Salmiakpiknik la 15.7.

Salmiakkipiknik ompi Helsingin Suomenlinnassa lauantaina 15. heinäkuuta. Saarelle matkataan Kauppatorilta kello 13.00 julkisen liikenteen lautalla (HSL). Kokoonnumme Suomenlinnan lauttarannan tuntumassa ryhmäksi (tunnussana/lösenord: tsaukki-taukki), kun alus on rantautunut saarelle. (Emme siis kokoonnu ryhmäksi jo Kauppatorilla.)

Piknik on tarkoitettu ensisijaisesti yhdistyksen jäsenistölle. Toisin kuin Salmiakkigaalaan, piknikille tulee ilmoittautua etukäteen sähköpostilla 3.7. mennessä osoitteeseen salmiakki.fi@gmail.com (Huom! Uusi sähköposti vallan.). Tämä siksi, että pystymme varaamaan riittävästi namia ja muuta matskua. Ohjelmasta täydentävää tietoa tällä sivulla likempänä tapahtuma-ajankohtaa. Lisätietoja tariffeista

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakpiknik la 15.7.

Rakkaussalmiakin jälleenmyyjät paikkakunnittain

Salmiakkiyhdistykseltä on kyselty Namituvan Rakkaussalmiakkien eli Salmiakki Finlandia 2017 -voittajamakeisen jälleenmyyntipaikkoja. Tässä myyjälistaus, joka on päivätty 17. maaliskuuta.

MATKAHUOLTOJEN toimipaikkojen kioskit kautta maan.
HELSINKI Roobertin herkku
ILMAJOKI Namitupa
JALASJÄRVI Juustoportti
JOROINEN Riikka-Piikka Ky
JYVÄSKYLÄ Viherlandia
KALAJÄRVI K-supermarket Kalajoki (4.4), SP-lahjat
KEURUU Askartelupaja Tiltaltti
KOKKOLA Prisma
KUOPIO K-market Julkula (4.4)
KURIKKA Lähituotepuoti Kurikasta
MUSTASAARI K-supermarket Piffi
NÄRPIÖ Fotoquick
OULU K-market Linnanherkku (4.4)
PATTIJOKI K-market Pattijoki
PYHÄJOKI K-market Pyhäjoki (4.4)
ROVANIEMI Citymarket
SAARIJÄRVI Ravintola Frisee
SEINÄJOKI Citymarket Päivölä, Prisma Hyllykallio
TEERIJÄRVI Maggies Grill
TURKU Citymarket Kupittaa
ULLAVA M-market Ullava
VAASA Makukauppa, K-market Suvilahti
VARKAUS Sepon lihatori
ÄÄNEKOSKI Keittiö Wille

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Rakkaussalmiakin jälleenmyyjät paikkakunnittain

Salmiakki Finlandia -jury ihastui sydänsalmareihin

Salmiakkigaalan estradilla tuomarit Sofi Oksanen ja Juho Kuosmanen (2. oik.). Kuvassa myös Salmiakkiyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Annala ja Rakkaussalmiakin valmistajayhtiön toimitusjohtaja Reijo Laine (oik.). Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Namituvan Rakkaussalmiakit tempaisivat viikonlopun Salmiakkigaalassa tuplavoiton. Vadelmalla höystetystä sydänsalmiakkiduosta koostuva uutuuspussi ylti tuomareiden ykkösvalinnaksi, ja se sai myös eniten yleisöääniä.

”Molemmat pussissa olevat karkit olivat todella hyviä”, kiittelee ohjaaja Juho Kuosmanen, toinen tuomareista.

”Rakkaussalmiakki oli poikkeuksellinen kovien salmiakkikarkkien joukossa: tarpeeksi lempeä ja tarpeeksi kirpakka. Pitkä makunautinto säilyi niin ikään”, luonnehtii tuomarikollega, kirjailija Sofi Oksanen.

Rakkaussalmiakit by Namitupa. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

”Siellä ei ollut isoa jauhemöykkyä sisällä, vaan karkki säilyi imeskeltävänä pitkään. Makeinen ei tuottanut ikäviä haavaumia suuhun, vaikka söisi isommankin pussin, mikä saattaa käydä silloin, jos imeskelee esimerkiksi valtavaa salmiakkipommia”, Oksanen täydentää.

Namituvan duosekoitus oli tuomarien mielestä toimivin esimerkiksi verrattuna ehdolla olleisiin triosekoituksiin. ”Kolmen sekoituspusseihin sisältyi erittäin hyviä makeisia, mutta niissä oli myös hiihtoviestin heikompia lenkkejä, jotka ryssi kokonaisuudessa”, Kuosmanen vertaa.

”Oli monta todella hyvää ehdokasta”, sanoo Oksanen. Salmiakki Finlandia -kilvassa palkitaan kuitenkin vain yksi tuote, joten artikkelissa mainitut muut ehdokasmakeiset eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Superhyvyys, chilipotku, nostalgia

Halvan X-Salt. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

”Halvan uudessa sekoituksessa salmiakinmuotoinen pehmeä on todella hyvä. Olisi toivonut, että koko pussi olisi sitä”, kehuu Oksanen.

X-Salt-pussissa on kolme suolasokeripäällysteistä salmiakkivaihtoehtoa.

”Halvan pääkallo ja pehmeä salmiakkimuotoinen olivat superhyviä”, luonnehtii Kuosmanen pussin sisältöä.

Tuotteen kohtaloksi tuomaroinnissa koitui se, ettei kumpikaan juryn jäsenistä tykännyt makeissekoituksen chilikarkista.

”Se sekoitus oli liian hyvä itsessään, ja sitten kun siihen isketään jykevä chilipotku, vähensi se muiden makunautintoa”, Sofi jatkaa.

Fazerin sekoituspussissa Salmiakki Mixissä molemmille erittäin mieluinen elementti on perinteinen Super Salmiakki.

