Salmiakki Finlandia -jury ihastui sydänsalmareihin

Salmiakkigaalan estradilla tuomarit Sofi Oksanen ja Juho Kuosmanen (2. oik.). Kuvassa myös Salmiakkiyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Annala ja Rakkaussalmiakin valmistajayhtiön toimitusjohtaja Reijo Laine (oik.). Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Namituvan Rakkaussalmiakit tempaisivat viikonlopun Salmiakkigaalassa tuplavoiton. Vadelmalla höystetystä sydänsalmiakkiduosta koostuva uutuuspussi ylti tuomareiden ykkösvalinnaksi, ja se sai myös eniten yleisöääniä.

”Molemmat pussissa olevat karkit olivat todella hyviä”, kiittelee ohjaaja Juho Kuosmanen, toinen tuomareista.

”Rakkaussalmiakki oli poikkeuksellinen kovien salmiakkikarkkien joukossa: tarpeeksi lempeä ja tarpeeksi kirpakka. Pitkä makunautinto säilyi niin ikään”, luonnehtii tuomarikollega, kirjailija Sofi Oksanen.

Rakkaussalmiakit by Namitupa. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

”Siellä ei ollut isoa jauhemöykkyä sisällä, vaan karkki säilyi imeskeltävänä pitkään. Makeinen ei tuottanut ikäviä haavaumia suuhun, vaikka söisi isommankin pussin, mikä saattaa käydä silloin, jos imeskelee esimerkiksi valtavaa salmiakkipommia”, Oksanen täydentää.

Namituvan duosekoitus oli tuomarien mielestä toimivin esimerkiksi verrattuna ehdolla olleisiin triosekoituksiin. ”Kolmen sekoituspusseihin sisältyi erittäin hyviä makeisia, mutta niissä oli myös hiihtoviestin heikompia lenkkejä, jotka ryssi kokonaisuudessa”, Kuosmanen vertaa.

”Oli monta todella hyvää ehdokasta”, sanoo Oksanen. Salmiakki Finlandia -kilvassa palkitaan kuitenkin vain yksi tuote, joten artikkelissa mainitut muut ehdokasmakeiset eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Superhyvyys, chilipotku, nostalgia

Halvan X-Salt. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

”Halvan uudessa sekoituksessa salmiakinmuotoinen pehmeä on todella hyvä. Olisi toivonut, että koko pussi olisi sitä”, kehuu Oksanen.

X-Salt-pussissa on kolme suolasokeripäällysteistä salmiakkivaihtoehtoa.

”Halvan pääkallo ja pehmeä salmiakkimuotoinen olivat superhyviä”, luonnehtii Kuosmanen pussin sisältöä.

Tuotteen kohtaloksi tuomaroinnissa koitui se, ettei kumpikaan juryn jäsenistä tykännyt makeissekoituksen chilikarkista.

”Se sekoitus oli liian hyvä itsessään, ja sitten kun siihen isketään jykevä chilipotku, vähensi se muiden makunautintoa”, Sofi jatkaa.

Fazerin sekoituspussissa Salmiakki Mixissä molemmille erittäin mieluinen elementti on perinteinen Super Salmiakki.

Fazerin Salmiakki Mix. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

”Mutta siinä muut ehdokkaat eivät sen sekoitusmaailman sisällä olleet yhtä hyviä kuin ‘silmäsalmiakki’”, Oksanen vertaa.

”Minulla on Fazeriin nostalginen suhde, koska mummini oli Fazerilla töissä”, Kuosmanen haluaa lisäksi paljastaa.

Juho tykkää popsia karkkia esimerkiksi autoillessa ja Sofi puolestaan tv-sarjoja katsoessa.

Juho Kuosmanen ja Sofi Oksanen Salmiakkigaalan tuomarilämpiössä. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

”Salmiakit ovat yleisesti ottaen samanvärisiä, niitä ei erota, ja käsituntumakin on aika samanlainen. Pimeässä kun katsoo, sieltä saattaa tulla mikä tahansa yhtäkkiä siihen räpylään – ja saattaa tulla se, jota ei halua”, Oksanen valottaa sekoitusten dilemmaa.

