Salmiakki Finlandia 2019 -ehdokkaat, olkaa hyvä!

Kandidaatit ryhmäpotretissa: takarivissä vasemmalta Tuima, turkkarisuklaa, salmiakki-Tupla ja Superpehmeä. Etualalla Djungelvrål-tikkari ja Ärjy.
Foto © Salmiakkiyhdistys

Salmiakki Finlandia 2019 -ehdokkaat on vihdoinkin paketoitu! Yhdistyksen konklaavi on kokoontunut kiihkeisiin maistelusessioihin talvi-illoin ja makustellut kaupoista bongattuja herkkuja sekä tuotteita, joita karkkiyhtiöt ovat lähettäneet maisteltavaksemme.

Nominaateiksi valitsimme niin suurten tehtaiden kuin pienten valmistajien tuotteita, jotka mielestämme ansaitsevat salmiakkifanien huomion. Osa löytyy helposti kaupoista, osa ei ollenkaan.

Viime vuosi oli suorastaan erinomainen salmiakkisuklaavuosi, ja tämä näkyy myös kandidaatistossa. Valitsimme kaksi alan valiota ehdokaskuusikkoon, vaikka hyvin tiedämme, että salmiakin ja suklaan yhdistelmä ei ole ihan kaikkien mieleen.

Ehdokasesittelytekstin lopusta löytyy tietoja ja linkkejä Salmiakkigaalasta (lauantaina 2. maaliskuuta), jossa tuomarit Jari Tervo ja Baba Lybeck valitsevat voittajan.

Tuotteiden englanninkielinen esittely ei valmistunut tähän hätään, toivottavasti ensi viikolla. The translations will be ready next week, hopefully.


Herkullisia lukuhetkiä!

Salmiakkituplaa valmistetaan Ruotsin Ljungsbrossa, mutta sitä myydään vain Suomessa.
Foto © Salmiakkiyhdistys
Salmaritupla on sangen ravitseva setti. Foto © Salmiakkiyhdistys

(1) Tupla Double Layer Liquorice (Cloetta)

Täyteläinen kerrospatukka, jonka kätköissä lymyää mietoa salmiakkia. ”Paheellisen hyvää, kuten ranskalaiset juustot! Alkaa tehdä mieli puhua ranskaa, vaikkei osaakaan”, tokaisi yksi konklaavimme jäsenistä testimaistelossa. Salmiakkikerroksen maku muistuttaa Hopeatoffeeta, ja valmistaja Cloettan mukaan kaakaonougatin seassa on salmiakkikrispejä. Ainoa miinus tulee tuotenimestä, joka saisi olla suomeksi. Tämä Tupla Blackin modernoitu versio tuli kauppoihin syksyllä. Tuoteideasta vastaa Cloetta Suomen suklaamarkkinointitiimi, ja reseptin päivitti Anna-Karin Järdemar.


Superpehmeää Salmiakkiruutua valmistetaan Helsingin Pitäjänmäellä,
ja sitä myydään kotimaassa.
Foto © Salmiakkiyhdistys
Superpehmeän rakenteessa liivate on korvattu pektiinillä, joka tekee massasta todella pehmeän ja helposti purtavan, Halva kertoo. Foto © Salmiakkiyhdistys

(2) Superpehmeä Salmiakkiruutu (Halva, Helsinki)

Onpa kekseliäs struktuuri! Halvan Superpehmeä tuntuu suussa kuin marmeladilta vallan, mikä on hyvinkin poikkeuksellista salmiakkien lajikirjossa. Superpehmeää kehiteltiin Halvan omassa tuotekehitysryhmässä noin kahden vuoden ajan, kunnes lanseerattiin viime syyskuussa. Muodoksi valittiin yhtiön perinteinen salmiakkiruutu.
”Halusimme valmistaa vegaanisen, liivatteettoman, gluteenittoman ja maidottoman pehmeän salmiakin, joka sopii mahdollisimman monelle”, summaa Tanja Mäntymäki Halvalta.

Turkkarisuklaata sai aluksi vain laivoilta ja lentoasemilta.
Tämän levyn perässä tuli reissattua.
Foto © Salmiakkiyhdistys
Kiteiset salmiakit natsaavat suklaan rakenteeseen paremmin
kuin ”juokseva” salmiakkitäyte. Foto © Salmiakkiyhdistys

(3) Karl Fazer Tyrkisk Peber -maitosuklaa (Fazer)

Viime juhannuksena puskaradiosta pulpahteli ihania uutisia: Fazer oli vihdoin yhdistänyt kaksi ikoniaan! Konklaavin iskuryhmät läksivät jäljittämään turkinpippurisuklaata laivoilta ja lentokentiltä, joissa sitä myytiin aluksi. Teimme pari tuloksetonta Tallinnan-risteilyä, kunnes saimme Oulun lentoasemalta ostettua kaksi viimeistä levyä. Ah, sitä nautintoa! Sinisen suklaan ja turkkarijyvästen balanssi tuntuu tieteellisen tarkalta. ”Kahden klassikkomaun yhdistelmää kehitettiin useamman vuoden ajan”, valaisee Karl Fazer -tuotteista vastaava Rasmus Bange Fazerilta.