Fazerin Salmiakki Mix. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

”Mutta siinä muut ehdokkaat eivät sen sekoitusmaailman sisällä olleet yhtä hyviä kuin ‘silmäsalmiakki’”, Oksanen vertaa.

”Minulla on Fazeriin nostalginen suhde, koska mummini oli Fazerilla töissä”, Kuosmanen haluaa lisäksi paljastaa.

Juho tykkää popsia karkkia esimerkiksi autoillessa ja Sofi puolestaan tv-sarjoja katsoessa.

Juho Kuosmanen ja Sofi Oksanen Salmiakkigaalan tuomarilämpiössä. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

”Salmiakit ovat yleisesti ottaen samanvärisiä, niitä ei erota, ja käsituntumakin on aika samanlainen. Pimeässä kun katsoo, sieltä saattaa tulla mikä tahansa yhtäkkiä siihen räpylään – ja saattaa tulla se, jota ei halua”, Oksanen valottaa sekoitusten dilemmaa.

Kumpikin tuomari suosii yksittäiskarkkeja sekoitusten sijaan, ja kernaasti kompakteja pusseja.

”Antavatko poikani anteeksi”

Haganolin jyviä. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Kovassa mittelössä vain yksi voi voittaa, joten myös ikoninen Haganol jäi nyt palkinnotta.

”Haganol on eittämättä klassikko, perusasia, jonka toivoo säilyvän muuttumattomana samalla kun sen tuoteperhe laajenee. En tiedä, antavatko poikani ikinä anteeksi, ettemme palkinneet Apteekin Salmiakkia”, Kuosmanen miettii.

Apteekin Salmiakki on vanha suosikkini”, Oksanen kertoo ja haikailee muutenkin enemmän makeisrasioita kauppoihin.
”Minusta askit ovat hirveän näppäriä, siinä on tietty hyvänkokoinen annoskoko. Toivoisin askien paluuta, ne ovat jotenkin epäsuosiossa.”

Lidl-pussituotteen uusi nimi on Salmiak Softies. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Lidlin valmistuttama Soft Salmiak Jelly sai positiivisia huomioita.

”Miellyttävä jauhaa, hyvä koko ja selvä, lempeä salmiakkimaku. Ei tartu hampaisiin. Pussi on aika nopeasyöntinen”, Oksanen kertoo.

Kuosmanen puolestaan kehuu tuotetta ”matalan kynnyksen salmiakiksi, jota voi syödä surutta esimerkiksi bussimatkalla ilman vaaraa yliannostuksesta.”

Karkkibisnes on nopealiikkeistä. Lidl kertoo, että ehdokaskarkin tuotenimi on jo vaihtumassa muotoon Salmiak Softies. Valmistajaa ei lukenut pussin kyljessä, mutta Lidl kertoo Salmiakki.fi:lle valmistajan olevan Finlandia Candy, joka toimii Pöytyällä Varsinais-Suomessa.

Real Snacksin perunalastut jalostuvat Pohjois-Pohjanmaalla. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Chipventures Salty Licorice -perunalastujen kohdalla sattui niin, että kumpikaan tämänvuotisista tuomareista ei ole sipsinharrastaja. He myöntävät edustavansa siten väärää kohderyhmää.
”Tässä sipsissä yllättävää on se, että salmiakkisuus tuntui siinä pehmentävänä, makeahkona sivumakuna, koska itse tuote on niin suolainen”, Kuosmanen sanoo.

Oksanen pohtii sipsien innoittamana, voisivatko suomalaiset äityä yleisemmin maustamaan ruokia salmiakilla ja lakritsilla.

”Ruotsalaisethan tuntuvat laittavan kaikenlaiseen, ehkä mekin opittaisiin lisäämään sitä yllättäviin paikkoihin, mihin välttämättä ei ole totuttu. Koska se on aika kiva jälkimaku, mikä siitä jää.”

Savusalmiakkia itäiseltä Uudeltamaalta. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Kiireisillä taiteilijoilla oli ehdokastuotteet tutustuttavina joidenkin päivien ajan ennen gaalaa. Tuomarit pahoittelivat, etteivät ehtineet etukäteen paneutua salmiakkihunajan mahdollisuuksiin sen vaativalla tavalla.

Oksanen sanoi aikovansa tuonnempana paremmalla ajalla testata tervaista Savusalmiakkia esimerkiksi jäätelön sekä kalakastikkeen yhteydessä.

”Hunaja oli hieno tuttavuus, joka tuotteena kuitenkin kärsi siitä, että siitä puuttui konteksti. Se ei ole karkki, joka on jo yksinään jotain. Se on tarkoitettu osaksi jotakin”, vertaa Kuosmanen.

 

Lue myös aiempi artikkeli, josta löytyy mm. tietoa palkitun tuotteen saatavuudesta:

Rakkaussalmiakit saivat Salmiakki Finlandia 2017 -palkinnon

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakki Finlandia -jury ihastui sydänsalmareihin

Rakkaussalmiakit saivat Salmiakki Finlandia 2017 -palkinnon

Rakkaussalmiakit (”The Love Salmiakki”) by Namitupa won the Salmiakki Finlandia Award 2017. © Suomen Salmiakkiyhdistys

Ilmajokelaisen Namitupa-yhtiön uutuustuote Rakkaussalmiakit (Salta Kärlekar) nappasi Salmiakki Finlandia 2017 -palkinnon Etelä-Pohjanmaalle viikonloppuna. Kyseessä on sydämenmuotoinen ja vahvanmakuinen karamellikaksikko: makeisista toinen on musta, toinen punainen, mutta molempien voimakas salmiakillinen maku on liki toisiaan.

Valinnan teki tuomarikaksikko Sofi Oksanen ja Juho Kuosmanen yleisön edessä lauantai-iltana Salmiakkigaalassa Helsingissä. Rakkaussalmiakit oli myös gaalan yleisöäänten ykkönen – se sai 30 prosenttia äänistä. Juryn mietteitä on niin ikään luvassa maanantain aikana Salmiakki.fi-sivulle. 

