Salmiakkipiknik 29. kesäkuuta – ilmoittaudu!

Tervetuloa Salmiakkipiknikille Suomenlinnaan lauantaina 29. kesäkuuta 2024! Saarelle lähtö tapahtuu Helsingin Kauppatorilta julkisen liikenteen (HSL) lautalla kello 13.30. Yhdistyksen edustaja on vastassa Suomenlinnassa lauttalaiturin kupeessa mukanaan salmiakkipiknik-kyltti.

Kaikki osallistujat muodostavat makeisraadin. Ilmoittautumiset viimeistään 9. kesäkuuta osoitteeseen salmiakki.fi(AT)gmail.com. Tämä siksi, että ehätämme mitoittaa makeisnäytteet yms. etukäteen. Osallistumismaksuohjeet tämän linkin takana: https://salmiakki.fi/?page_id=5

Kalenterivuoden 2024 jäsenmaksunsa maksaneet pääsevät piknikille ilman erillistä veloitusta. Ei-jäsenille piknik-osallistumismaksu on 10 euroa. Summan voi maksaa etukäteen verkossa tai käteisellä piknikillä.

Varaudu suomalaiseen kesäsäähän ja sen mahdollisiin muutoksiin. Ota mukaan ainakin peffanalunen/viltti, pikkusyötävää ja juomista, toimivahko kynä ja salmiakillinen mielentila.

Asiaan liittyviä päivittyviä tiedonantoja luvassa tälle uutissivulle tapahtuma-ajankohdan lähetessä. Jos jokin askarruttaa, lähetä mailia osoitteeseen salmiakki.fi(AT)gmail.com.

Tervetuloa!

Salmiakkiyhdistyksen konklaavi

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakkipiknik 29. kesäkuuta – ilmoittaudu!

Salmiakkitoffee valittiin festarin parhaaksi

Ruotsalainen salmiakkitoffee Salmiakkola valittiin viikonloppuna vietetyn Helsingin Lakritsi- ja salmiakkifestivaalin parhaaksi salmiakiksi. Modernin ajan konkarituotteen, maukkaan toffeepötkön valmistaja on Desserter utan gränser, ja sitä myy Suomessa ainakin Saltyheart, jonka omistaja Marianne Isotalus kävi pokkaamassa palkinnon.

Palkittu Salmiakkola. Foto: Desserter utan gränser

https://saltyheart.fi/product/25/salmiakkola

Salmiakkolaa on valmistettu vuodesta 2010. Se on palkittu Ruotsin suosikkilakritsituotteena vuosina 2013, 2014 ja 2015.  30-grammainen omalla reseptillä valmistettu pötkö on pohjimmiltaan klassinen kermatoffee, johon on lisätty lakritsipulveria ja salmiakkia. Se on käsintehty tuote alusta loppuun valmistuksesta paketointiin. 

Palkintokirja. Foto: Salmiakki.fi

Lakritsi- ja salmiakkifestivaalin järjestäjä Tuija Räsänen pyysi Suomen Salmiakkiyhdistyksen jäsenistöä ja konklaavilaisia mukaan festarille parhaan salmiakin etsintään. Nimettyjä makeiskandidaatteja ei etukäteen ollut, kukin teki oman valintansa maisteltujen ja ostamiensa karkkien joukosta, joten äänten hajontaa oli paljon. 
Huomiota saivat (ei suosituimmuusjärjestyksessä) esimerkiksi Halvan Suklaalakukuula-salmiakki, Hauptin Chokade Svenskjävlar, Porvoon Lakritsin Chilisalmiakki, Lakritsfabrikenin Salta Riksdaler, Namituvan salmiakit, luumäkeläisen Micaron vadelmasalmiakki Karjala-karkki, Micaron Salmiakkivaahtokarkki, islantilainen Järkkysuolainen salmiakki, Van Slootenin mukulakivisalmiakki Cobblestones, salmiakkipiknikraati 2022:n ihastuttanut Salmiakbomben ja monet muut uutuudet ja vanhat tutut.

