Piknikraati 2022: Salmiakbomben vei voiton Tukholmaan

Salmiakkipiknik järjestettiin Suomenlinnassa 20. elokuuta 2022. Foto: Salmiakkiyhdistys

Ruotsalainen salmiakkisuklaapallero Salmiakbomben oli paras makeinen tämän vuoden Salmiakkipiknikillä, arvioi raati. Käsintehty pompula sai arvosanan 9+ perinteisellä kouluarvosana-asteikolla (4-10). 

Salmiakkipulverissa kieritelty suklaapraliini kätkee sisäänsä pehmeää toffeeta. Salmiakbombenia valmistaa nykyisin Tukholmassa Lakrits Sverige -yhtiö. Tuotteen loi Ett Chokladeri -yhtiön Lena Johansson toistakymmentä vuotta sitten. 

Suomessa Bombenia myy ainakin verkkokauppa Saltyheart.

Piknikille Suomenlinnaan saapui arviolta 35-40 henkeä aurinkoiseen lauantaipäivään, ja kaikilla osallistujilla oli mahdollisuus osallistua tuotearviointiin. Tällä kertaa yhdistys oli tuonut maisteltavaksi ja arvioitavaksi useita Haribon koostepusseja, Namituvan valikoiman uudempia makuja sekä länsinaapurin praliini. 

Jäljempänä kursivoituna piknikläisten kommentteja makeisista. ///TÄYDENNETTY LISÄÄ KOMMENTTEJA 8. SYYSKUUTA.///

1) SALMIAKBOMBEN (Lakrits Sverige) 9+

Foto: Leena Salmio

Mikä makujen sinfonia! Jo ensipuraisulla syntyy vaikutelma todella laadukkaasta tuotteesta. Kaiken kaikkiaan luxustuote, näitä nautitaan yksitellen. Yleensä en pidä, jos salmiakkiin sotketaan muita makuja, mutta tämä yhdistelmä on vallan mainio. Ulkonäkö kaunis, yleisvaikutelma oikein hyvä, jauho erinomainen, kinuski hyvä, ei liian makea, mutta siinä voisi olla enemmän salmiakin makua. Voisi toimia esimerkiksi osana jälkiruokaa. Täyteläinen, melkein liian iso. Hinta on mielestäni liian korkea makuun suhteutettuna (olen siis ostanut joskus). Mahtava yksittäisenä, mutta enempi voi tuoda aika ylisokeroidun olon. 

Salmiakbomben oli piknikraadin mielestä maistelluista karkeista paras. Foto. Salmiakkiyhdistys

2) SUPER PIRATOS (Haribo) 8

Takuuvarma. Hyvä suolaisuus, ja imeskeltävää riittää! Lapsuudessa toki alkuperäinen merkkari ehkä vielä parempi, mut kun niitä ei saa, niin tämä nyt korvaa. Hyvällä tavalla vahva, ei voi syödä paljon kerralla. Merkkarinostalgikoille. Salmiakki maistuu, mutta omaan makuun saisi olla enemmänkin. Sitkeä. Näin ”jauhettava” rakenne ei miellytä. Koostumus tahmea, jää kurkkuun. Tässä maistuu oikea salmiakki. Kautta aikain paras salmiakki, mahtava, napakka suutuntuma. Aina hyvä vuodesta toiseen. Ei liian kova eikä liian pehmeä. Ojjj, mikä suolaisuus!

Super Piratos kurotti kakkoseksi.

3) MENTHOLSALMIAKKI (Namitupa) 8-

Sopiva sekoitus mentolla ja salmiakkia. Kiva ylläri, toimii mainiosti yhteen. Hyvä vaihtoehto kurkkupastillille, kun on kurkku kipeä. Tosin voi käydä niin, että menee koko pussi kerralla. Maku säilyy pitkään. Taattua Namitupa-laatua rakenteeltaan! Jännä mynthon-fiilis olematta mynthon. Voi syödä koko pussin, että tulisi fiilis sokerin yliannostuksesta. Ulkonäkö vaatimaton. Tämä olis yskässä kiva. Ihana, raikas maku. Vaikea löytää kaupoista. Hyvä tasapaino. Yskänlääkemeininki, itse en syty. Ei ole tarpeeksi mentholia. Minttuviinamainen. Mahdollisuuksia shottitavaraksi, fisu-haastaja, aamun avaaja.