Namituvan Reijo Laine backstagella kumarrettuaan hetkeä aiemmin uniikin Salmiakki Finlandia 2017 -pystin. Photo: Salmiakki.fi

Namituvan yrittäjä Reijo Laine kertoo voittajatuotteen saaneen alkusysäyksen toissa syksynä, kun yhtiössä haettiin testimassoin uusia salmiakkisia makuyhdistelmiä.

”Sen ohessa keksittiin, että koetetaanpa perinteistä salmiakki-vadelma-yhdistelmää aivan uudella tapaa: tehdään tiukan salmiakkinen karamelli, jossa on juju”, hän muistelee.

”Musta karamelli on salmiakki, jossa piilee siellä täällä vadelmainen raita. Tällä on kaverinaan vadelmanpunainen karamelli, jossa – yllätys yllätys –onkin sama salmiakkikaramelli puettuna vadelman vaatteisiin. Eli se on punainen, ja siinäkin on vain siellä täällä vadelmainen raita tiukassa salmiakkikaramellissa.”

Kehittelyvaiheessa olleita makeisia myytiin kokeeksi muutamassa myyntipisteessä, ja hyvän palautteen perusteella muovattiin kohti valmista tuotetta. Pintaan lisättiin päällyste herättelemään himoa, ja muoto muutettiin alkuperäisestä pavunnäköisestä herttaiseen sydämeen, jolloin karkkiin saatiin enemmän herkullista pintaa ja rouskuteltavuutta.

”Sydänmuodon kautta alkoi hahmottua myös makeisten todellinen luonne: Rakkaussalmiakit Salta Kärlekar on salmiakkiromantikoille suunnattu tuote”, Laine määrittelee.

Laineeen mukaan tuima salmiakkisuus saa hetkittäin hempeämmän sävyn karamelliin kätketyn vadelmanmakuisen makuraidan myötä, mutta säilyttää kuitenkin vahvan otteensa.

”Muoto huokuu lempeä ja ystävyyttä, värisekoitus keventää ilmettä ja häkellyttää nauttijaansa pitämällä tiukasti salmiakkisessa otteessaan karamellin väristä riippumatta, mutta kuitenkin hetkittäin kevyen vadelmaisella sävyllä yllättäen”, Laine kuvailee.

Mutta mistä uutuusnamia sitten löytää? ”Helsingissä Roobertin Herkusta tiedän tuotetta löytyvän hyllystä, Kurikassa Tainan puodissa ja tietysti Ilmajoella meillä Namituvalla”, listaa Laine. Koska makeinen on lähtenyt valmistajalta jakeluun tukkurin välityksellä, Laine ei tuoreeltaan osaa sanoa enempiä varmoja paikkoja, mutta lupaa palata asiaan. Täydennämme tietoa jälleenmyyntipaikoista Salmiakki.fi:hin kuluvalla viikolla. 

Namituvan konttorille lähtenyt palkinto on käsintehtyä kotimaista laatutyötä. Muotoilija, huonekalusuunnittelija, salmiakkifani Tebianin suunnittelema ja valmistama ainutlaatuinen pysti on tehty tammesta ja marmorista.

 

Suomalainen Tebian on suunnitellut ja tehnyt Salmiakki Finlandia 2017 -pystin. Photo: Tebian.fi

Juttua täydennetty 6.3. klo 9.40: tietoa jälleenmyyntipaikoista.

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Rakkaussalmiakit saivat Salmiakki Finlandia 2017 -palkinnon

Juho Kuosmanen Sofi Oksasen tuomaripariksi Salmiakki Finlandia -mittelöön

Salmiakkituomari Juho Kuosmanen haikailee uimahallista ostettuja 50 pennin merenneitoja. Kuva: Sami Kuokkanen / Kuokkasen kuvaamo

Salmiakkiyhdistys proudly presents: elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen ja kirjailija Sofi Oksanen valitsevat vuoden parhaan salmiakin. Tunnetut salmiakkifanit tekevät valintansa maistelemalla kaikki ehdokkaat livenä tulevana lauantaina (4.3.) yleisön edessä helsinkiläisravintola Dubrovnikissa. Lyöttäydy tapahtumaan mukaan tästä!

Kuosmanen on Salmiakkigaala-kävijänä jo konkari: hän muistelee käyneensä tapahtumassa ensi kertaa jo vuonna 2002 tai 2003, kun oli muuttanut pääkaupunkiin.

Millä mielin otit vastaan tuomaripestin?

”Iloisin mielin, vaikka en pidä rakkaiden asioiden arvostelusta. Tässä tapauksessa hyvät puolet painoivat enemmän kuin huonot. Odotan saapuvaa salmiakkilähetystä kuin bussia pakkasella.”

Palkitun Hymyilevä mies -elokuvan ohjaajan mukaan salmiakki on ihanimmillaan, kun siitä saa nauttia yksin, omassa rauhassa. ”Niin, että kukaan ei ole kyseenalaistamassa tai arvostelemassa kyseisen salmiakin valintaa, eikä tarvitse varoa ilmeitä.”

Mikä on lapsuutesi rakkain salmiakkimuisto? 

”Uimahallista ostettu 50 pennin merenneito. Ne katosi sittemmin jonnekin, ja hyvä niin. Sehän vain korostaa muiston merkitystä. En usko uudelleen tulemisiin, koska muisto on yleensä parempi. Matkalla jokin merkittävä asia, rakenne, koko tai jopa maku muuttuu kuitenkin, ja lopputulos on aina pettymys. Eikä uusiotuotanto tuo lapsuutta takaisin.”

Miten luonnehtisit itseäsi salmiakin käyttäjänä: lohtusyöjä, säännöstelijä, sekakäyttäjä, puritanisti, addikti vai jokin muu?

”Olen sekakäyttäjä. Suosin karkkihyllyllä salmiakkia, mutta tykkään myös että suussa pyörii samaan aikaan salmiakki ja hedelmäkarkki: esimerkiksi klassikko Lätkäliiga ja se saman mallinen hedelmäkarkki.”

