium chloride. Salmiakki Finlandia is our annual award.

www.chocosupport.nl

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Salmiakpiknik la 28.6.2014

Yhdistyksen jäsenten perinteinen kesäretki Salmiakkipiknik järjestetään lauantaina 28. kesäkuuta 2014 Suomenlinnassa. Piknikille lähtö tapahtuu kello 13.30 Helsingin Kauppatorilta julkisen liikenteen lautalla (HKL). Lisätietoa luvassa, kun sitä kertyy. Jos olet yhdistyksemme jäsen 2014, voit ilmoittautua osoitteeseen ohoi@salmiakki.fi. Kokoonnumme Suomenlinnan lauttarannassa poppooksi, kun alus on rantautunut.

Piknikillä arvioitavien tuotteiden listalle saadaan mahdollisesti jäätelöäkin. Toivottavasti ilmojen haltija on tällä kertaa suosiollinen, sillä kahdella aiemmalla piknikillä olemme joutuneet turvautumaan saarella sisätiloihin.

Suomenlinnan Salmiakkipiknik on järjestetty vuosittain 1990-luvun lopulta alkaen.

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Mantelimysteeri ratkesi: Finlandia-palkittu tuote on Hollannista

Suklaasalmiakkimanteli voitti Salmiakki Finlandia 2014 -palkinnon viime viikonvaihteessa.  Yksimielinen tuomariduo kehuu yhdistelmätuotetta hienoksi ja rohkeaksi keksinnöksi. Manteli vei nimiinsä myös Salmiakkigaalan yleisöäänestyksen.

Tiistaina varmistui vihdoin, että tuotteen valmistaja on hollantilainen Choco Support. Mantelilla on Suomessa ainakin kolme jakelijaa/maahantuojaa: Exotic Snacks, Punnitse ja Säästä -ketju sekä Lunapark Scandinavia.

http://www.chocosupport.nl/en/product/almond-salmiak-milk-chocolate-salmiak-dusted/

 

Suklaasalmiakkimanteli oli sekä tuomareiden että yleisön suosikki Salmiakkigaalassa. 21.2.2014. Photo: Leena Salmio

Suklaasalmiakkimanteli oli sekä tuomareiden että yleisön suosikki Salmiakkigaalassa. 21.2.2014. Photo: Leena Salmio

 

 

”Päätös oli tosi helppo”,  sanoo tuomarina toiminut Kati Outinen. ”Manteli oli ehdokkaista ainoa, joka tuotti suuria yllätyksiä.” Outisen tuomarikollegan Vesa Vierikon mielestä tuotteen nimen pitäisi olla salmiakkisuklaamanteli makujärjestyksen mukaisesti. ”Se on mielenkiintoinen makumatka, joka toimii erittäin hyvin”, sanoo Vierikko.

Vesa Vierikko tuomaroi Salmiakkigaalassa 21.2.2014.  Foto: Leena Salmio

Vesa Vierikko muikeana Salmiakkigaalassa 2014. Foto: Leena Salmio

”Se alkaa pinnalta voimakkaalla salmiakkijauheella. Kolmen sekunnin kuluttua suklaa alkaa seota salmiakkiin niin, että suklaa voittaa sekunti sekunnilta. Salmiakki katoaa, ja yhtäkkiä huomaat syöväsi suklaata.  Kunnes on vielä jotakin kovaa: manteli, joka sopii suklaan kanssa loistavasti. Ja sitten kun olet syönyt yhden makeisen, vielä on vähän salmiakin makua suussa, mutta se on käynyt läpi tällaisen prosessin.”

Kati Outinen kiteyttää kokemuksen näin: ”Se potkaisi, ja sen jälkeen helli. Siinä oli uutta ja vanhanaikaista samassa pienessä pallerossa.”

Kolmivaiheiseen nautintaan viitaten Vesa Vierikko luonnehtii tuotetta ”trikoloriksi”.

Salmiakista tykkäävät näyttelijäkonkarit saapuivat finaalin tuomareiksi Salmiakkiyhdistyksen kutsusta. Makeisehdokkaiden valinnasta vastasi niin ikään yhdistyksen konklaavi, mutta voittajan valinta oli yksin Outisen ja Vierikon käsissä.