Mentholsalmiakki (Namitupa)

4) SALTY SEA (Haribo) 7 

Hyvä kokoelma. Kivoja kuvia lapsille. Rakenne vähän liian tahmainen makuuni. Jää hampaisiin. Herättää sylkirauhaset nopeasti. Merellinen jälkimaku. Pussissa on sopivasti vaihtelua. Suolainen, viinikumimainen, toisia saa pureskella pidempään. Saisi olla enemmän vaihtelevuutta. Hauska kuviotematiikka. Pyöreä takertui hampaisiin. ”Palkissa” tiukka suolaisuus. Erityiskunniamaininta nalleille. 

5) TERVASALMIAKKI (Namitupa) 7 (kouluarvosana on sama kuin Salty Sealla, mutta hävisi sille keskiarvolaskennassa niukasti desimaalein)

Enempi tervaa kuin salmiakkia, mutta hyvää. Tykkään rustiikkisesta ulkonäöstä. Terva on tarpeeksi vahva. Terva puskee yli. Terva ei vaan ole mun juttu. Aikuiseen makuun. Ihana terva-aromi, joka assosioituu puuhun ja merellisyyteen. Onnistunut yhdistelmä. Rapsakka purutuntuma. Tekee kieleen haavoja. Auttaisiko paksumpi salmiakkijauhekerros, ettei ”sulaisi” ja klimppiintyisi niin helposti? Tähän voisi lisätä salmiakin ytyä. Ai ettien että, pussillinen menis kevyesti.

6) SALTY LIKES (Haribo) 6 ½

Kumimainen rakenne. Liikaa sokeria. Mieto, vähän tylsä. Kiva kun erilaisia. Rinkelinmallinen karkki oli erityisen toimiva, vinoneliömallinen ei vakuuta. Miedossa pyörylässä hyvä suutuntuma, söisi enemmänkin. Pussissa sopivasti vaihtelua. Näitä söisin vain äärimmäisessä hätätapauksessa, kun muita salmiakkeja ei ole tarjolla.

7) SALLY-SOFT MIX (Haribo) 6+

Lakumainen vaahtokarkki, tähän voisi lisätä salmiakkia. Maku aika kesy. Helppo syödä. Väri ei miellyttävä, pimeässä syötävä (leffassa). Vaikka en ole pehmeiden lällyröiden ystävä, tämä oli gutaa. Miellyttävä suutuntuma, hiukan ”muovinen”, lempeä maku. Jo ulkonäkö on epäilyttävä, ja maku jatkaa samaa linjaa. Teollinen. En pidä vaahtokarkeista, jauhomainen jälkimaku. Mukava makeannälän tappaja. Platku maku, ehkä lasten juttu. 

Yksi Salmiakkipiknik 2022:n esiintyjistä oli walesilainen Tom Jones. Foto: Leena Salmio

(PS. Nestemäisen ekstratuotteen arvosana oli 9. Sen arviokooste on lähetetty valmistajalle, mutta sitä ei julkaista tällä sivustolla. Piknikille osallistunut voi halutessaan pyytää tuotteen arviokoosteen omaan sähköpostiisi osoitteesta salmiakki.fiATgmail.com)

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Piknikraati 2022: Salmiakbomben vei voiton Tukholmaan

Ilmoittaudu Salmiakkipiknikille

Kyllä. Salmiakkipiknik järjestetään vuosien tauon jälkeen!
Piknikväki kokoontuu lauantaina 20. elokuuta 2022 Suomenlinnassa Helsingissä. 