”Joskus salmiakkia täytyy olla kaksi kappaletta, koska usein hedelmäkarkki kestää pidempään. Toista salmiakkia voi säilyttää poskessa, josta sen saa kätevästi kielen päälle, kun edellinen lakkaa olemasta. Yleensä vältän valmiita sekoituksia. Turhan viihteellisiä.”

Millä tavalla salmiakki on läsnä teidän perheessä? 

”Keittiössä muiden ruokien tavoin, tällä hetkellä esimerkiksi jauheena. Pingviinikarkit pääsi juuri loppumaan. Salmiakki on tärkeä osa arkea.”

Kuosmanen kertoo äskettäin tulleen kränää aisaparinsa, elokuvaaja J-P Passin kanssa, koska tämä arvosteli pingviinikarkkeja. ”Passi osti autoon oman sekoituksen, jossa oli erilaisia halpoja kopioita hyvistä salmiakeista, ja sittemmin selitti valintaansa kaupan huonolla valikoimalla.”

Kuinka pärjäät ulkomailla salmiakitta? 

”Minulla on usein mukana pastilleja. Salmiakkipastillin sävyttämä hengitys antaa syvällisen ja sopivasti eksoottisen vaikutelman, vaikka englanninkielisestä puheesta ei saisi tolkkua.”

Onko olemassa pahaa salmiakkia?  

”On. Usein pusseissa, joissa on mustia ja ruskeita salmiakkeja, ne ruskeat ovat juuri näitä pahoja. Lapsena matka mummolaan meni Kannuksen kioskin kautta ja sieltä ostettiin vitosen pussi irtokarkkeja. Ei ollut aikaa valkata, koska oli kiire.”

”Toisinaan niissä oli ruskeita, pehmeitä ja paksuja apinanpää-salmiakkeja, jotka olivat aivan järkyttäviä. Silti ne piti syödä, koska karkkia on mahdotonta laittaa roskiin. Nykyiset ohuet, mustat apinanpäät on ihan ok. ”

Salmiakkiyhdistyksen aktiivien piirissä Kuosmanen tunnetaan Liitulakun väsymättömänä puolestapuhujana. Kerro suhteestasi Liitulakuun, ja onko se mielestäsi salmiakkia? 

”Liitulakussa on loistava rakenne, rapea kuori ja pehmeä sisus. Sen muoto on hauska ja maku on taivaallinen. Liitulaku on myös klassikko, ja ihan syystä. En tiedä onko se salmiakkia, hyvin lakumainenhan se on, mutta liitulaku on parempi kuin huono salmiakki.”

Kirjailija Sofi Oksanen valitsee vuoden parhaan salmiakin lauantaina (4.3.) Salmiakkigaalassa Juho Kuosmasen kanssa. Foto: Toni Härkönen

Kuosmasen tuomaripari Sofi Oksanen oli jo viime vuonna valmistautunut arvioimaan salmiakkeja, mutta joutui viime hetkellä perumaan osallistumisensa viisaudenhammaskipujen takia. Hän ilmoitti jo tuolloin haluavansa ehdottomasti seuraavana vuonna mukaan. Lue Sofi-salmiakkihaastattelu viime vuodelta: http://salmiakki.fi/?p=980

Oksanen ja Kuosmanen saavat alkuviikolla etukäteisnäytteet jokaisesta Salmiakki Finlandia -nominaatista.

Tuomarit tekevät lauantaina Salmiakkigaalassa voittajasta yhteispäätöksen, joka voi olla yksimielinen tahi kompromissi. Kandidaattinamit valinnut Salmiakkiyhdistyksen konklaavi ei osallistu lopulliseen päätökseen, vaan jännittää yleisön lailla tuomarien valintaa. Mikäli tuomarikaksikko ei pääse yhteisymmärrykseen, voittajaksi nimetään gaalan yleisöäänestyksen voittaja.

Tule mukaan Salmiakkigaalaan arvioimaan karkkiehdokkaita &  äänestämään omaa suosikkiasi. Klikkaa itsesi FB-tapahtumasivulle tästä.
Lue myös Salmiakki Finlandia 2017 -ehdokkaiden esittelyt:
http://salmiakki.fi/?p=1104

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Juho Kuosmanen Sofi Oksasen tuomaripariksi Salmiakki Finlandia -mittelöön

Salmiakki Finlandia 2017 – sipsejä, hunajaa, väkevyyttä, rakkautta

Salmiakki Finlandia 2017 -ehdokkaat ovat vihdoin täällä! Nominaatteja on tänä vuonna seitsemän. Pikkusen hyviä.

Osa on intresantteja uutukaisia, osa raskaan sarjan klassikkoja – mutta herkullisia yhtä kaikki. Hunaja (oops!) ja perunalastut (kääk!) ovat ensi kertaa ehdolla vuosipalkintomme saajaksi Salmiakkiyhdistyksen lähes 20-vuotisessa historiassa. 

(The product introduction will be here in English, too, roundabout Tue 28 Feb, or perhaps later. You see, our semi-robot translator is recovering from acute ammonium chloride overdose.)

Salmiakki Finlandia 2017 -nominaatit (7) luokkakuvassa. Voittaja valitaan Salmiakkigaalassa helsinkiläisbaari Dubrovnikissa lauantaina 4. maaliskuuta. © Suomen Salmiakkiyhdistys

Ja vallan erityistä on se, että kaikki ehdokkaat ovat tänä vuonna suomalaisia. Miksikö? Satavuotias Suomi sai Salmiakkiyhdistyksen organisaattorit herkistymään finskiteemaan.

Tuotenominaatit on valinnut yhdistyksen konklaavi eli hallitus. Lopullisen voittajan valitsee gaalassa itsenäinen salmiakkijury, joten konklaavi ei tästedes pysty vaikuttamaan juryn päätökseen. Dumarikoostumus julkistetaan lähitulevaisuudessa.