”Shokeerattuja ruottinpirulaisia”, Chokade Svenskjävlar on tukholmalaisen Haupt Lakritsin suosikkituotteita. Foto: Salmiakki.fi

Salta Riksdaler, ”suolaiset riikintaalerit”, on Lakritsfabriken i Ramlösan laadukas tuote, pinnan alta uskomattoman pehmeäksi paljastuva mieto salmiakkikolikko. Foto: Salmiakki.fi

Suomen perinteikkäimpiin salmiakinvalmistajiin lukeutuva Haganol on saanut jälleen tuotantonsa käyntiin. Hienoa! Mukaan festareilta tarttui makeisten lisäksi salmiakkitehtaan tyylikäs kangaskassi. Foto: Salmiakki.fi

Ilmajokelaisen Namituvan ideamylly on tuottanut nyt maailmalle hämmästyttävän määrän erilaisin mauin sävytettyjä salmiakkitikkareita, joista on koottu myös salmiakkijoulukalenteri. Maista ja hämmästy! Foto: Salmiakki.fi

Tämä pussi tuli täyteen tikkareita, joissa salmiakin oheissävyinä mm. mojito, raparperi, kahvi, pipari… Foto: Salmiakki.fi

Yksi festivaalin kiinnostava ohjelmanumero oli Viini- ja lakutasting. Foto: Salmiakki.fi

Salmiakkimakeisten etevä tuotekehittäjä, Haupt-yhtiön Rasmus Ragnarsson oli festarin päätöspäivänä tyytyväinen mies: tuotteet kävivät hyvin kaupaksi, asiakkaita piisasi jonoksi asti. Foto: Salmiakki.fi

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakkitoffee valittiin festarin parhaaksi

Salmiakin ja lakritsin ystävät Helsingin Katajanokalle viikonloppuna!

Jee! Kaksipäiväiset Lakritsi- ja salmiakkifestivaalit järjestetään viikonloppuna (la-su 21.-22.10.) Helsingin Katajanokalla Wanhassa Satamassa. Tukholmalaisen Tuija Räsäsen järjestämä ja johtama tapahtuma palaa nyt Helsinkiin ensi kertaa koronarajoitusten vuosien jälkeen. 

Näytteilleasettajiin lukeutuvat kotimaisten tunnettujen salmiakintekijöiden ja alan yritysten lisäksi mm. kekseliäät ruotsalaisvalmistajat Haupt Lakrits ja Lakritsfabriken. 

Kuvassa länsinaapurin herkkupompula Salmiakbomben. Foto: Salmiakki.fi

Suomen Salmiakkiyhdistyksen jäsenistöä on valjastettu tämänvuotisen festivaalin parhaan salmiakkimakeisen etsintään, ja valinta julkistetaan päätöspäivänä sunnuntaina. Valinta tehdään festivaalilla maisteltujen ja ostettujen makeisten joukosta.

Festivaalipaikkaan Wanhaan Satamaan (Pikku Satamakatu 3-5, Helsingin Katajanokan kaupunginosa) kulkevat raitiovaunut 4 (pysäkit Kauppiaankatu ja Vyökatu) ja 5 (pysäkit Kauppiaankatu ja Mastokatu). 

Tapahtuma on avoinna la 10-18 ja su 10-16. 

Peruslippu 16,5 euroa. Opiskelija, eläkeläinen, varusmies, työtön 14,5 e. Lapsi (7-17 v.) 11,5 e. Alle 7-vuotiaat lapset ilmaiseksi holhoojan seurassa. Eteispalvelumaksu sisältyy lipun hintaan. 

Liput Tiketistä: 

https://www.tiketti.fi/lakritsi-salmiakkifestivaalit-2023-wanha-satama-helsinki-lippuja/92013

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakin ja lakritsin ystävät Helsingin Katajanokalle viikonloppuna!

Tukholmalainen fudge vei potin Salmiakkipiknikillä

Salmiakkipiknik 2023:n makeisraadin selkeäksi voittajaksi ampaisi Lakrits Sverige -yhtiön koevaiheessa oleva makeinen Saltlakrits Fudge

Saltlakrits Fudge. Foto: Salmiakki.fi

Piknikille osallistui nelisenkymmentä ihmistä juhannusta edeltävänä viikonloppuna. Kolmisenkymmentä vastauspaperia saapui, joista tulokset on laskettu kouluarvosanojen (4-10) keskiarvoiksi. Kiitos kaikille osallistujille ja karkkiyhtiöille näytemakeisista!

Tuotenimen ja kouluarvosanojen keskiarvon jälkeen merkittynä piknikläisten kommentteja tuotteista – myönteisiä ja kielteisiä.