Kati Outinen keskittyy Salmiakkigaalassa 2014. Foto: Leena Salmio

Kati Outinen keskittyy Salmiakkigaalassa 2014. Foto: Leena Salmio

Mistä saa?

Tuote on myynnissä lukuisissa Citymarketeissa ja K-supermarketeissa, kertoo Exotic Snacks.

Manteleita saa myös Punnitse & Säästä -ketjun liikkeistä.

Lunaparkin mukaan tuotetta on 10. maaliskuuta alkavalla viikolla saatavilla mm. kaikista Filmtown- ja Candytown-myymälöistä.

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Kirjoituskisan ykkönen Satu Kurvinen saa karkkikassin

Salmiakkimuistoja koonneen kirjoituskilpailumme on voittanut helsinkiläinen Satu Kurvinen stoorillaan Tumma yhden illan juttu. Se kertoo kaukomailla työskentelevän suomalaisen salmiakinkaipuusta. Tarinan loppuhuipennuksen kirjalliset ansiot ratkaisivat, kertoo jurya johtanut Varja Arola Salmiakkiyhdistyksen konklaavista.

Kisan kunniamaininnan sai Laura Stjernbergin runo Merenneito. Yhdistys kiittää kaikkia osallistujia ihastuttavista tarinoista! Voittaja Satu Kurviselle toimitetaan tuhti kassi salmiakkia, ja julkaisemme palkitun kirjoituksen kokonaisuudessaan tässä hänen luvallaan.

Lakritsi ja salmiakki. Niitä on saatava, vaikka salakuljettaen.

Asuin kuusi vuotta pois Suomesta, niistä muutamia vuosia Karibialla. Toimin tuolloin suomalaisen matkanjärjestäjän kohdepäällikkönä, ja sain niin kutsuttua company-mailia suomalaisten lennolla joka toinen viikko. Silloisten määräysten mukaisesti omaiset saivat laittaa meille työntekijöille ”normaalit kirjeet ja postikortit”. Kaikki ruokatuotteet olivat ehdottomasti kiellettyjä.

Tuohon aikaan vanhempani omistivat Mikkelissä Karamelli-nimisen herkkukaupan. Kun avasin lentokenttäpäivän päätteeksi aina vakiotilaukseni, salaa ja yksin, siellä se tuoksui: Kouvolan laku, suoraan tehtaalta ja Halvan salmiakkimatto. 

Vailla järjenhiventä mätin ne aina yhteen suuhun, omaani, ja seuraava yö kärsittiin sekavasta päästä, verenpaineesta ja mahakipristelyistä. Ikinä en jakanut saalistani kenenkään kanssa. 

Musta rakastaja, se tulikin Suomesta, se hyrskytti hetken ja jätti aina lopulta tummaan yöhön haikailemaan seuraavaa kyytiä. Joskus se ei tullutkaan, ja luulin päässeeni siitä jo irti. Mutta, ei, kuukauden päästä se taas teki pahaa ja hyvää.

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Vesa Vierikko: Olen salmiakkikaatopaikka

Salmiakki Finlandia -tuomari Vesa Vierikko kertoo tykkäävänsä salmiakista, kun sitä nauttii pieninä annoksina. Näyttelijäkonkarin lapset sen sijaan lähes inhoavat ”mainittua lääkettä”.

Salmiakki Finlandia 2014 -tuomari Vesa Vierikko 2014 - Photo: VV/handout/Finska Salmiakföreningen

Näyttelijä Vesa Vierikko  tuomaroi vuoden salmiakkivaliot yhdessä Kati Outisen kanssa Salmiakkigaalassa. – Photo: VV/handout/Salmiakföreningen

”Hyvä näin, koska Suomessa salmiakkia on sijoiteltu jokaiseen karkkipussiin. Minä siis olen perheemme salmiakkikaatopaikka”, määrittelee humoristi Vierikko.

Salmiakkituomarit Vierikko ja Kati Outinen ovat saaneet kuusi ehdokasmakeista tahoillaan ennakomaisteltavaksi ennen perjantain Salmiakkigaalaa (21.2.), jossa he popsivat ja analysoivat niitä yleisön edessä – sekä tekevät lopullisen valintansa.