Klikkaa tästä Salmiakkigaalan Facebook-tapahtumasivulle, saavu Dubrovnik-baariin kannustamaan suosikkisi voittoon ja lyöttäydy pitopöydän ympärille joukkohon tummaan. Jos jury ei pääse yksimielisyyteen, yleisöäänet ratkaisevat pystin saajan. Yleisöarvontojen tuotepaketit sisältävät useita spesiaaleja ei-joka-kaupan salmiakkeja.

Ja asiaan: tässä 7 ehdokasta maistelujärjestyksessä:
(A) Chipventures Salty Licorice (Real Snacks, perunalastut)
(B) Savusalmiakki (Huhtasrinne, hunaja)
(C) Apteekin Salmiakki (Haganol, makeisrasia)
(D) Salmiak Soft Jelly (Lidl, makeispussi)
(E) Salmiakki Mix (Fazer, makeispussi)
(F) X-Salt (Halva, makeispussi)
(G) Rakkaussalmiakit / Salta Kärlekar (Namitupa, makeispussi)

 

(A) Chipventures Salty Licorice 
made by Real Snacks
Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa

Pusseissa lukee, kenen viljelijän potaateista lastut on jalostettu. Tässä luki että Jouni Isokääntä, Kalajoki. © Suomen Salmiakkiyhdistys

Yhdistyksen iskuryhmää tuijotti kaupan hyllyltä tyylikäs sipsipåse, joka väitti sisältävänsä salmiakillisesti maustettuja perunalastuja. Pakko testata. Tulos: hämmästyttävän maittavaa! Näitten pottulastujen salmiakkisuus ei ole luonteeltaan hyökkäävää, vaan balansoitua,  sofistikoitunutta. Salmiakkiefekti on saatu aikaan sipsien oman suolan ja lakritsijauheen yhdistelmällä. Valmistajayhtiön tirehtöörillä ja tuotekehittäjällä onkin yhteensä 34,5 vuoden kokemus Pandan karkkitehtaalta. ”Rakastamme salmiakkilakua ja tiedämme, miltä hyvä salmiakki/laku maistuu”, taustoittaa Arja Kastarinen, Real Snacksin pomo.

 

 

 

 

The Smoke Salmiakki Honey. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(B) Savusalmiakki
made by Huhtasrinne
Askola, Itä-Uusimaa

Kekseliäs hunajavalmistaja on kehitellyt toistaiseksi parhaan salmiakkituotteensa! Viime kesän salmaripiknikillä savusaunaisen suvellinen hani osoittautui ykköshitiksi: sen kehuttiin olevan oiva kumppani esimerkiksi nyhtöpossun kanssa. Lakritsin ja salmiakin yleistyessä ruoka-annosten säväyksenä Huhtasrinteen tuotteista on jo kiinnostuttu Tukholman lakufestivaaleillakin. Valmistaja ehdottaa Savusalmiakkia myös vaniljajätskin kaveriksi, knäckebrödin päällysteeksi tahi valkoisen kalafileen maustamiseen.

 

Haganol-nimi muotoutui vuonna 1951 Haga Numero Uno -sanoista Figarol/Pastirol-nimiä mukaillen. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(C) Apteekin Salmiakki
made by Haganol
Hollola, Päijät-Häme

Yhä epävakaammaksi käyvässä maailmassa on onneksi tiettyjä luotettavia elementtejä. Kun povarissa päivystää 15 gramman rasia Haganolin pikkuveijareita, askellus sujuu varmemmin. Haganolin Apteekin Salmiakin brändi on vaakunaista rasialogoa myöden timmi. 66-vuotiaaksi yltävä yhtiö on yhä saletisti maailman salmiakkisin yritys: sen kaikki tuotteet ovat salmiakkia. Respect! Yritys on niin ikään kunnostautunut muodikkaasti ruokaohjepuolella, esimerkiksi seeprakakku-, nekku ja kastikesektoreilla.

 

 

 

Pehmojelli lukeutuu Lidlin Sweet Corner -tuotebrändiin. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(D) Salmiak Soft Jelly
valmistuttaja Lidl
made in Finland

Elastisen herkullinen salmiakkipehmykkä poimiutui mukaan lähibutiikista. Entistä useammin sitä törmääkin kauppaketjujen omien tuotemerkkien salmiakkeihin, jotka voivat olla yllättävän hyviä. Kuten tämä Lidlin pussi. Valmistajasta tai valmistuspaikkakunnasta ei ole mitään tietoa, mutta pääasia ompi, että itse makeinen on maittava ja että se on valmistettu Suomessa, sillä niin kyljessä lukee. Elkääkä erehtykö olettamaan jellyläisiä nössöiksi marmelaatibiiteiksi, sillä valmistusvaiheessa makuun on lisätty se tärkeä: yty.

 

Jovisst, vi kommer från Villmanstrand! © Suomen Salmiakkiyhdistys

(E) Salmiakki Mix
made by  Fazer
Lappeenranta, Etelä-Karjala

From Lappeenranta with love, lukee Fazerin uuden laku/salmarisukupolven tuotepakkauksissa. Sama slogan sopisi jopa ehkä paremmin tähän varhempaan koostepussiin, joka pitää sisällään alati terheitä salmiakkihistorian senioreita kotimaan all stars -osastolta. Pussukan nykyinen triosekoitus on aiempaa selkeämpi: vahva ruutu, hieman pehmeämpi ruutu ja supersalmiakki. Siis kaikista Suomen piimäkaupoista löytyvä  peruselintarvikesetti, jota suun on päästävä ahnehtimaan säännöllisin periodein.