  1. Saltlakrits Fudge, koemakeinen (Lakrits Sverige), keskiarvo 9,17 / 9,07
    Makeisen ruskean variantin keskiarvo kohosi peräti lukemaan 9,17.
    Harmaa/musta versio oli lähes yhtä tykätty, keskiarvo 9,07.

    Soittavat sieluni kannelta. Molemmissa täydellinen yhdistelmä alun vahvaa suolaista ja sitten pehmeää fudgea – en muuttaisi mitään. Så gott, siis tosi hyvää kaikkinensa. Erinomainen, tiukan salmiakkinen toffeemassa, Hyvä suutuntuma, erinomainen suola. Erinomainen, pehmeä, muheva, aromikas. Sulaa suuhun. Ihana rakenne, artesaanihenkinen, ylellinen tuote. Harmaa/musta maistui lapsuuden salmiakkijauholle. Ruskea, todella ihana pulveri, maku lapsuuden. Ruskea tomu hivelee silmää.2. Sisu Tuima -koostepussi (Cloetta), keskiarvo 8,29

Sisu Tuima. Foto: Salmiakki.fi

Erinomainen jaettava pussi useampaan makuun. Oikein kiva kokoelma erilaisia hyviä makuja. Hyvä sekoitus: sama pohjavire, mutta erilaisia twistejä. Yllättäjä. Onnistunut kokoelma, vaihteleva. Tuotteet hauskan näköisiä. Sisu-lakussa hyvä jälkimaku. Pippuriliitu ja laku toimivat, jättäisin hedelmät pois kokonaan. Chili-appelsiini oli ihana yllättäjä. Täytelakuissa eksoottinen kukkaismaku – jees! Yhdistelmälakut liian kumimaisia. Pippuriliitu pussin paras. Mässypussi = syödään kourakaupalla.

3. Sisu Pätkä Pippurisalmiakki -täytelaku (Cloetta), keskiarvo 8,08

Sisu Pätkä. Foto: Leena Salmio

Oikein hyvä, sitruuna tasoittaa sopivasti pippuria. Ihanan pehmeä sisus. Kiva alkumaku, hyvä polte lopussa. Hyvä perustäytelaku, ei yllätyksiä. Kaunis keltainen väri, varmasti ostan. Hyvä sitrusmeno, nam! Sisu ei ole koskaan ollut oma, vaan isäni lemppari. Hyvä suutuntuma ja tuoksu. Pippuri tuo yllättävän ja nostattavan säväyksen. Salmiakittomuus vaivaa, eikä sitä pippuri pelasta. Makujen sekoitus mainio, sitruunan jälkeen potkaisee vielä pippuri. 4. Vahva Salmiakkilakritsi -pussi (Kouvolan Lakritsi), keskiarvo 7,37

Vahva Salmiakki -lakritsipala. Foto: Kouvolan Lakritsi

Tujakka ja täyteläinen. Aina varma. Pehmeä tuore pötkylä, jossa on hyvä salmiakki, ei pelkkää lakua. Maut aika hyvin tasapainossa, muttei ihan napakymppi. Vähän tunkkainen maku. Kuminen. Itselleni hieman liian vahva salmiakki peittää lakun. Vahvuus ok, en vaan tykkää salmiakkilakuista yleisesti. Liian isoja paloja ja jotenkin lötkö (johtunee lämmöstä). Kerrankin tarpeeksi iso! Ihanan pehmeä, olen kaivannut tällaista tuotetta. Muhkea koko, tahmea.

5. Hot Salmiakki -makeispussi (Halva), keskiarvo 7,21

Aika hieno setti! Pehmeä, lempeä rakenne, mutta tuima salmiakkisuus ja ytyinen chili. Hyviä makuja, mutta ei kuitenkaan ”hot”. Miekka hyvä, pääkallo ok, sydän tulinen. Pääkallo just hyvä = paras. Pehmeä koostumus, mässypussi, jonka voi syödä melkeen putkeen, kunnes tulee liian monta hot-makua (chili). Hieman liian hot minun makuuni. Ihan kelpo pussi. Hauskan muotoisia.