Kuva: Salmiakkiyhdistys

Osallistujat arvioivat yhdistyksen tuomia makeisnäytteitä kouluarvosanoin ja verbaalisti. Arviot kootaan jälkikäteen tuotteiden valmistajille ja/tai maahantuojille. 

HSL:n lautta Kauppatorilta

Lähtö Kauppatorilta klo 13.30 julkisen liikenteen lautalla (HSL). Yhdistyksen edustaja(t) on vastassa lauttarannassa Suomenlinnan päässä mukanaan A4-jullari, jossa lukee – ta-daa – Salmiakkipiknik.  

Kuka voi osallistua?

Voit osallistua piknikille, jos olet maksanut yhdistyksen kannatusluonteisen jäsenmaksun (14 euroa) vuonna 2020, 2021 tai 2022. (Viime ja toissa vuonna ei järjestetty piknikiä eikä gaalaa.)

Jos sinulla on maksukuitti piknikillä mukana (printtinä tai kännykän näytöllä), asiat etenevät juoheasti. 

Jos et ole jäsen, mutta mielit piknikille, voit maksaa paikan päällä käteisellä 10 euron osallistumismaksun (tai 14 euron kannatusjäsenyyden, ei molempia).

TÄRKEÄÄ: ILMOITTAUDU AJOISSA

Riittävien karkki-ym. järjestelyjen takaamiseksi pyydämme ilmoittautumiset 17. elokuuta mennessä osoitteeseen salmiakki.fi(AT)gmail.com.

Tilinumero

Voit maksaa jäsenyyden (14 e) tai osallistumismaksun (10 e) etukäteen OP-tilille 
fi 33 5724 1160 9123 43
Kirjoita saatetietoihin selite ”jäsen 2022” tai ”piknik 2022”.

Sijainti saarella

Pyrimme tälläkin kertaa asemoitumaan liki Suomenlinnan eväsruokailutilaa, joka löytyy kartasta kohdenumerolla 41 (huomaa, että HSL-lauttalaiturista sinne on joltisenkin matkaa). Asetumme mahdollisesti eväsruokailutilan viereiselle kalliolle, mutta tämä varmistuu lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Ja: toivokaamme suht asiallista säätilaa! https://www.suomenlinna.fi/kavijalle/muut-palvelut/evasruokailutila/

Lautta-aikataulu: 

https://frantic.s3.eu-west-1.amazonaws.com/suomenlinna/2022/04/29085513/Lauttaaikataulut-kesa-2022-WEB.pdf

Kukin vastaa omasta liikkumisestaan saarella. Älkäämme roskatko, pidetään saaristo siistinä piknikillä(kin)! 

Välkommenssons! 

Salmiakillisin terveisin, 

Suomen Salmiakkiyhdistys / Finska Salmiakföreningen 
puh.joht. Jukka Annala & salmarikonklaavi

salmiakki.fi(AT)gmail.com

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Ilmoittaudu Salmiakkipiknikille

Vuosikokous 16. elokuuta

Salmiakkiyhdistyksen vuosikokous järjestetään 16. elokuuta alk. kello 18 Helsingissä ravintola Oivan kabinetissa (Porthaninkatu 5). Esillä vuosikokousasiat.

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Vuosikokous 16. elokuuta

Ilta-Sanomat sukeltaa Salmiakkiyhdistyksen historiaan, palkintoihin ja piknikeihin

Salmiakkiyhdistyksen historiaa 1990-luvulta näihin päiviin luotaa ruokatoimittaja Josefiina Baraka Ilta-Sanomien jutussaan 17. helmikuuta 2021. Lue juttu: https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000007809466.html

12) Malaco Must Dark Shots (Leaf)
Muistatko minä vuonna Salmiakki Finlandia -palkinnon sai tämä pompula?Elettiin vuotta 2010, ja tuomareina toimivat Pasi Heikura ja Leea Klemola. Makeisen nimi on Malaco Must Dark Shot.