Ennakkomaistiaisten avulla tuomarit saavat tuntumaa tuotteisiin, joista monia on vaikea löytää Suomesta. Vaikka palkinnon nimi on Finlandia, Salmiakkiyhdistys ei rajaa pois karkkeja, jotka on valmistettu Suomen ulkopuolella. Tämä siksi, että salmiakkimaita on niin vähän koko maailmassa ja mahdollisimman monet herkut on syytä huomioida.

XVI Salmiakkigaala on perjantaina 21. helmikuuta kello 20 helsinkiläisravintola Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11). Liput 10/12 euroa, asu vapaa.

—-
Pari videopoimintaa Vesa Vierikon pitkältä näyttelijänuralta:

Tv-elokuva Katsastus / lysmyinen Hillman:
http://www.youtube.com/watch?v=xh8ww2lS3DQ

Tv-sarja Tabu / Tampereen murrekurssi:
http://www.youtube.com/watch?v=erxTOF7DnOc

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Salmiakki Finlandia 2014 -ehdokkaat julkistettiin – in English, too!

Tässä pasteeraa Salmiakki Finlandia 2014 -ehdokassekstetti! Valinnasta vastaa Salmiakkiyhdistyksen hallitus eli konklaavi. Lopullisen valinnan tekevät salmiakkituomarit Vesa Vierikko ja Kati Outinen Salmiakkigaalassa helsinkiläisbaari Dubrovnikissa perjantaina 21. helmikuuta. Tervetuloa!

Here are the six Salmiakki Finlandia Award candidates 2014! The final choice will be made at Salmiakkigaala in the Dubrovnik Bar (Eerikinkatu 11) in Helsinki on Friday 21th February starting at 8 pm. Welcome!

Salmiakki Finlandia 2014 candidates from left to right: 1. Octopus (Sweden), 2. Salta Riksdaler (Sweden), 3. Salt Trucks (Holland), 4. Salmiakkipikkutikkari (Finland), 5. Musta Pantteri (Finland), 6. Suklaasalmiakkimanteli

Salmiakki Finlandia 2014 candidates from left to right: 1. Octopus (Bubs, Sweden), 2. Salta Riksdaler (Lakritsfabriken i Ramlösa, Sweden), 3. Salt Trucks (Van Slooten, Holland), 4. Salmiakkipikkutikkari (Namitupa, Finland), 5. Musta Pantteri (Fazer, Finland), 6. Suklaasalmiakkimanteli. Photo: Leena Salmio

1. Octopus (Bubs, Sweden, orig. Bläckfiskar Saltade)

Bubsin mustekala on salmiakkifiguuriksi sangen hellyttävä: kuin haamuksi verhoutunut tv-pöllö. Ulkonäkö hämää, sillä blondissa tursaassa on odottamattoman paljon salmiakillista tenhoa.

Octopus (Bubs) - foto Leena Salmio

Octopus (Bubs) – photo Leena Salmio

Vaahtokarkit ovat salmiakin lajityyppinä melko harvinaisia, ja riittoisilta maistuvat liki uhanalaisia. ”Octopusin salmiakkipitoisuus on 5 prosenttia. Emme lisää siihen väriaineita, ruskea vivahde tulee luonnostaan lakritsista”, valaisee karkin vuonna 2008 kehitellyt Ulrik Lindström, yksi perheyritys Bubsin omistajista. Octopusit on ehdottomasti parasta nauttia suussasulavan pehmoina, ja Salmiakkigaalan pitopöytään on tehty tilaus suoraan tehtaalta…slurps!

Salty liquorice figures are rarely as endearing as this blondish Octopus. Do not get fooled by its looks: the product has an unexpectedly clear taste of salmiakki. In the shops there aren’t generally too many marshmallows spiced with salmiak, and the ones that have enough taste are endangered species. ”The salmiak amount is 5 %. We don’t add any colour, the brown nuance comes from the natural liquorice itself. It is a foam product based on corn starch and gelatine”, says Ulrik Lindström, one of the owners of Bubs, Finlandia-winner 2004 with Salta Pengar. He developed Octopus, which was launched in 2008. It is very essential to eat Octopuses when they’re soft and fresh. The manufacturer will send fresh stuff straight from the factory to the Salmiakkigaala buffet..! 