Halvan Hot Salmiakki. Foto Leena Salmio
6. Kossusalmiakki, koemakeinen (Namitupa), keskiarvo 7,13

Kossusalmiakki-pakkauksessa tervehdys piknikkaajille. Foto Salmiakki.fi


Kippis. Maku liian outo. Koskenkorvan/ginin (?) maku tulee vienosti jälkimakuna. Kossun maku puuttui, kiva muuten. Harmoninen salmiakin maku, nimi harhaanjohtava. Ei oikein tajua kossuksi, maku jää vähän oudoksi, kun odottaa tiukempaa. Platku. Rakenne ja koko hyvä, rouskuva. Hauska, kossun maku tulee lopussa. Ihan kiva maku, vaikken kossua maistakaan. Ei juuri poikkea Namituvan hyvistä muista tuotteista.


7. Salmiakkibanaani, pussi, (Käärmemummo), keskiarvo 5,98
8. Salmiakkiomena, pussi, (Käärmemummo), keskiarvo 5,94
9. Salmiakkiananas, pussi, (Käärmemummo), keskiarvo 5,85

Käärmemummon tuotetrio ryhmäkuvassa. Foto Salmiakki.fi


Hyvin monet vastaajat antoivat samansuuntaisia arvioita kaikista kolmesta Käärmemummon tuotteesta, joten niputimme ne yhteen koosteeksi.

Tuotepussit todella retroja ja hienoja! Kaunis pakkaus. Hauska pakkaus ja tekstit! Tyylikäs paketointi. Jännä keksintö. Kotikutoisia, vaatii lisää kehittelyä. Hauska idea, ei silti pärjää näissä kisoissa. Salmiakin kirpeys ok, hedelmät ei maistu tarpeeksi. Nahkea , ei oikein wörki. Sitkoisa suutuntuma. En löydä salmiakkia tästä. Makeisen koko turhan pieni. Miksi näin pieni? Olisiko isompi helpompi syödä? Silloin tällöin käyttöön, ei usein. Syötävää, mutta en ostaisi. Vaikuttaa terveelliseltä! Näyttää ruisleivän kuorilta. Outo. Tuotteen ulkonäkö ei miellytä. Design ja salmiakki lupasivat enemmän kuin ruskea maku antoi. 

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Tukholmalainen fudge vei potin Salmiakkipiknikillä

Salmiakkipiknik Suomenlinnassa 17. kesäkuuta

Jabadabaduu! Salmiakpiknikväki on koolla Suomenlinnassa lauantaina 17. kesäkuuta 2023!
Muistathan ilmoittautua etukäteen (5. kesäkuuta mennessä)!

Osallistujat arvioivat yhdistyksen tuomia makeisnäytteitä kouluarvosanoin ja sanallisesti. Arviot kootaan tuotteiden valmistajille ja/tai maahantuojille.

HSL:n lautta Kauppatorilta
Menomatka alkaa Helsingin kauppatorilta Suomenlinnaan lähtevällä julkisen liikenteen (HSL) lautalla kello 13.40. Yhdistyksen edustaja(t) on vastassa lauttarannassa Suomenlinnan päässä mukanaan A4-jullari, jossa lukee Salmiakkipiknik.

Kuka voi osallistua?
Voit osallistua piknikille, jos olet maksanut yhdistyksen kannatusluonteisen jäsenmaksun (15 euroa) kalenterivuodelle 2023.
Jos sinulla on maksukuitti piknikillä mukana (printtinä tai kännykän näytöllä), asiat etenevät juoheasti.
Jos et ole jäsen, mutta mielit piknikille, voit maksaa paikan päällä käteisellä 10 euron osallistumismaksun (tai 15 euron kannatusjäsenyyden, mutta ei molempia).

ILMOITTAUDU AJOISSA
Riittävien karkki-ym. järjestelyjen takaamiseksi pyydämme ilmoittautumiset 5. kesäkuuta mennessä osoitteeseen salmiakki.fi(AT)gmail.com.

Tilinumero
Voit maksaa jäsenyyden (15 e) tai piknik-osallistumismaksun (10 e) etukäteen
OP-tilille FI 33 5724 1160 9123 43.
Kirjoita saatetietoihin sähköpostiosoitteesi ja selite ”jäsen 2023” tai ”piknik 2023”.
Hivenen lisätietoja avaussivun kohdasta ”Kuinkako jäseneksi vuonna 2023”.