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Ilta-Sanomat sukeltaa Salmiakkiyhdistyksen historiaan, palkintoihin ja piknikeihin

”Salmiakkiasiakkaat ovat aina valmiina herkutteluun”

Marianne Isotalus, salmiakkinettikauppa Saltyheartin omistaja.

Suomeen on vastikään syntynyt uusi, salmiakkiin keskittynyt makeiskauppa. Helsinkiläinen karkkipuoti Sweetheart muutti nimensä Saltyheartiksi ja vaihtoi valikoimansa salmiakeiksi. Toiminta siirtyi samalla kivijalkaputiikista kokonaan nettiin

Kauppias Marianne Isotalus oli pannut merkille, että hänen liikkeessään käyvät salmiakkifanit ovat yleensä hyvin herkästi innostuvia intohimonsa kohteesta.

”Sweetheartin salmiakkiasiakkaat erottuivat usein elämänmyönteisinä, uteliaina ja aina valmiina herkutteluun”, Isotalus kertoo Salmiakki.fi:n haastattelussa. 

”Tuntui, että usein suomalaisen ensimmäinen huokaisu karkkikaupassa – ’ei mun pitäis’ – puuttui salmiakki-ihmisiltä. He tuntuivat ajattelevan, että ’ihanaa miten hyvää, mä ostan näitä’. ”

”Minua alkoi kiinnostaa ajatus, että keskittyisinkin voimakkaasti siihen asiaan, josta olin aina saanut positiivista palautetta eli salmiakkiin. Minua kiinnosti myös ajatus, voinko luoda salmiakille esteettisesti miellyttävän kaupan.”

Käsintehdyistä praliineista Järkkysuolaisiin

Isotaluksen lapsuusajan suosikkisalmiakkeja olivat kova salmiakkipötkö, jossa oli jauhetta sisällä, Black Pete -toffee sekä musta salmiakkitikkari, jossa oli keltainen tähti keskellä.

Saltyheartin valikoman Isotalus on rakentanut asiakkaitten mieltymysten mukaan ja osin omienkin. Myynnissä on esimerkiksi herkullisia ruotsalaisia käsintehtyjä praliineja, Salmiakkipommeja (Salmiakbomben), joissa yhdistyvät salmiakkijauhe, suklaa ja toffee.

”Päällä on voimakas salmiakkijauhe, joka sekoittuu sisuksen makeuteen täydellisesti. Näihin pätee se, että mielestäni makeisen pitäisi aina olla niin hyvää, että tekee mieli vähän kiljua.” 

Tarjolla on myös muun muassa äärimmäisen suolaisia islantilaisia salmiakkeja, Järkkysuolaisia.

”Järkkysuolaiset järkyttävät erittäin positiivisella tavalla. Eräs ystäväni kuvaili niitä näin: ’Ensin luulee et kuolee mut sit on tosi yllättynyt siitä miten hyviä ne on’. Näihin tulee myös erityislaatuinen koukuttuvuus. Kun ottaa yhden, on ihan varma, ettei heti halua ottaa toista, mutta hetken päästä haluaa kuitenkin lisää.”

”Tästä on hyvä jatkaa”

Isotalus uskoo suomalaisten asiakkaiden tykkäävän ostaa makeiset juuri kotimaisesta nettikaupasta, jolloin myös toimituskulut ovat kohtuullisemmat.

Salmiakkikauppa Saltyheartin kanssa samoilla apajilla netissä toimivat pienet kotimaiset herkkukaupat, kuten ilmajokelainen makeisvalmistaja Namitupa ja tamperelainen Suklaapuoti, sanoo Isotalus.

”Saltyheartin ihailemat ruotsalaiset kaupat Lakritsbutiken sekä Lakritsroten eivät edes toimita Suomeen.” 

Kaupan siirtymä kivijalasta verkkoon tapahtui koronavuoden 2020 digiloikan kannustamana, Isotalus kertoo. Hän huomasi asiakkaiden innostuneen postitusmahdollisuudesta, mikä ilahdutti asiakkaita myös pääkaupungin ulkopuoleltakin. Aiemmin Isotalus epäili nettikaupan kannattavuutta ja otaksui, että ihmiset etsivät verkosta bulkkitavaraa eli massatuotantoa.