 

2. Salta Riksdaler (Lakritsfabriken i Ramlösa, Sweden)

Riikintaaleri on ammoinen ruotsalainen rahayksikkö, jota käytettiin Suomessakin 1800-luvulle saakka. Vuosi sitten Skånessa alettiin painaa delisiöösiä uusvanhaa salmiakkitaaleria, jonka kohopintaan päätettiin printata valmistajan kasvokuva.

Salta Riksdaler (Lakritsfabriken i Ramlösa) - photo Leena Salmio

Salta Riksdaler (Lakritsfabriken i Ramlösa) – photo Leena Salmio

Gluteenittomat, ei-liivatteelliset riikintaalerit myydään kätsyssä muovipurnukassa, jossa on suljettava kansihattu. Puolipaksu kolikko on suuolosuhteissa hämmästyttävän notkea ja sen salmiakkisuus sopusoinnutettu lakritsin seuraan. Tätä mässyä ei vain juuri löydä mistään täältä Suomesta…paitsi tietty Salmiakkigaalan buffetista! ”Makeisen kehitystyöhön kului puoli vuotta, ja olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen”, iloitsee Lakritsfabriken i Ramlösan johtaja Martin Jörgensen, jonka kasvot koristavat taaleria.

The Riksdaler was an ancient Swedish currency also used in Finland in the 18th and partly 19th Century. Just about a year ago in Southern Sweden they started to print delicious retroish salty liquorice Riksdalers with the candy manufacturer’s portrait printed in the middle. The coin is half-thick but bends surprisingly easily in your mouth. Plus the salty and sweet liquorice ingredients have found a harmonious combo. These gluten-free, gelatin-free products are sold in plastic mugs with an on/off top hat. But you simply can’t find this candy in Finland, you have to come to Salmiakkigaala to taste it. ”It took us six months to develop and we are very satisfied with the result”, says the man in the coin, Martin Jörgensen, last year’s Salmiakki Finlandia Award winner (Super Salty).

 

3. Salt Trucks (Van Slooten, Holland)

Hollantilaisyhtiö Van Slooten muistetaan laivamyymälöiden taxfree-salmiakkikuviokarkeistaan jo hamalta 1970-luvulta. Viime vuosina yhtiö on julkaissut pesueellisen pussitettuja karkkeja, joiden erityispiirteenä on nestetäyte.

Salt Trucks (Van Slooten) - photo Leena Salmio

Salt Trucks (Van Slooten) – photo Leena Salmio

Yksi niistä on kimmoisan lystillinen salmiakkipallukka Salt Trucks. ”Kirpsakka pinta, valuva nestesisus, jälkimaku lakritsinen”, listasi koostumuksen nautintavaiheet yksi yhdistyksemme jäsenistä viime salmiakkipiknikillä. Van Slooten on kuunnellut herkällä korvalla kuluttajapalautetta aiemmista salmiakeistaan, ja yhtiö on tehnyt tuotteesta paljon voimakkaamman makuisen kuin aiemmin. Makealta maistuva osuus alkaa nykyversiossa vasta lopussa. Makeiseen on lisätty suolaa niin pintaan, täytenesteeseen kuin itse lakritsimassaankin, kertoo Van Slootenin edustaja Jesper Sellebraaten. Tuote ei sisällä liivatetta.

The Dutch company Van Slooten is famed for its taxfree Salmiak Figures introduced in the 1970’s. Couple of years ago they released candy bags with liquid-filled sweets. One of them is Salt Trucks, a bag of semi-elastic, gelatine free, salty liquorice candies. ”Salty surface, running liquid in the inside and an aftertaste of sweet liquorice”, listed its structure one of our Association’s members at our summer picnic. When Van Slooten released the first version 2012, many consumers asked for more taste – and Van Slooten did react. So the saltiness is no longer midrange but strong. ”Salter liquid filling, salter liquorice and a new salt coating! And this is the current product”, says Jesper Sellebraaten, representant of the Dutch brand.