Sijainti saarella
Pyrimme tälläkin kertaa asemoitumaan liki Suomenlinnan eväsruokailutilaa, joka löytyy oheisesta karttalinkistä kohdenumerolla 41 (huomaa, että HSL-lauttalaiturista sinne on joltisenkin matkaa). Asetumme mahdollisesti ao. rakennuksen viereiselle kalliolle, mutta tämä varmistuu lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Olemme tilanneet paikalle myös aurinkoa. Jos taivaalta kuitenkin puhuroi ja/tai ripsii, pujahdamme eväsruokailutilan suojaan. https://www.suomenlinna.fi/kavijalle/muut-palvelut/evasruokailutila/

Lautta-aikataulu (huomaathan tiirailla lördagin kohdalta)
https://hslfi.azureedge.net/globalassets/matkustaminen/tulostettavat-aikataulut-ja-kartat/tulostettavat-aikataulukoosteet/talvi-2022-2023/suomenlinnan-lautta/lautta_28042023_17092023–3_sivua.pdf

Kukin vastaa omasta liikkumisestaan saarella. Pidetään saaristo siistinä.

Tere tulemast!

Suomen Salmiakkiyhdistys
salmarikonklaavi
salmiakki.fi(AT)gmail.com

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Salmiakkipiknik Suomenlinnassa 17. kesäkuuta

Piknikraati 2022: Salmiakbomben vei voiton Tukholmaan

Ruotsalainen salmiakkisuklaapallero Salmiakbomben oli paras makeinen tämän vuoden Salmiakkipiknikillä, arvioi raati. Käsintehty pompula sai arvosanan 9+ perinteisellä kouluarvosana-asteikolla (4-10). 

Salmiakkipulverissa kieritelty suklaapraliini kätkee sisäänsä pehmeää toffeeta. Salmiakbombenia valmistaa nykyisin Tukholmassa Lakrits Sverige -yhtiö. Tuotteen loi Ett Chokladeri -yhtiön Lena Johansson toistakymmentä vuotta sitten. 

Suomessa Bombenia myy ainakin verkkokauppa Saltyheart.

Piknikille Suomenlinnaan saapui arviolta 35-40 henkeä aurinkoiseen lauantaipäivään, ja kaikilla osallistujilla oli mahdollisuus osallistua tuotearviointiin. Tällä kertaa yhdistys oli tuonut maisteltavaksi ja arvioitavaksi useita Haribon koostepusseja, Namituvan valikoiman uudempia makuja sekä länsinaapurin praliini. 

Jäljempänä kursivoituna piknikläisten kommentteja makeisista. ///TÄYDENNETTY LISÄÄ KOMMENTTEJA 8. SYYSKUUTA.///

1) SALMIAKBOMBEN (Lakrits Sverige) 9+

Foto: Leena Salmio

Mikä makujen sinfonia! Jo ensipuraisulla syntyy vaikutelma todella laadukkaasta tuotteesta. Kaiken kaikkiaan luxustuote, näitä nautitaan yksitellen. Yleensä en pidä, jos salmiakkiin sotketaan muita makuja, mutta tämä yhdistelmä on vallan mainio. Ulkonäkö kaunis, yleisvaikutelma oikein hyvä, jauho erinomainen, kinuski hyvä, ei liian makea, mutta siinä voisi olla enemmän salmiakin makua. Voisi toimia esimerkiksi osana jälkiruokaa. Täyteläinen, melkein liian iso. Hinta on mielestäni liian korkea makuun suhteutettuna (olen siis ostanut joskus). Mahtava yksittäisenä, mutta enempi voi tuoda aika ylisokeroidun olon. 

Salmiakbomben oli piknikraadin mielestä maistelluista karkeista paras. Foto. Salmiakkiyhdistys

2) SUPER PIRATOS (Haribo) 8

Takuuvarma. Hyvä suolaisuus, ja imeskeltävää riittää! Lapsuudessa toki alkuperäinen merkkari ehkä vielä parempi, mut kun niitä ei saa, niin tämä nyt korvaa. Hyvällä tavalla vahva, ei voi syödä paljon kerralla. Merkkarinostalgikoille. Salmiakki maistuu, mutta omaan makuun saisi olla enemmänkin. Sitkeä. Näin ”jauhettava” rakenne ei miellytä. Koostumus tahmea, jää kurkkuun. Tässä maistuu oikea salmiakki. Kautta aikain paras salmiakki, mahtava, napakka suutuntuma. Aina hyvä vuodesta toiseen. Ei liian kova eikä liian pehmeä. Ojjj, mikä suolaisuus!

Super Piratos kurotti kakkoseksi.