 

 

 

X-Salt on ehdokkaista ainoa stadilainen. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(F) X-Salt
made by Halva
Helsinki (Pitäjänmäen tehdas)

X-Salt-pussissa pötköttää suolasokerihuurrettu valumakeistroikka, jonka popsinta loihtii hienoisen löylyhien otsaan. Pehmeä ruutu, suolainen pääkallo ja chilipommi muodostavat vahvan kolmikon, jonka hienoisia maku- ja kimmoisuuseroja yhdistää se, että miedot karkit on jätetty pussista kokonaan veks. Valmistaja kertoo halunneensa selvittää, mitenkä voimakas salmiakkimaku saataisiin syntymään oitis, kun makeinen laitetaan suuhun. ”Tämän ratkaisimme kehittämällä salmiakkisokerin, joka laitetaan tuotteen pintaan”, kertoo Tanja Mäntymäki, Halvan markkinointipäällikkö. 

 

A double romantico-tico. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(G) Rakkaussalmiakit / Salta Kärlekar
made by Namitupa
Ilmajoki, Etelä-Pohjanmaa

Kahdesta karamellistä muodostuva tuoteuutuus on valmistajan mukaan suunnattu ”salmiakkiromantikoille”. Puna/musta-sydänten ulkoasusta voisi luulla, että toinen on semmoinen kirpsanhempeä lällykkä ja toinen mahdollisesti syömäkelpoinen. Eipä kuulkaas sinne päinkään, vaan ekstrasuolaisia ja rouskuteltavaisia ovat sekä ja että. Mustan karamellin sisuksiin on kätketty randomisti vadelmainen raita. Vadelmanpunainen melli taas on valeväriasuisena se sama salmiakkikaramelli samoine vadelmaraitoineen. ”Tehtiin tiukan salmiakkinen karamelli, jossa on juju”, summaa Namituvan idearikas yrittäjä Reijo Laine.

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakki Finlandia 2017 – sipsejä, hunajaa, väkevyyttä, rakkautta

Salmiakkigaala lauantaina 4. maaliskuuta!

The XIX Salty Liquorice Gala in Helsinki will happen on 4 March 2017 at 20.00. Photo: Leena Salmio

Salmiakkiväki kokoontuu lauantaina 4. maaliskuuta Helsingissä! Yhdeksästoista Salmiakkigaala pitopöytineen pystytetään jo perinteiseen tapaan keskustassa sijaitsevaan Dubrovnik-baariin, osoite: Eerikinkatu 11.

Salmiakki Finlandia -tuote-ehdokkaat
sekä palkintojury julkistetaan
myöhemmin helmikuussa
tällä salmiakki.fi-sivulla sekä FB:ssä.

Löydät lisätietoa gaalan
tapahtumasivulta
Facebookissa:

https://www.facebook.com/events/1055255684579472/

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakkigaala lauantaina 4. maaliskuuta!

Savusalmiakki nappasi piknikpotin

Savusalmiakki on kuluvan vuoden uutuuksia. Kuva: © Huhtasrinne

Savusalmiakki sai piknikraadin jäseniltä kouluarvosanakseen keskimäärin 8 1/2. Kuva: © Huhtasrinne

Oho! Uutuustuote Savusalmiakki toi hunajanvalmistaja Huhtasrinteelle voiton jo toisena vuonna perätysten Salmiakkipiknikillä. Tämä on sikälikin huomionarvoista, että hunajia on perimätiedon mukaan ollut vasta kahdella piknikillä arvioitavana.

Arviokattauksessa oli mukana yksi jäätelö, kaksi hunajaa ja neljä makeispussia (Fazer, Halva, Panda). Karkkipusseista kaksi oli usean makeislaadun koostepussia, joiden pakkaukseen oli oheistettu piirrokset siitä, mitä laatuja sisältä löytyy, hyvää kuluttajapalvelua! Osa arvioitavista tuotteista oli valmistajien arvioitavaksi tarjoamia, osa yhdistyksen pyytämiä. Valtaosa uutuuksia tai uudehkoja.

Yleisesti ottaen tällä piknikillä annetut pisteet olivat keskimääräistä piknikiä korkeampia, havaitsivat yhdistyksen kokeneet yhteenlaskijat.
Tuotteista annettiin vanhaan malliin kouluarvosana (4-10) ja verbaaliset näkemykset.
Salmiakkifaneja oli mukana nelisenkymmentä, ja vastauspapereita palautettiin 29. Kommentit ovat vastauspapereista.

1. SAVUSALMIAKKI, hunaja (Huhtasrinne), keskiarvo: 8,43
huhtasrinne.fi
Tuoksussa ihanan savuinen (savusauna) aromi, Suomen kesä. 
Olen yhtäkkiä itse tehdyn salmarin ja tervasnapsin yhdistyneessä psykedeliassa, ja pidän siitä.
Voimakkaan hienostunut, selkeän monikäyttöinen tuote jäätelöstä lettujen kautta salaatti- ja liharuokiin – ehkä juomiinkin!
Aivan todella hyvää piknikillä mukana olleen nyhtöpossun kanssa. 
Vaatii vielä hieman totuttelua.

 

2. MUSTA PANTTERI (Fazer), 80 g pienpussi, keskiarvo:  8,10 

© Fazer

© Fazer

fazer.fi
Perushyvä ja turvallinen. Pikkupussi just passeli omaan makuun.
Hyvä potku heti alusta asti.
Sopiva äkilliseen salmiakinhimoon.
Musta Pantteri on kuin Volkswagen Golf: muita karkkeja verrataan siihen.
Perfekt!
Onko makua muutettu?
Mielestäni kiinteämpi kuin ennen.

 

 

© Nestlé

© Nestlé

3. CLASSIC VALKOSUKLAA-SALMIAKKI (Nestlé), jätski, keskiarvo: 8,07

pingviini.fi

 

 

Laadukas yleisvaikutelma.
Salmiakki maistuu hyvin kermaisen jäätelön ”takaa”.
Yllättävän salmiakkinen. Ihanaa rouskuvaa salmiakkia! Hyviä krispejä juttuja.
Muuten olis kymppi mutta kuorrute hieman liian makea.
Ainesosalista pitkä: dekstroosi ja maltodekstriini, o-ou!