”Itse halusin luoda tietynlaisen ilmeen kaupalle sekä ammattimaiset kuvat. Minulla on ollut apuna graafikko sekä koodari/nettikaupan rakentaja.”

Isotaluksen mukaan laadukkaisiin makeisiin keskittyvän salmiakkinettikaupan avaaminen on otettu hyvin vastaan ja myynti on ollut odotettua vilkkaampaa. 

”Tästä on hyvä jatkaa.”

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , , | Kommentit pois päältä artikkelissa ”Salmiakkiasiakkaat ovat aina valmiina herkutteluun”

Salmiakkiyhdistys tähyää vuoteen 2021

Salmiakkipiknikiä ja -gaalaa ei järjestetä vuonna 2020. Syynä on koronaepidemia, joka luo yleistä epävarmuutta myös tapahtumien järjestelyihin. Salmiakkikonklaavin mielestä nyt on parempi tähytä jo ensi vuoteen.

Kuva salmiakkipiknikiltä 2017. Photo © Petri Sainio

Ne, joilla on yhdistyksemme jäsenyys kalenterivuodelle 2020, saavat automaattisesti korvaukseksi jäsenyyden vuodelle 2021. Vaihtoehtoisesti on myös mahdollista saada v. 2020 jäsenmaksuraha takaisin (lähetä mailia yhdistykselle: salmiakki.fi@gmail.com).

Otamme samassa osoitteessa myös mieluusti vastaan kehitysehdotuksia tuleviin tapahtumiin.

Pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi!

Rakkaudella,

Salmiakkikonklaavi

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakkiyhdistys tähyää vuoteen 2021

Ärjy hurmasi piknikväen – ”Hajoaa ihanasti suussa”

Piknikraadin voittajaksi äänestämä Ärjy (Namitupa) on ollut myös Salmiakki Finlandia 2019 -ehdokas. Foto: Salmiakkiyhdistys

SALMIAKKIPIKNIK 2019:n makeisraadin valloitti kotimaisen pienvalmistajan puristekarkki Ärjy! Yksi vastaajista luonnehti suhdettaan Namituvan makeiseen näin: ”Näitä syö niin monta, että taju lähtee.”

Kakkoseksi piknikraadin arvioissa kurotti Valion Jäätelöfabriikin purkkijätski Salmiakki Chili. Se sai varsin korkeat pisteet ollakseen jäätelö karkkiseurassa.

Namituvalle tapahtuma oli erityisen menestyksekäs, sillä pronssille nousi firman toistaiseksi nimetön testimakeinen.

Makeisraadin tulokset ovat viimein valmistuneet yhdistyksen konttorihenkilöstön lomakuvioiden jäljiltä. Heinäkuisen piknikin osallistujia eli raatilaisia saapui Suomenlinnaan vajaa viisikymmentä, joskin vastauslomakkeita palautettiin 35 kipaletta.

Vastaajat antoivat kullekin tuotteelle kouluarvosanat (4-10), joista laskettu keskiarvo määräsi sijoituksen mittelössä. Osa arvioiduksi tarkoitetuiksi tuotteista ei ehtinyt saapua piknikviikonloppuun mennessä ja oli myös tuotteita, joita saapui liian vähän 50 hengelle. Näille valmistajille lähetämme syyskuussa pienemmän testiporukan arviokoosteen.


Tulokset:
1.Ärjy (Namitupa) keskiarvo 8,76
2.Salmiakki Chili -jäätelö (Valio) 8,23
3.Nimetön koemakeinen (Namitupa) 8,04
4.Lidl: Salty Liquorice Pastilles 7,21
5.Pantteri Fasupala 6,60
6.Lidl: Crazy Frog -makeispussi 6,53

1) Ärjy (Namitupa) keskiarvo 8,76
Wauziwau! Nyt maistuu kunnolla salmiakilta. Puraistessa räjähtää. Jauhe hajoaa ihanasti suussa, täyttää joka kolon. Nerokas, pirskahteleva puristepastillirakenne. Salmiakkijauhe tiivistettynä pastilliksi. Näitä syö niin monta, että taju lähtee. Rakenne liian hajoava. Aivan liian höttöisä. Ei voi montaa syödä kerralla.