3) MENTHOLSALMIAKKI (Namitupa) 8-

Sopiva sekoitus mentolla ja salmiakkia. Kiva ylläri, toimii mainiosti yhteen. Hyvä vaihtoehto kurkkupastillille, kun on kurkku kipeä. Tosin voi käydä niin, että menee koko pussi kerralla. Maku säilyy pitkään. Taattua Namitupa-laatua rakenteeltaan! Jännä mynthon-fiilis olematta mynthon. Voi syödä koko pussin, että tulisi fiilis sokerin yliannostuksesta. Ulkonäkö vaatimaton. Tämä olis yskässä kiva. Ihana, raikas maku. Vaikea löytää kaupoista. Hyvä tasapaino. Yskänlääkemeininki, itse en syty. Ei ole tarpeeksi mentholia. Minttuviinamainen. Mahdollisuuksia shottitavaraksi, fisu-haastaja, aamun avaaja.

Mentholsalmiakki (Namitupa)

4) SALTY SEA (Haribo) 7 

Hyvä kokoelma. Kivoja kuvia lapsille. Rakenne vähän liian tahmainen makuuni. Jää hampaisiin. Herättää sylkirauhaset nopeasti. Merellinen jälkimaku. Pussissa on sopivasti vaihtelua. Suolainen, viinikumimainen, toisia saa pureskella pidempään. Saisi olla enemmän vaihtelevuutta. Hauska kuviotematiikka. Pyöreä takertui hampaisiin. ”Palkissa” tiukka suolaisuus. Erityiskunniamaininta nalleille. 

5) TERVASALMIAKKI (Namitupa) 7 (kouluarvosana on sama kuin Salty Sealla, mutta hävisi sille keskiarvolaskennassa niukasti desimaalein)

Enempi tervaa kuin salmiakkia, mutta hyvää. Tykkään rustiikkisesta ulkonäöstä. Terva on tarpeeksi vahva. Terva puskee yli. Terva ei vaan ole mun juttu. Aikuiseen makuun. Ihana terva-aromi, joka assosioituu puuhun ja merellisyyteen. Onnistunut yhdistelmä. Rapsakka purutuntuma. Tekee kieleen haavoja. Auttaisiko paksumpi salmiakkijauhekerros, ettei ”sulaisi” ja klimppiintyisi niin helposti? Tähän voisi lisätä salmiakin ytyä. Ai ettien että, pussillinen menis kevyesti.

6) SALTY LIKES (Haribo) 6 ½

Kumimainen rakenne. Liikaa sokeria. Mieto, vähän tylsä. Kiva kun erilaisia. Rinkelinmallinen karkki oli erityisen toimiva, vinoneliömallinen ei vakuuta. Miedossa pyörylässä hyvä suutuntuma, söisi enemmänkin. Pussissa sopivasti vaihtelua. Näitä söisin vain äärimmäisessä hätätapauksessa, kun muita salmiakkeja ei ole tarjolla.

7) SALLY-SOFT MIX (Haribo) 6+

Lakumainen vaahtokarkki, tähän voisi lisätä salmiakkia. Maku aika kesy. Helppo syödä. Väri ei miellyttävä, pimeässä syötävä (leffassa). Vaikka en ole pehmeiden lällyröiden ystävä, tämä oli gutaa. Miellyttävä suutuntuma, hiukan ”muovinen”, lempeä maku. Jo ulkonäkö on epäilyttävä, ja maku jatkaa samaa linjaa. Teollinen. En pidä vaahtokarkeista, jauhomainen jälkimaku. Mukava makeannälän tappaja. Platku maku, ehkä lasten juttu. 

Yksi Salmiakkipiknik 2022:n esiintyjistä oli walesilainen Tom Jones. Foto: Leena Salmio

(PS. Nestemäisen ekstratuotteen arvosana oli 9. Sen arviokooste on lähetetty valmistajalle, mutta sitä ei julkaista tällä sivustolla. Piknikille osallistunut voi halutessaan pyytää tuotteen arviokoosteen omaan sähköpostiisi osoitteesta salmiakki.fiATgmail.com)

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Piknikraati 2022: Salmiakbomben vei voiton Tukholmaan

Ilmoittaudu Salmiakkipiknikille

Kyllä. Salmiakkipiknik järjestetään vuosien tauon jälkeen!
Piknikväki kokoontuu lauantaina 20. elokuuta 2022 Suomenlinnassa Helsingissä. 