 

4. Salmiakkipikkutikkari (Namitupa, Finland)

”Ihan kuin isovarvasta imeskelisi”, tokaisi joku tästä tikkarista Salmiakkiyhdistyksen piknikillä viime kesänä. Jo valmistajan mielenrauhan tähden tulkitsemme, että töksäytys ei tarkoittanut makua vaan nekun isohkoa kokoa.

Salmiakkipikkutikkari (Namitupa) - photo Leena Salmio

Salmiakkipikkutikkari (Namitupa) – photo Leena Salmio

Piknikraadin ihastuttanut ”pikkutikkari” onkin aromikas yksilö: söpösti pakatun tikkukaramellin syvä salmiakkisuus vain voimistuu tikkaroinnin edetessä. Namitupa-yhtiölle tikkariohje päätyi karamellilaiteoston yhteydessä 2000-luvulla, mutta itse salmiakkiresepti juontaa valmistajan mukaan kauas 1950-luvulle saakka. Puskaradio on tuonut tikkarille netin kautta paljon yksityisiä tilaajia, ja yritys vakinaisti sen valikoimaansa viime vuonna. ”Mielestämme tuote on salmiakkia aidoimmillaan”, herkistyy Reijo Laine, Namituvan pomo.

”Feels just like sucking the big toe”, said someone of this lollipop at Salty Liquorice Association’s picnic last summer. We interpret he/she did not analyze the taste but the relatively big size of the ”Little Salmiak Lollipop”. The picnic participants voted this product as the best of our picnic selection 2013. The lollipop has an old-fashionedly cute wrapping and a strong aroma, which intensifies the more you eat. According to the small Finnish company Namitupa, the salmiakki recipy itself dates back to 1950’s. ”This product is most authentic salmiakki, the way it should be”, defines director Reijo Laine of Namitupa from Ilmajoki (Air River), little municipality in Ostrobothnia province. Namitupa’s Pöyröö powder won Salmiakki Finlandia Award in 2012.

 

5. Musta Pantteri (Fazer, Finland)

Kotimaisen peruspantterin säpäkkä sisarkarkki. Mustia Panttereita oli takavuosina saatavilla omassa nimikkopussissaan, mutta nykyisin ne on kätketty Pantteri Mix -sekoitebägiin, josta ne löytyvät sormituntumalla, kun aikansa hypistelee & rapistelee.

Musta Pantteri (Fazer) - photo Leena Salmio

Musta Pantteri (Fazer) – photo Leena Salmio

Mustat Pantterit ovat selkeästi pehmeämpiä kuin kovapintaiset peruspantsut, vaikka ne ovat likipitäen samannäköisiä. Mustan Pantterin valtteja on raikkaan vahva, täyteläinen aromi: niitä ei tarvitse kauhean monta mussuttaa tyynnyttääkseen akuutin himotuksen. Nämät kissapedot sopisivat esimerkiksi emännöimään ihkaomaa pikkukarkkipussiaan, sillä niitä on aivan liian vähän sekoituspussissa. Musta Pantteri lanseerattiin alkujaan 1990-luvulla, jolloin sitä mainosti tv:ssä Suosikki-lehden päätoimitsija Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen.

Musta Pantteri (the Black Panther) is the stronger little sister of its mild relative Pantteri Original, which is one of the most popular salmiakki candies within Finnish borders. The Black Panthers were launched back in the 1990‘s, but nowadays they are quite hard to find – sadly forgotten, one could say. Years ago, they were available in a candy bag of their own, but these days they’re hidden into a Pantteri Mix bag. The Black Panther structure is much softer than Pantteri Original, even though the sugarcoated coins look pretty much alike. The blackies have a rich strong aroma with refreshing touch, and you do not need to eat handfuls of them to ease your acute salmiakki addiction symptoms. Check out the old tv advertisement: click here. The manufacturer has won Finlandia Award in 2003.

 

6. Suklaasalmiakkimanteli (distributor Exotic Snacks, possibly others too)

Ajoittain putiikkien herkkuhyllyjen ääressä törmää yllättävyyksiin. Kun pähkinälaarien tuoteotsikoiden lomasta pilkistää sana salmiakki, viriää kiinnostus oitis.