2) Salmiakki Chili -jäätelö (Valion Jäätelöfabriikki) 8,23


Ihan uusi tuttavuus, meni heti syömieni jäätelöjen kärkeen.. Hyvä tasapaino. Chilin lämpöä, jäätelön viileyttä, sopivasti salmiakkia. Pehmeä suutuntuma, lakusuonet tuo vaihtelua. Plussaa laktoosittomuudesta. Hieman liian imelä ja kermainen. Kaipaisi (lisää) lakritsan palasia. Salmiakki voisi olla voimakkaampi.

3) Nimetön koemakeinen (Namitupa) 8,04

Piknikin osallistujat pähkäilivät Namituvan nimettömän testisalmiakin marja/hedelmävivahdetta. Valmistajan mukaan oikea vastaus on passio. Foto: Salmiakkiyhdistys

Tosi tuiskea, voimakas salmiakki. Pinnan salmiakki todella hyvä. 
Hyvä salmiakin maku, jota hedelmä ei pilaa, Namitupa rulettaa! Mikä maku: Mango? Persikka? Hyvää! Hieman epätasainen laatu: Vähän jäi hämärän peittoon, oliko joukossa yhtä vai kahta sorttia. Kehitysehdotus: tasamäärä hedelmää ja salmiakkia kaikkiin nameihin.

4) Lidl: Salty Liquorice Pastilles 7,21 

Monille maistajille tuli Lidlin tuotteesta mieleen eräs toinen L-kirjaimella alkava perinteinen makeinen. Foto: Salmiakkiyhdistys

”Köyhän miehen Lakrisal”.
Kopiomaku, rakenne huonompi. Hyvä korvike himoon.
Hyvä maku pysyy koko syömisen ajan. Mukava imeskellä. Ihan jees, varsinkin kun puraisee atomeiksi.

5) Pantteri Fasupala 6,60

Pantteri-Fasupalan makuyhdistelmä jakoi osallistujien näkemyksiä vahvasti. Foto: Salmiakkiyhdistys

Rouskuu kivasti, raikas, voisin syödä monta putkeen. Suussa sulavan Fasun kruunaa Pantterin henkäys. Olin hieman skeptinen yhdistelmästä, mutta toimii! Vohvelipainotteinen maku, aika pliisu. Mentholi ei sovi suklaan kanssa. Hyvä Pantteri pilattu keksillä ja suklaalla. 

6) Lidl: Crazy Frog -makeispussi 6,53

Lidlin Crazy Frog oli joidenkin mielestä liian hedelmäinen ollakseen Salmiakkipiknikillä. Foto: Salmiakkiyhdistys

Hedelmä dominoi, kirpeä, aivan liian mieto salmiakin maku jos ollenkaan. Salmiakkijauhetta on liian vähän. Ennen jauhetta oli enemmän, ja karkit olivat parempia. Mansikkasalmiakki oli todella hyvää. Mii laik! Ihana sisus. Vihreä ei hyvä – muut kaksi herkkua!

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Ärjy hurmasi piknikväen – ”Hajoaa ihanasti suussa”

Ilmoittaudu Salmiakkipiknikille

Yhdistyksen kesätapahtuma Salmiakkipiknik pidetään Suomenlinnassa lauantaina 6. heinäkuuta. Saarelle lähtö tapahtuu Helsingin Kauppatorilta julkisen liikenteen lautalla kello 13.30. Yhdistyksen edustaja on vastassa Suomenlinnassa laiturin kupeessa.