 

© Halva

© Halva

4. X-SALT (Halva), 3 erilaista karkkia, keskiarvo:  7,86 

halva.fi
Pirun oiva mättöpussi!
Oikein loistava sekoitus: chiliä on täydellinen määrä antamaan hieman potkua, mutta ei peitä salmiakin makua.
Pommi räjäytti pankin, osui ja upposi.
Liian suolaisia, aivan liian suolaisia..

 

 

 

Anitsi on askolalaisen valmistajan hunajaperheen tulokkaita. Kuva: © Huhtasrinne

© Huhtasrinne

5. ANITSI (Huhtasrinne), keskiarvo:  7,62
huhtasrinne.fi
Tämä olisi hyvää esim. uunijuuresten päällä.
Jouluinen aromi.
Kummassakin (vrt. Savusalmiakki) söpöt purkit, sopivan kokoiset, helppo avata.
Mukavan jännä koostumus. Hyvä anis, hituleet eivät miellyttäviä.
Purkista ei käy selville se, että on salmiakin makuista.
Näytti sinapilta.

 

6. LAKUMIX SALMIAKKI (Panda), 6 erilaista, keskiarvo:  7,34 

© Panda

© Panda


panda.fi
Kiva ulkoasu, hauska vetoketju. Voisi olla mukana vahvempiakin makuja.
Keskivertoa laadukkaaampi mättöhenkinen pussi: oma suosikkini valkopallo.
Kuula paras, vadelma heikoin.
Pussin uudelleensulkeutumismahdollisuus plussaa.
Liian sokerinen kokonaisuus, odotukset pettivät.

 

 

© Fazer

© Fazer

7. SMOOTH SALMIAK (Fazer), keskiarvo: 6,62
fazer.fi
Laku on mukavan pehmeä, muoto kiva neliö ja sopivan kokoinen suuhun. Tämä on lakuna hyvä, mutta salmiakin kanssa ei mitään tekemistä.
Suutuntuma hyvä, syö monta peräkkäin huomaamattaan.
Voi olla nimen perusteella pettymys, jos olettaa tuotteen olevan salmiakkisempi.
Pussi tyylikäs, arvokkaan näköinen. Fariini(?)sokeri jänskä plussa.
Päällä oleva sokeri outoa, aivan liian vähän salmiakkia.


Salmiakkiyhdistyksen piknik on järjestetty 1990-luvun lopulta alkaen vuosittain Suomenlinnassa. Traditio jatkuu ensi vuonna.
Tattis 4.6.2016 mukana olleille sekä valmistajille! Tervetuloa uudestaan!

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Savusalmiakki nappasi piknikpotin

Salmiakpiknik la 4.6.

Perinteikäs Salmiakkipiknik pidetään Suomenlinnassa lauantaina 4. kesäkuuta. Saarelle lähtö on Kauppatorilta kello 13.00 julkisen liikenteen lautalla (HSL). Kokoonnumme Suomenlinnan lauttarannassa ryhmäksi, kun alus on rantautunut saarelle. (Emme siis kokoonnu ryhmäksi jo Kauppatorilla.)

Piknik on tarkoitettu ensisijaisesti jäsenistölle. Toisin kuin Salmiakkigaalaan, piknikille tulee ilmoittautua etukäteen sähköpostilla (31.5. mennessä) osoitteeseen ohoi@salmiakki.fi. Tämä siksi, että pystymme varaamaan riittävästi makeisia ja muuta tarpeistoa. Lisätietoja.

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakpiknik la 4.6.

Bukspottkörtelsbekymmer – vad är det på finska, Jahnukaiset?

Salmiakkigaalan talonbändin tuore laserlevy on härmistynyt salmiakillisen(kin) kansanosan ihmeteltäväksi. Jahnukaisten uutukainen kantaa nimeä Juhannus Las Vegasissa, ja sitä analysoivat nyt Salmiakki.fi:lle herrat P = Pasi Heikura, A = Antti Seppänen ja JT = Jukka Tilsa.

Jahnukaiset från vänster till höger: Antti Seppänen, Juha Vihusaari, Jukka Tilsa, Juppo Paavola och Pasi Heikura. Photo © A-M Ruuska.

Jahnukaiset från vänster till höger: Antti Seppänen (marimba, vibrafon), Juha Vihusaari (kontrabas), Jukka Tilsa (klarinett), Juppo Paavola (trummor) och Pasi Heikura (gitarr). Foto © A-M Ruuska.

Hmmm..miltä teistä tuntuu esiintyä Salmiakkigaalan yleisölle?
P: Aluksi se tuntuu niin väkevältä että tulee hiki, sitten siihen tottuu ja lopulta siihen tulee himo!
A: Alkuvuoden kohokohtia on aina se kun pääsee Salmiakkigaalaan tempaisemaan Karkkilaivan kapteenin tai Salmiakin aakkoset!
JT: Ammoniumkloridihumalassa soittaessa tunnen aina olevani Charlie Parker!

Jahnut Salmiakkigaalassa 2011. Foto © Leena Salmio

Jahnut soittivat jo ensimmäisessä Salmiakkigaalassa tammikuussa 1998. Tässä tyylinäyte vuodelta 2011. Foto © Leena Salmio

Mitkä salmiakkimakeiset kuvaavat Jahnukaisten musiikkia parhaiten?
P: Turkinpippuri. Päältä päin Jahnukaiset vaikuttaa pelkästään suolaisen makeasti svengaavalta jazz-yhtyeeltä, mutta kun tarpeeksi on imeskellyt, yhtyeen väkevä ydin paljastuu.
A: Kysymys pitäisi oikeastaan muotoilla näin: mitä yhteistä on salmiakkimakeisilla ja Jahnukaisilla? Vastaus: molempiin voi suhtautua hyvin epäluuloisesti jos ei ole aiemmin niitä kokenut. Mutta kun aikansa totuttelee, ilmankaan ei lopulta enää halua olla.
JT: Super Salmiakki – kansanomaisen liioittelematon, mutta kokonaisvaikutelmaltaan hiipivän elegantti.

