Sofi Oksanen: Kuljetan aina salmiakkia mukanani

Kirjailija Sofi Oksanen valitsee vuoden parhaan salmiakin lauantaina (27.2.) Salmiakkigaalassa Mikko Kuustosen kanssa. Foto: Toni Härkönen

Kirjailija Sofi Oksanen valitsee vuoden parhaan salmiakin lauantaina (27.2.) Salmiakkigaalassa Mikko Kuustosen kanssa. Foto: Toni Härkönen

”Salmiakki on kuin kahvi. Se kuuluu päivään.” Näin linjaa Salmiakki Finlandia 2016 -palkintotuomari, kirjailija Sofi Oksanen. Salmiakin suurkuluttaja valitsee ensi lauantaina vuoden parhaan makeisen yhdessä lauluntekijä Mikko Kuustosen kanssa. Palkitseminen on sangen asiantuntevan tuomariduon huomassa, sillä Kuustonen luonnehtii olevansa salmiakkiaddikti.

Salmiakki kuuluu kirjailija Oksasen kirjoitustyöhön kiinteänä oheisnautintona.

”Syön aika paljon sellaista imeskeltävää salmiakkia kirjoittaessa, joten on vähän hankala kuvitella työntekoa ilman karkkia ja kahvia ja tupakkaa.”

Oksanen huolehtii ulkomaille suunnatessaankin siitä, että mustia herkkuja on mukana riittävä määrä. Siten hän välttyy puutostilan oireilta.

”Oireita ei ole, koska kuljetan aina mukanani salmiakkia. Myös maihin, joissa salmiakkia on. Ruotsi ja muut pohjoismaat taitavat olla ainoita, joissa hätää ei tule ilman omaa varastoa, mutta esimerkiksi kuukauden reissulle Britteihin varasin mukaan salmaria pari kiloa.”

Suomalaiset namit ovat lemppareita.

”Kotimainen salmiakki vetää kyllä voiton verrattuna muihin Pohjoismaihin, mutta katsotaan, mitä tapahtuu kisassa”, tuomari hymiöi.

Lapsuuden rakkaista salmiakkimuistoista hänelle nousee mieleen laivoilta saatu ABC-salmiakki. ”Mutta kieltämättä aakkossalmiakkeihin tuli kyllästyttyä, ja niihin en oikein ole palannut lapsuuden jälkeen.”

”Rakkain muisto on ehkä sittenkin pyöräily kiskalle, jos sattui olemaan rahaa 50 penniä tai peräti markka. Sillä sai jo monta merkkaria luukulta. Lätkäliiga oli myös lapsuusaikojen suosikki.”

Oksanen ja Kuustonen ovat nyt saaneet etukäteisnäytteet jokaisesta Salmiakki Finlandia -makeisnominaatista. Dumarit maistelevat seitsemän ehdokastuotetta yleisön edessä helsinkiläisravintola Dubrovnikin estradilla lauantai-iltana 27. helmikuuta.

Tuomarit tekevät voittajasta yhteispäätöksen, joka voi olla yksimielinen tahi kompromissi. Kandidaattinamit valinnut Salmiakkiyhdistyksen konklaavi ei osallistu lopulliseen päätökseen, vaan jännittää yleisön lailla tuomarien valintaa. Mikäli tuomarikaksikko ei pääse yhteisymmärrykseen, voittajaksi nimetään gaalan yleisöäänestyksen voittaja.

Tule mukaan Salmiakkigaalaan arvioimaan karkkiehdokkaita &  äänestämään omaa suosikkiasi.
Klikkaa itsesi FB-tapahtumasivulle tästä.
Lue Salmiakki Finlandia Award 2016 -kandidaattien esittelyt täältä!

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.