Namituvan Ärjy saapuu Salmiakkigaalaan kuvassa olevaa pussiformua ärtsymmässä myyntipakkauksessa, valmistaja lupaa. Hempeä rusetti on yhdistyksemme omaa rekvisiittaa.
Foto © Salmiakkiyhdistys
Namituvan antiikkisella tablettikoneella Ärjyjä valmistuu maksimissaan noin 6 kg tunnissa. Foto © Salmiakkiyhdistys

(4) Ärjy (Namitupa)

Peijakkaan pätevä puristepastilli, jota Namitupa manufakturoi hassulla 1950-lukulaisella tablettikoneellaan. Kun Ärjyn jauhe hajautuu suussa, sekaan ujutetut pikkukiteet suovat jälkikäteisiä kloridipirskahduksia. ”Ajatuksena oli rustata vähän parempaa murua kuin muilla”, taustoittaa reseptin laatija Reijo Laine, jonka tuoteidea juontuu vuoteen 2009. Puristetta tehtiin sittemmin tilauksesta myös Helsingin Töölön legendaariselle Salmiakkikioskille. Ärjyä saa nyt vain Namituvan omasta kaupasta ja spessutapahtumista, kuten Salmiakkigaalasta, jossa tuotteelle on luvassa uusi pakkaus, pastillipullo. Keväällä myyntireviiri laajenee.

Upotuoreella Tuimalla ei ole omaa pakkausta – ainakaan toistaiseksi. Sonnustimme pötkylät kuvauksen ajaksi knipsulla tämmöiseen improvisoituun pussukkaan.
Foto © Salmiakkiyhdistys
Tuima Salmiakkilaku syntyi yön hämärissä Kymenlaaksossa. ”Emme tiedä, milloin tuote voisi tulla kauppoihin – riippuu millaisen vastaanoton se saa”, valmistaja pohtii.
Foto © Salmiakkiyhdistys

(5) Tuima Salmiakkilaku (Lakumesta)

Ruokaisa ja vahva salmariputkelo, jota ei ole vielä missään saatavilla. Paihti Salmiakkigaalassa! Salmiakkikonklaavi tilasi Lakumestan koekeittiöstä kehitteillä olevia nameja maisteltavaksi ja ihastui tähän oitis. Tuiman ruama eli draama rakentuu näin: lempeää pintajauhetta seuraa hento rapsahdus, ja suuhun karkeloituu voimakas suolasokeri, mi yhdentyy sisuksen salmiakkilakuun liki sametillisena kombinaationa. Valmistamon tekijäporukka tunnetaan kyltymättöminä uurastajina, ja trio Janne, Taavi ja Leevi synnytti Tuiman yövuoron pimeinä tunteina. ”Elikkä teidän mielestänne näistä olisi kaupan hyllylle asti?” kysyy Lakumestan Janne Mauno. Vastaamme, että kyllä maar!




Ruotsalaisen Djungelvrål-karkkipussin tuoteperheeseen syntyi tikkari vuonna 2006.
Foto © Salmiakkiyhdistys
Djungelvrålin ydinjauhe vartoo leudon pallon povessa. Foto © Salmiakkiyhdistys


(6) Djungelvrål-tikkari (Cloetta)

Konklaavimme sirkeä agentti besökte Ruotsissa Godisgubben-karkkikaupassa Strängnäsissä. Tuliaisina hän kiikutti säkillisen tikkareita, joita ryhdyimme maiskauttelemaan ahnaasti ihastellen. Tikkarin taika perustuu siihen, että leudon pallon sisärakosista hulmahtaa Djungelvrålin ominaismaun suolapulssi. Siis käänteisversio perinteisistä Djungelvrål-makeisista, joissa ärheän pintasuolan jälkeen edetään lauhkeaan miljööseen. Näitä on vaikea bongata kotimaastaankin, ja luulimme, ettei Suomessa ole laisinkaan. Kunnes saimme vinkin Helsingistä: Rautatientorin metron rullaportaiden yläpäässä sijaitsevasta Karkkitori-putiikista löytyy! Tämän lollipopin soisi kyllä yleistyvän.

: : : : :

Salmiakki Finlandia 2019 -tuomarikaksikko Jari Tervo ja Baba Lybeck maistelee ehdokkaat livenä Salmiakkigaalassa ravintola Dubrovnikin estradilla lauantaina 2. maaliskuuta. Jos he eivät löydä yhteistä säveltä, gaalan yleisöäänestys ratkaisee voittajan.

Voit lukea tuomareiden haastattelun täältä.

XXI Salmiakkigaala
2.3.2019 klo 20-03, Dubrovnik Bar, Eerikinkatu 11, Helsinki.
Jury: Baba Lybeck, Jari Tervo
Jahnukaiset-yhtye, DJ Merirosmo
Pääsylippu (=jäsenmaksu): 14 e 
Järjestäjä: Suomen Salmiakkiyhdistys
Tapahtuma 
Facebookissa
S-posti: 
salmiakki.fi@gmail.com
Twitter @salmiakkiFi


Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.