Kumpikin tuomari suosii yksittäiskarkkeja sekoitusten sijaan, ja kernaasti kompakteja pusseja.

”Antavatko poikani anteeksi”

Haganolin jyviä. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Kovassa mittelössä vain yksi voi voittaa, joten myös ikoninen Haganol jäi nyt palkinnotta.

”Haganol on eittämättä klassikko, perusasia, jonka toivoo säilyvän muuttumattomana samalla kun sen tuoteperhe laajenee. En tiedä, antavatko poikani ikinä anteeksi, ettemme palkinneet Apteekin Salmiakkia”, Kuosmanen miettii.

Apteekin Salmiakki on vanha suosikkini”, Oksanen kertoo ja haikailee muutenkin enemmän makeisrasioita kauppoihin.
”Minusta askit ovat hirveän näppäriä, siinä on tietty hyvänkokoinen annoskoko. Toivoisin askien paluuta, ne ovat jotenkin epäsuosiossa.”

Lidl-pussituotteen uusi nimi on Salmiak Softies. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Lidlin valmistuttama Soft Salmiak Jelly sai positiivisia huomioita.

”Miellyttävä jauhaa, hyvä koko ja selvä, lempeä salmiakkimaku. Ei tartu hampaisiin. Pussi on aika nopeasyöntinen”, Oksanen kertoo.

Kuosmanen puolestaan kehuu tuotetta ”matalan kynnyksen salmiakiksi, jota voi syödä surutta esimerkiksi bussimatkalla ilman vaaraa yliannostuksesta.”

Karkkibisnes on nopealiikkeistä. Lidl kertoo, että ehdokaskarkin tuotenimi on jo vaihtumassa muotoon Salmiak Softies. Valmistajaa ei lukenut pussin kyljessä, mutta Lidl kertoo Salmiakki.fi:lle valmistajan olevan Finlandia Candy, joka toimii Pöytyällä Varsinais-Suomessa.

Real Snacksin perunalastut jalostuvat Pohjois-Pohjanmaalla. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Chipventures Salty Licorice -perunalastujen kohdalla sattui niin, että kumpikaan tämänvuotisista tuomareista ei ole sipsinharrastaja. He myöntävät edustavansa siten väärää kohderyhmää.
”Tässä sipsissä yllättävää on se, että salmiakkisuus tuntui siinä pehmentävänä, makeahkona sivumakuna, koska itse tuote on niin suolainen”, Kuosmanen sanoo.

Oksanen pohtii sipsien innoittamana, voisivatko suomalaiset äityä yleisemmin maustamaan ruokia salmiakilla ja lakritsilla.

”Ruotsalaisethan tuntuvat laittavan kaikenlaiseen, ehkä mekin opittaisiin lisäämään sitä yllättäviin paikkoihin, mihin välttämättä ei ole totuttu. Koska se on aika kiva jälkimaku, mikä siitä jää.”

Savusalmiakkia itäiseltä Uudeltamaalta. Photo © Suomen Salmiakkiyhdistys

Kiireisillä taiteilijoilla oli ehdokastuotteet tutustuttavina joidenkin päivien ajan ennen gaalaa. Tuomarit pahoittelivat, etteivät ehtineet etukäteen paneutua salmiakkihunajan mahdollisuuksiin sen vaativalla tavalla.

Oksanen sanoi aikovansa tuonnempana paremmalla ajalla testata tervaista Savusalmiakkia esimerkiksi jäätelön sekä kalakastikkeen yhteydessä.

”Hunaja oli hieno tuttavuus, joka tuotteena kuitenkin kärsi siitä, että siitä puuttui konteksti. Se ei ole karkki, joka on jo yksinään jotain. Se on tarkoitettu osaksi jotakin”, vertaa Kuosmanen.

 

Lue myös aiempi artikkeli, josta löytyy mm. tietoa palkitun tuotteen saatavuudesta:

Rakkaussalmiakit saivat Salmiakki Finlandia 2017 -palkinnon

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.