Suklaasalmiakkimanteli - photo Leena Salmio

Suklaasalmiakkimanteli – photo Leena Salmio

Ja kotiin kiikutettu Suklaasalmiakkimanteli osoittautuu suussa liki sinfoniaaniseksi: pinnan vahva salmiakkijauhe kietoutuu ruokaisaan suklis-elämykseen. Tuotehybridin Finlandia-ehdokkuudella Salmiakkiyhdistys haluaa myös virittää salmiakkifanien joukossa keskustelua yhdistelmätuotteista: onko kyseessä salmiakki vaiko suklaa? Ja kuinka paljon sillä on väliä? Kaikille manteli ei kuitenkaan oikeasti sovi. Allergikkojen turvallisuutta ajatellen sijoitamme tuotteen Salmiakkigaalan pitopöytään omalla ottimella ja varoituskolmiolla varustettuna.

Once in a while you run into surprising discoveries at shops where they sell pick-and-mix snacks, nuts and dried fruits. You get curious, when you see a product title including the word salmiakki. Suklaasalmiakkimanteli (Chocolate Salty Liquorice Almond) is a very descriptive name but rather difficult to articulate with a full mouth. The product has a nearly symphonic combination: the strong salmiakki powder surface unites with chocolate experience. By nominating this product the Association also wants to raise discussion about hybrids among salmiakki fans. Is this a salty liquorice candy? Or rather a chocolate candy? And to which extent does it matter? However, almond is not suitable for allergic people: at Salmiakkigaala’s buffet we will place a warning sign with the product.

————-
Korjattu ehdokas numero 3:n eli Salt Trucksin esittelytekstiä Salmiakkigaala 2014:n jälkeen. Toisin kuin aiemmin määrittelimme, makeisen nykyversio on huomattavasti suolaisempi kuin aiemmin. Tämä paljastui, kun gaalaan lähetettiin tuotteen ihkauusi erä.

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Vesa Vierikko ja Kati Outinen valitsevat Salmiakki Finlandia -voittajan

Gaalan salmiakkibuffet. Kuva: Leena Salmio

Vuoden paras salmiakki valitaan Salmiakkigaalassa helsinkiläisbaari Dubrovnikissa 21. helmikuuta 2014. Kuva: Leena Salmio

Näyttelijät Vesa Vierikko ja Kati Outinen valitsevat Salmiakki Finlandia 2014 -palkinnon saajan Salmiakkigaalassa 21.2. Molemmat tunnustautuvat salmiakin ystäviksi.

Salmiakkiyhdistyksen konklaavin valitsemat Finlandia-ehdokasmakeiset julkistetaan ensi viikolla.

Muistathan, että salmiakkiaiheinen kirjoituskilpailu on niin ikään käynnissä! Lähetä tekstisi viimeistään 15. helmikuuta 2014 osoitteeseen ohoi@salmiakki.fi. Parhaan salmiakkimuiston kirjoittajalle on luvassa kilokaupalla mustia nameja.

Kuudennentoista kerran järjestettävä Salmiakkigaala on perjantaina 21. helmikuuta Dubrovnik-baarissa Helsingissä (Eerikink. 11). Parhaan salmiakkimakeisen palkinto on myönnetty vuodesta 1997 alkaen.

Salmiakkituomariksi lupautunut Kati Outinen tunnetaan eritoten päärooleistaan Aki Kaurismäen filmeissä. Hänet palkittiin Mies vailla menneisyyttä -elokuvan roolityöstään parhaana naisnäyttelijänä Cannesissa 2002.

Tuomarikollega Vesa Vierikko tunnetaan lukuisista rooleistaan niin näyttämöllä, televisiossa, elokuvissa kuin radiossakin. Ryhmäteatteri-konkarin töistä poimittakoon mm. elokuvat Katsastus, Tulitikkutehtaan tyttö, Talvisota sekä Ryhmiksen tv-klassikko Tabu.

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

Parhaan salmiakkimuiston kirjoittaja voittaa kilokaupalla namia

CannonballsSalmiakkiyhdistys julistaa salmiakkiaiheisen kirjoituskilpailun, jonka voittajalle on luvassa useita kiloja tummahkoja karkkeja.  Lähetä tekstisi viimeistään 15. helmikuuta 2014 osoitteeseen ohoi@salmiakki.fi.