Kuva: Salmiakkiyhdistys

Osallistujat arvioivat yhdistyksen tuomia makeisnäytteitä kouluarvosanoin ja verbaalisti. Arviot kootaan jälkikäteen tuotteiden valmistajille ja/tai maahantuojille. 

HSL:n lautta Kauppatorilta

Lähtö Kauppatorilta klo 13.30 julkisen liikenteen lautalla (HSL). Yhdistyksen edustaja(t) on vastassa lauttarannassa Suomenlinnan päässä mukanaan A4-jullari, jossa lukee – ta-daa – Salmiakkipiknik.  

Kuka voi osallistua?

Voit osallistua piknikille, jos olet maksanut yhdistyksen kannatusluonteisen jäsenmaksun (14 euroa) vuonna 2020, 2021 tai 2022. (Viime ja toissa vuonna ei järjestetty piknikiä eikä gaalaa.)

Jos sinulla on maksukuitti piknikillä mukana (printtinä tai kännykän näytöllä), asiat etenevät juoheasti. 

Jos et ole jäsen, mutta mielit piknikille, voit maksaa paikan päällä käteisellä 10 euron osallistumismaksun (tai 14 euron kannatusjäsenyyden, ei molempia).

TÄRKEÄÄ: ILMOITTAUDU AJOISSA

Riittävien karkki-ym. järjestelyjen takaamiseksi pyydämme ilmoittautumiset 17. elokuuta mennessä osoitteeseen salmiakki.fi(AT)gmail.com.

Tilinumero

Voit maksaa jäsenyyden (14 e) tai osallistumismaksun (10 e) etukäteen OP-tilille 
fi 33 5724 1160 9123 43
Kirjoita saatetietoihin selite ”jäsen 2022” tai ”piknik 2022”.

Sijainti saarella

Pyrimme tälläkin kertaa asemoitumaan liki Suomenlinnan eväsruokailutilaa, joka löytyy kartasta kohdenumerolla 41 (huomaa, että HSL-lauttalaiturista sinne on joltisenkin matkaa). Asetumme mahdollisesti eväsruokailutilan viereiselle kalliolle, mutta tämä varmistuu lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Ja: toivokaamme suht asiallista säätilaa! https://www.suomenlinna.fi/kavijalle/muut-palvelut/evasruokailutila/

Lautta-aikataulu: 

https://frantic.s3.eu-west-1.amazonaws.com/suomenlinna/2022/04/29085513/Lauttaaikataulut-kesa-2022-WEB.pdf

Kukin vastaa omasta liikkumisestaan saarella. Älkäämme roskatko, pidetään saaristo siistinä piknikillä(kin)! 

Välkommenssons! 

Salmiakillisin terveisin, 

Suomen Salmiakkiyhdistys / Finska Salmiakföreningen 
puh.joht. Jukka Annala & salmarikonklaavi

salmiakki.fi(AT)gmail.com

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Ilmoittaudu Salmiakkipiknikille

Vuosikokous 16. elokuuta

Salmiakkiyhdistyksen vuosikokous järjestetään 16. elokuuta alk. kello 18 Helsingissä ravintola Oivan kabinetissa (Porthaninkatu 5). Esillä vuosikokousasiat.

Kategoriat: Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Vuosikokous 16. elokuuta

Ilta-Sanomat sukeltaa Salmiakkiyhdistyksen historiaan, palkintoihin ja piknikeihin

Salmiakkiyhdistyksen historiaa 1990-luvulta näihin päiviin luotaa ruokatoimittaja Josefiina Baraka Ilta-Sanomien jutussaan 17. helmikuuta 2021. Lue juttu: https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000007809466.html

12) Malaco Must Dark Shots (Leaf)
Muistatko minä vuonna Salmiakki Finlandia -palkinnon sai tämä pompula?Elettiin vuotta 2010, ja tuomareina toimivat Pasi Heikura ja Leea Klemola. Makeisen nimi on Malaco Must Dark Shot.

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Ilta-Sanomat sukeltaa Salmiakkiyhdistyksen historiaan, palkintoihin ja piknikeihin

”Salmiakkiasiakkaat ovat aina valmiina herkutteluun”

Marianne Isotalus, salmiakkinettikauppa Saltyheartin omistaja.