Piknikin osallistujat muodostavat perinteiseen tapaan makeisraadin. Kalenterivuoden 2019 jäsenmaksunsa (14 e) maksaneet pääsevät piknikille ilman erillistä veloitusta. Ei-jäsenille piknik-osallistumismaksu on 10 euroa. Summan voi maksaa myös käteisellä piknikillä.

HUOM! Riittävien makeis-ym. järjestelyjen takaamiseksi pyydämme ilmoittautumiset 30.6. mennessä osoitteeseen salmiakki.fi(AT)gmail.com.

Piknikpaikkamme on liki Suomenlinnan eväsruokailutilaa, joka löytyy kartasta kohdenumerolla 41. Asetumme mahdollisesti sen viereiselle kalliolle (kuten kesällä 2018), jos lintuparvet ovat kakkineet pitkäaikaisen piknik-nurmialueemme liian epäviihtyisään kuntoon. https://www.suomenlinna.fi/kavijalle/muut-palvelut/evasruokailutila/

Toivokaamme säiden haltijalta armollista keliä.

Varaa mukaan lystikäs mieliala, peffanalunen/viltti, riittävästi vaatetusta, ehkä sateenvarjokin ja toki pikkusyötävää, nottei nälkä yllätä. Kynäkin on tarpeellinen. Mahdollisena hellepäivänä pitää varautua jonottamaan niin lautalle kuin kauppaankin. Muistathan myös kiikuttaa riittävästi vaatetusta mukaan tuulen/sateen/rännän varalta. Pakenemme eväsruokailutilaan, jos sää äityy hirviäksi.

Raati arvioi maisteltavat tuotteet sekä kouluarvosanoin että kirjaimin. Kooste raadin näkemyksistä toimitetaan karkkien valmistajalle/maahantuojalle.

Tervetuloa!

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Ilmoittaudu Salmiakkipiknikille

Salmiakki Finlandia 2019 -palkintoa voi käyttää voittajatuotteen tarjoilemiseen

Salmiakki Finlandia 2019:n voittanut makeisyhtiö Halva saa konttorilleen uniikin palkintopystin. Kotimaassa käsintehdyn palkinnon on suunnitellut ja tehnyt suomalainen muotoilija Tebian.

Tebianin suunnittelema tamminen design-pysti pohjautuu salmiakkikuvioon,
ja se näyttää erilaiselta eri katselukulmista. Kuva © Tebian

Materiaalina on tammi. Pystin muoto on klassinen salmiakkikuvio pinottuna kasaan, joka kuvastaa kuutta Finlandia-ehdokasta, joista vain yksi valitaan.
– Palkintoa voi käyttää voittajatuotteen tarjoilemiseen. Salmiakin rasva voi tahria kulhon sisältä. Se on täysin luonnollista ja on tiedossa, Tebian kertoo.

Design-esine on pintakäsitelty elintarvikekelpoisella öljyllä (Osmo Top Oil), joka kuivuttuaan on vaaraton.

Salmiakkiin intohimoisesti suhtautuva Tebian on suunnitellut jo useana vuonna Salmiakkiyhdistykselle uuden, ainutkertaisen Finlandia-pystin, joka annetaan parhaaksi valitun makeisen valmistajalle.

Voit tutustua muotoilijan tuotantoon osoitteessa tebian.fi.


Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakki Finlandia 2019 -palkintoa voi käyttää voittajatuotteen tarjoilemiseen

Baba Lybeck ja Jari Tervo yllättivät gaalaväen: Superpehmeä Salmiakkiruutu nappasi Finlandian!


Halvan Superpehmeä Salmiakkiruutu. Foto © Salmiakkiyhdistys

Salmiakkituomarit Baba Lybeck ja Jari Tervo yllättivät gaalayleisön voittajavalinnallaan lauantai-iltana. Arvovaltainen jury valitsi Salmiakki Finlandia -palkinnon saajaksi kotimaisen Halvan pussimakeisen Superpehmeä Salmiakkiruutu

– Se on tuote, jota syö mielellään ja jota tekee mieli ottaa lisää, Lybeck kiitteli Salmiakkigaalan lämpiössä tuoreeltaan, kun jury oli julistanut valintansa estradilla.