Säännöt:

1. Aiheena salmiakkimuisto. Se voi liittyä esimerkiksi erityisen maukkaaseen salmiakkiin, ikimuistoiseen tilanteeseen tai vaikkapa ihmiseen, johon tutustuit salmiakin ääressä. Salmiakki voi olla pahanmakuinenkin, jos tapaus nyt vain oli sellainen. Kirjoituksen pitää kytkeytyä salmiakkimakeiseen, ei salmiakkiviinaan.

2. Kirjoitustyyli ja lajityyppi vapaa. Runokin käypi.

3. Enimmäispituus noin 1000-1200 merkkiä välilyönteineen. Älä siis lähetä romaanikäsikirjoitusta! Liian pitkät vuodatukset jätetään huomiotta.

4. Lähetä kirjoituksesi osoitteeseen ohoi@salmiakki.fi viimeistään 15. helmikuuta nimelläsi ja yhteystiedoillasi varustettuna. Laita aihekenttään merkintä KIRJOITUSKISA. Huom! Älä lähetä liitetiedostoja, vaan kirjoita tarinasi sähköpostin tekstikenttään.

5. Parhaan tekstin laatija voittaa kilokaupalla salmiakkia.

6. Paras tai parhaat tekstit luetaan yleisön edessä Salmiakkigaalassa perjantai-iltana 21. helmikuuta 2014 helsinkiläisravintola Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11).

7. Mikäli kirjoittaja tai tämän edustaja ei pääse gaalaan, palkinto postitetaan voittajalle myöhemmin.

 

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti

XVI Salmiakkigaala pe 21.2.2014!

Kissa SalmiakkiKurnauskis, oi salmarifanit! Tassut kohti Salmiakkigaalaa perjantaina 21. helmikuuta! Hippaamme kissasalmiakin suojeluksessa karkkikattauksesta naatiskellen helsinkiläisbaari Dubrovnikissa.

HUOM! Aiemmista vuosista poiketen gaala on nyt siis PERJANTAINA.

XVI Salmiakkigaalan visuaalinen teema tekee kunniaa 1970-luvun klassikolle, Hellaksen kattiaskille, jota ei enää ole. Karkkinostalgian hengessä lanseeraamme salmiakkimuisteloista kirjoituskisan, jonka säännöt julkistetaan 21. tammikuuta. Voittaja saa kilokaupalla karkkia.
Salmiakki Finlandia 2014 -ehdokasmakeiset julkistamme likempänä tapahtumaa. Salmarituomariston paljastamme lähiviikkoina.

Galan housebandin Jahnukaisten kollit kehräävät pastillijazzia miljööseen. Ketterä killi DJ Merirosmo pyörittää kiekkoja Markku Arosta Ace Frehleyn kautta Monica Zetterlundiin.
Baarihenkilöstöltä voi tilata delisiöösejä zalmiakdrinkkejä, joihin sekoitetaan haluamiasi karamellejä legendaarikkaasta karkkibuffetistamme. Ovella myydään salmiakkirintamerkkejä.

* Asu vapaa (salmiakkihenkinen niin halutessasi).

* Piletit: Voit maksaa sisäänpääsynä paikan päällä vuoden 2014 Salmiakkiyhdistyksen jäsenyyden 12 euroa. (Tärkeää: jos maksat etukäteen yhdistyksen Aktia-tilille fi51 4055 3120 0258 79, ota maksukuitti mukaan gaalaan!). Vuosijäsenyys oikeuttaa pääsyyn Suomenlinnan salmiakkipiknikille kesällä (ajankohta yhä avoin).

* Mikäli et halua jäseneksi mutta osallistua gaalaan, ticket on 10 euroa.
* Gaalalipun lunastajien kesken arvotaan karkkipalkintoja loppuiltana.
* Lipun lisäksi raflan eteispalvelu 2,50 e

* Ikäraja 18
* Obs! Lipunmyynnissä käypi vain käteinen, only cäsh

facebook.com/suomensalmiakkiyhdistys

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Jätä kommentti