Rakkaussalmiakit saivat Salmiakki Finlandia 2017 -palkinnon

Rakkaussalmiakit (”The Love Salmiakki”) by Namitupa won the Salmiakki Finlandia Award 2017. © Suomen Salmiakkiyhdistys

Ilmajokelaisen Namitupa-yhtiön uutuustuote Rakkaussalmiakit (Salta Kärlekar) nappasi Salmiakki Finlandia 2017 -palkinnon Etelä-Pohjanmaalle viikonloppuna. Kyseessä on sydämenmuotoinen ja vahvanmakuinen karamellikaksikko: makeisista toinen on musta, toinen punainen, mutta molempien voimakas salmiakillinen maku on liki toisiaan.

Valinnan teki tuomarikaksikko Sofi Oksanen ja Juho Kuosmanen yleisön edessä lauantai-iltana Salmiakkigaalassa Helsingissä. Rakkaussalmiakit oli myös gaalan yleisöäänten ykkönen – se sai 30 prosenttia äänistä. Juryn mietteitä on niin ikään luvassa maanantain aikana Salmiakki.fi-sivulle. 

Namituvan Reijo Laine backstagella kumarrettuaan hetkeä aiemmin uniikin Salmiakki Finlandia 2017 -pystin. Photo: Salmiakki.fi

Namituvan yrittäjä Reijo Laine kertoo voittajatuotteen saaneen alkusysäyksen toissa syksynä, kun yhtiössä haettiin testimassoin uusia salmiakkisia makuyhdistelmiä.

”Sen ohessa keksittiin, että koetetaanpa perinteistä salmiakki-vadelma-yhdistelmää aivan uudella tapaa: tehdään tiukan salmiakkinen karamelli, jossa on juju”, hän muistelee.

”Musta karamelli on salmiakki, jossa piilee siellä täällä vadelmainen raita. Tällä on kaverinaan vadelmanpunainen karamelli, jossa – yllätys yllätys –onkin sama salmiakkikaramelli puettuna vadelman vaatteisiin. Eli se on punainen, ja siinäkin on vain siellä täällä vadelmainen raita tiukassa salmiakkikaramellissa.”

Kehittelyvaiheessa olleita makeisia myytiin kokeeksi muutamassa myyntipisteessä, ja hyvän palautteen perusteella muovattiin kohti valmista tuotetta. Pintaan lisättiin päällyste herättelemään himoa, ja muoto muutettiin alkuperäisestä pavunnäköisestä herttaiseen sydämeen, jolloin karkkiin saatiin enemmän herkullista pintaa ja rouskuteltavuutta.

”Sydänmuodon kautta alkoi hahmottua myös makeisten todellinen luonne: Rakkaussalmiakit Salta Kärlekar on salmiakkiromantikoille suunnattu tuote”, Laine määrittelee.

Laineeen mukaan tuima salmiakkisuus saa hetkittäin hempeämmän sävyn karamelliin kätketyn vadelmanmakuisen makuraidan myötä, mutta säilyttää kuitenkin vahvan otteensa.

”Muoto huokuu lempeä ja ystävyyttä, värisekoitus keventää ilmettä ja häkellyttää nauttijaansa pitämällä tiukasti salmiakkisessa otteessaan karamellin väristä riippumatta, mutta kuitenkin hetkittäin kevyen vadelmaisella sävyllä yllättäen”, Laine kuvailee.

Mutta mistä uutuusnamia sitten löytää? ”Helsingissä Roobertin Herkusta tiedän tuotetta löytyvän hyllystä, Kurikassa Tainan puodissa ja tietysti Ilmajoella meillä Namituvalla”, listaa Laine. Koska makeinen on lähtenyt valmistajalta jakeluun tukkurin välityksellä, Laine ei tuoreeltaan osaa sanoa enempiä varmoja paikkoja, mutta lupaa palata asiaan. Täydennämme tietoa jälleenmyyntipaikoista Salmiakki.fi:hin kuluvalla viikolla. 

Namituvan konttorille lähtenyt palkinto on käsintehtyä kotimaista laatutyötä. Muotoilija, huonekalusuunnittelija, salmiakkifani Tebianin suunnittelema ja valmistama ainutlaatuinen pysti on tehty tammesta ja marmorista.

 

Suomalainen Tebian on suunnitellut ja tehnyt Salmiakki Finlandia 2017 -pystin. Photo: Tebian.fi

Juttua täydennetty 6.3. klo 9.40: tietoa jälleenmyyntipaikoista.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.