Jahnukaiset, salmiakkigaala 2012, jullariSävellystenne nimistössä elintarvikkeilla on uljas edustus (Piimälimppu, Cafe con carne, Reikä leivässä, salmiakkibiiseistä puhumattakaan). Uutuuslevyllä kahden kipaleen nimet vievät terveydenhuollon elämänalueelle. Onko jokin nyanssillinen linjanmuutos nupuillaan?
P: On pakko lohduttaa vanhoja ihailijoitamme: elintarvikejazz ei ole vaihtumassa kokonaan terveydenhoitojazziksi. Jahnukaiset haluaa kattaa jazzillaan kaikki elämän osa-alueet, joten siksi uusia jazzin alueita valloitetaan koko ajan.
A: Pasi puhuu asiaa. Meillähän on vanhastaan myös vahva eläin- ja paikkakuntapohjainen nimistö. Elintarvikkeet nousevat ehkä helpoimmin esiin, kun kaikilla on niihin läheinen suhde.
JT: Kappaleiden nimeämisellä on monta ulottuvuutta. Meillä on sellainenkin semi-historiallinen nimi kuin David ja Goljat puistotäteinä, mutta itse kappaleesta en muista mitään, sen verran harvakseltaan sitä on soitettu.

Haluamme tietää uutuuslevyllä olevan Salmiakkihymnin säveltämisen ja nimeämisen taustaa. 

Midsommar i Las Vegas -cd.

Midsommar i Las Vegas -cd. Salmiakkihymni on albumin itseoikeutettu finaaliraita.

A: Klarinetistisäveltäjämme Tilsa toi treeneihin uuden biisin jota yritettiin epätoivoisesti leipoa normi-Jahnu-biisin muottiin. Tässä ei onnistuttu, tulos kuulosti aina kököltä. Sitten keksittiin että jos tekisi tästä todella hitaan, siihen tulisi juhlavaa ylevyyttä. Salmiakkigaala oli lähestymässä, ja siitä kehkeytyi luonteva konteksti hymnille. Biisin nimikin oli ensiksi Salmiakki-Finlandia-hymni.
JT: Salmiakki-Finlandia-hymnin sävelsin varta vasten Salmiakkigaalaan, ja nimi oli kerrankin olemassa ennen kappaletta. Sovittaminen vaati Antin kuvaamat toimet, alkuunhan siinä vissiin oli jotain soolojakin, mutta niistä sittemmin luovuttiin.

Klarinetistisäveltäjä Jukka Tilsa Salmiakkigaalassa ravintola Kirjassa Kruununhaassa 2000-luvun alkupuolella. © Finska Salmiakföreningen

Klarinetisti-säveltäjä Jukka Tilsa Salmiakkigaalassa ravintola Kirjassa Kruununhaassa 2000-luvun alkupuolella. © Finska Salmiakföreningen

Entäpä samaisen pitkäsoiton kappale nimeltä Haimahuolet?
A: Nimi on tietysti väännös naimahuolista. Olisiko nimi ensin ollut leffaa mukaillen ”Asessorin haimahuolet”, mutta se kuulosti liian puujalalta.
Säveltäjä Tilsa kertokoon lisää sävelmän alkusynnystä. Itse veikkaan että kyseessä oli silkka laiskuus: seitsemän peräkkäistä kromaattisesti laskevaa säveltä, siinä kaikki. Säveltämistä vaivattomimmillaan! Vastoin odotuksia klarinetisti oppi soittamaan siihen hienon kontrapunktin: samat seitsemän säveltä, mutta toiseen suuntaan. Se on sitä jazzia.
JT: Haimahuolten nimi oli alun perin ”Talonmiehen naimahuolet”, mutta joku sanoi että mikä tahansa on parempi, vaikka Haimahuolet. Kappale on vissiin 25 vuotta vanha. Aina välillä se on ponnahtanut Jahnujen keikkasettiin, mutta levytysyritykset ovat aina lörähtäneet. Yleisön suussa kappaleen nimi on joskus saanut myös muodon ”Haimatulehdus”.
P: Hah! Mä olen kuvitellut, että nimi on mukaelma vanhasta klassikkosävelmästä Sydänsuruja (Heartaches)!

Marimbisti Antti tapaa välispiikata Salmiakkigaalan ruotsalaisvieraille kappaleet myös ruotsiksi. Esimerkiksi äsken mainittu Haimahuolet on på svenska Bukspottkörtelsbekymmer.
Kuinka suuren osan gaalaa edeltävistä treeneistä käytätte huolellisten esittelyjen laatimiseen? (Gaalassa vuonna 2015 taisi spiikkejä olla myös saksaksi, koska paikalle saapui berliiniläinen kirjailija.)

A: Kyllä välispiikeissä täytyy elää hetkessä; ne ovat yhtä improvisoituja kuin soolot kappaleissakin. Tulevan kappaleen nimi tietysti aina kerrotaan, mutta se millaisen kontekstin tai pohjustuksen se saa, lähtee ihan fiilispohjalta.
Ruotsinnospuoli on vissiin/toivottavasti ihan hauska lisä, vaikka siihen päistikkaa hypätessä väistämättä välillä kompastuu puutteelliseen kielenhallintaan. Mutta päistikkaa kompastelu on toki Jahnukais-filosofian ytimessä muutenkin.
JT: Juu onhan se kohteliasta kääntää kappaleiden nimet. Onneksi ei ole kokonaisia laulutekstejä käännettävänä, kuten esim. Hectorilla voisi olla.

Levyn voi hankkia esimerkiksi täältä.

Jahnukaisten bassorummun etumus ikuistettiin rintamerkkiin muutama vuosi sitten. © Suomen Salmiakkiyhdistys

Jahnukaisten bassorummun etumus ikuistettiin rintamerkkiin muutama vuosi sitten. © Suomen Salmiakkiyhdistys

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Bukspottkörtelsbekymmer – vad är det på finska, Jahnukaiset?