Suomeen on vastikään syntynyt uusi, salmiakkiin keskittynyt makeiskauppa. Helsinkiläinen karkkipuoti Sweetheart muutti nimensä Saltyheartiksi ja vaihtoi valikoimansa salmiakeiksi. Toiminta siirtyi samalla kivijalkaputiikista kokonaan nettiin

Kauppias Marianne Isotalus oli pannut merkille, että hänen liikkeessään käyvät salmiakkifanit ovat yleensä hyvin herkästi innostuvia intohimonsa kohteesta.

”Sweetheartin salmiakkiasiakkaat erottuivat usein elämänmyönteisinä, uteliaina ja aina valmiina herkutteluun”, Isotalus kertoo Salmiakki.fi:n haastattelussa. 

”Tuntui, että usein suomalaisen ensimmäinen huokaisu karkkikaupassa – ’ei mun pitäis’ – puuttui salmiakki-ihmisiltä. He tuntuivat ajattelevan, että ’ihanaa miten hyvää, mä ostan näitä’. ”

”Minua alkoi kiinnostaa ajatus, että keskittyisinkin voimakkaasti siihen asiaan, josta olin aina saanut positiivista palautetta eli salmiakkiin. Minua kiinnosti myös ajatus, voinko luoda salmiakille esteettisesti miellyttävän kaupan.”

Käsintehdyistä praliineista Järkkysuolaisiin

Isotaluksen lapsuusajan suosikkisalmiakkeja olivat kova salmiakkipötkö, jossa oli jauhetta sisällä, Black Pete -toffee sekä musta salmiakkitikkari, jossa oli keltainen tähti keskellä.

Saltyheartin valikoman Isotalus on rakentanut asiakkaitten mieltymysten mukaan ja osin omienkin. Myynnissä on esimerkiksi herkullisia ruotsalaisia käsintehtyjä praliineja, Salmiakkipommeja (Salmiakbomben), joissa yhdistyvät salmiakkijauhe, suklaa ja toffee.

”Päällä on voimakas salmiakkijauhe, joka sekoittuu sisuksen makeuteen täydellisesti. Näihin pätee se, että mielestäni makeisen pitäisi aina olla niin hyvää, että tekee mieli vähän kiljua.” 

Tarjolla on myös muun muassa äärimmäisen suolaisia islantilaisia salmiakkeja, Järkkysuolaisia.

”Järkkysuolaiset järkyttävät erittäin positiivisella tavalla. Eräs ystäväni kuvaili niitä näin: ’Ensin luulee et kuolee mut sit on tosi yllättynyt siitä miten hyviä ne on’. Näihin tulee myös erityislaatuinen koukuttuvuus. Kun ottaa yhden, on ihan varma, ettei heti halua ottaa toista, mutta hetken päästä haluaa kuitenkin lisää.”

”Tästä on hyvä jatkaa”

Isotalus uskoo suomalaisten asiakkaiden tykkäävän ostaa makeiset juuri kotimaisesta nettikaupasta, jolloin myös toimituskulut ovat kohtuullisemmat.

Salmiakkikauppa Saltyheartin kanssa samoilla apajilla netissä toimivat pienet kotimaiset herkkukaupat, kuten ilmajokelainen makeisvalmistaja Namitupa ja tamperelainen Suklaapuoti, sanoo Isotalus.

”Saltyheartin ihailemat ruotsalaiset kaupat Lakritsbutiken sekä Lakritsroten eivät edes toimita Suomeen.” 

Kaupan siirtymä kivijalasta verkkoon tapahtui koronavuoden 2020 digiloikan kannustamana, Isotalus kertoo. Hän huomasi asiakkaiden innostuneen postitusmahdollisuudesta, mikä ilahdutti asiakkaita myös pääkaupungin ulkopuoleltakin. Aiemmin Isotalus epäili nettikaupan kannattavuutta ja otaksui, että ihmiset etsivät verkosta bulkkitavaraa eli massatuotantoa.

”Itse halusin luoda tietynlaisen ilmeen kaupalle sekä ammattimaiset kuvat. Minulla on ollut apuna graafikko sekä koodari/nettikaupan rakentaja.”

Isotaluksen mukaan laadukkaisiin makeisiin keskittyvän salmiakkinettikaupan avaaminen on otettu hyvin vastaan ja myynti on ollut odotettua vilkkaampaa. 

”Tästä on hyvä jatkaa.”

Kategoriat: Ei kategoriaa | Avainsanoina , , | Kommentit pois päältä artikkelissa ”Salmiakkiasiakkaat ovat aina valmiina herkutteluun”