Salmiakki Finlandian saajaksi ehdolla 7 makeista

Ehdokkaat ovat maistelujärjestyksessä Salmiakkigaalan tuomaristoa varten. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

Salmiakki Finlandia 2012 -palkintoa tavoittelee seitsemän makeista. Ehdokkaat on nimennyt Salmiakkiyhdistyksen hallitus eli konklaavi. Kandidaattien joukossa on mietoja ja vahvoja karkkeja – niin klassikoita kuin tulokkaitakin.

1. Bilar (Leaf). Pehmeänsuolainen vaahtonami. Ruotsalaisen Ahlgrens Bilar -perinnekarkin salmiakkinen variantti on tulokas Suomen markkinoilla.

2. IFA Salmiakk (Nidar). Norjalaisen, rapeapintaisen klassikkopastillin salmiakkisempi uutuus.

3. BisBis (Leaf). Kuluvana vuonna 30 vuoden ikään yltävä täytelakritsi, joka saksalaistyyppisestä nimestään huolimatta on syntyjään Suomesta.

4. Salmiakki, sokeripäällysteinen (Halva). Suomalaisyhtiön vinoneliöpastillin sokerihuurrettu versio. Myydään suuressa pahvisessa juhlalootassa, jota ei ihan joka kaupasta löydä.

5. Super Salmiakki -aski (Fazer). Kotimainen alan ikoni ”Silmäsalmiakki” syntyi jo vuonna 1971. Konklaavi on nostanut ehdokkaaksi sokerilla makeutetun rasiakarkin, joskin maistuvaisia ovat pussi- ja xylitolvaihtoehdotkin.

6. Piratos (Haribo). Klassinen Piratos-salmiakkilantti on kotoisin Tanskan Sjellannista. Makeisella on myös ”isoveli” Super Piratos, joka on hieman isompi ja kovempi mutta miedompi.

7. Pöyröö Puluveri (Namitupa). Eteläpohjalaisen pienyhtiön salmiakkijauhe, jota löytää vain harvoista paikoista. Maittava tulokas jauhemakeisten harvalukuiseen joukkoon.

– Palkinnon saajan valitsee tuomariduo, Fingerpori-sarjakuvan tekijä Pertti Jarla ja tv:n Runoraadin toimittaja Minna Joenniemi. He tekevät valintansa yleisön edessä Salmiakkigaalassa 4. helmikuuta. Tapahtuman järjestäjätkään eivät tiedä palkinnon saajaa etukäteen.

– Salmiakkifanit saavat äänestää omaa suosikkiaan Facebookissa jo nyt, ja juhlayleisö antaa äänensä gaalailtana.

– Salmiakkiyhdistyksen vuosipalkinto jaetaan nyt 14:nnen kerran. Viime vuonna palkinnon sai väkevä ruotsalaiskaramelli Lakritsi Ufo. Tuolloin salmiakkidiktaattorina toimi Viivi & Wagner -sarjakuvan luoja Juba Tuomola.

– Salmiakkiyhdistys kelpuuttaa myös ulkomaiset makeiset kilpaan, vaikka palkinnon nimi onkin Salmiakki Finlandia. Tuotteen herkullisuus on pääasia.

Salmiakkigaala järjestetään helsinkiläisbaari Dubrovnikissa lauantaina 4. helmikuuta kello 20-03.  Asu vapaa, K-18. Liput 12/8 euroa, narikka 2,5 e.

Gaalan tapahtumasivu FB:ssä: http://www.facebook.com/events/245778735490727/

Yhdistys FB:ssä: http://www.facebook.com/salmiakkiyhdistys

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.