– Syömishelppous, makuelämys ja koostumus, hän listasi perusteita, joiden takia tuomarit päätyivät Superpehmeään.

Halvan makeisesta onkin sanottu, että sen pehmeä massa tuo mieleen marmeladin, mikä on harvinaisuus salmiakkivarianttien joukossa.

Superpehmeän syömisessä ei tarvitse odottaa, että sinut palkitaan, Tervo täydensi viitaten siihen, että karkin olennainen sisältö on oitis kielen päällä.

– Emme kiinnittäneet lainkaan huomiota siihen, onko ehdokas suuren valmistajan teollinen tuote vaiko pienen valmistajan söpö artesaanituote, Tervo taustoitti.

Lybeckin ja Tervon kahdenkeskinen verbailu ja leikinlasku takalavalla tuo elävästi mieleen tv:n Uutisvuodon, jossa he esiintyivät yhdessä vuosikausia. Tervo velmuilee, Lybeck puhkeaa nauruun, mikä johtaa keskinäiseen naljailuun, jota säestää molemminpuolinen hersyily. Välillä ei voi olla varma, ovatko he tosissaan vai vedättävätkö herkkäuskoista.

Kun suomenruotsalainen Baba käyttää Tyrkisk Peber -suklaasta vahingossa nimeä ”turkispippuri”, Tervo tarttuu sanasta kiinni, makustelee sitä ja nauraa hinkuen.

Baba Lybeck ja Jari Tervo hulluttelivat Salmiakkigaalan lämpiössä.
Foto © Salmiakkiyhdistys


Tervon perhekin apuna

Tuomarit olivat saaneet etukäteen kotiin maisteltavaksi ehdokassetin. Jury ei viestitellyt ehdokasmieltymyksistä keskenään ennen gaalaa, Tervo kertoo.

Tervon kotona vaimo Kati ja poika Kalle osallistuivat arviointisessioon, ja perheenjäsenet kertoivat omat näkemyksensä tuomaroivan isä-Jarin evästeeksi. Vaimo piti niin ikään Superpehmeästä, ja nuorison edustaja Kalle komppasi.
– Kati teki asiasta oikein isomman numeron: istuttiin ruokapöydässä ja kaikilla oli ehdokkaat eteensä aseteltuina.

Lybeck kertoo syöneensä lounaalla miehensä kanssa aluksi Tuplan kahvin kera jälkkäriksi. Sitten hän maistatti ehdokkaita nuorilla, jotka ovat paraikaa tekemässä Baban tuottamaa dokumenttielokuvaa.
– Suurin osa nuorista tykkäsi eniten Tuimasta, mutta samaan aikaan toisille se aiheutti uurgh-reaktion.

Tuomarit olivat olleet yhtä mieltä siitä, että suklaan ja salmiakin yhdistelmä ei kuulu Salmiakki Finlandia -voittoon, mikä rajasi jo kaksi tuotetta loppumittelöstä. Djungelvrål-tikkarin kohtaloksi koitui se, että mieto pallo pitää sisusjauhetta liian kauan kätköissään.
– Kun ensi kerran söin sitä, kesti muistaakseni kuusi minuuttia, kunnes (tikkarin sisuksesta) tuli suola-aalto, kertoi Tervo.

Uutuustuote Tuima Salmiakkilaku (Lakumesta) voitti gaalan yleisöäänestyksen.
Kuva: Salmiakkiyhdistys

Gaalan yleisöäänestyksen kärkikahinoihin voittaja-Halva ei yltänyt. Gaalayleisön mielestä kuudesta ehdokkaasta paras tuote oli Lakumestan Tuima Salmiakkilaku. Yleisöäänissä Tuiman kannoilla olivat Cloettan ”salmiakki-Tupla” ja Namituvan Ärjy.

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Baba Lybeck ja Jari Tervo yllättivät gaalaväen: Superpehmeä Salmiakkiruutu nappasi Finlandian!