Piknikraati 2022: Salmiakbomben vei voiton Tukholmaan

Ruotsalainen salmiakkisuklaapallero Salmiakbomben oli paras makeinen tämän vuoden Salmiakkipiknikillä, arvioi raati. Käsintehty pompula sai arvosanan 9+ perinteisellä kouluarvosana-asteikolla (4-10). 

Salmiakkipulverissa kieritelty suklaapraliini kätkee sisäänsä pehmeää toffeeta. Salmiakbombenia valmistaa nykyisin Tukholmassa Lakrits Sverige -yhtiö. Tuotteen loi Ett Chokladeri -yhtiön Lena Johansson toistakymmentä vuotta sitten. 

Suomessa Bombenia myy ainakin verkkokauppa Saltyheart.

Piknikille Suomenlinnaan saapui arviolta 35-40 henkeä aurinkoiseen lauantaipäivään, ja kaikilla osallistujilla oli mahdollisuus osallistua tuotearviointiin. Tällä kertaa yhdistys oli tuonut maisteltavaksi ja arvioitavaksi useita Haribon koostepusseja, Namituvan valikoiman uudempia makuja sekä länsinaapurin praliini. 

Jäljempänä kursivoituna piknikläisten kommentteja makeisista. ///TÄYDENNETTY LISÄÄ KOMMENTTEJA 8. SYYSKUUTA.///

1) SALMIAKBOMBEN (Lakrits Sverige) 9+

Foto: Leena Salmio

Mikä makujen sinfonia! Jo ensipuraisulla syntyy vaikutelma todella laadukkaasta tuotteesta. Kaiken kaikkiaan luxustuote, näitä nautitaan yksitellen. Yleensä en pidä, jos salmiakkiin sotketaan muita makuja, mutta tämä yhdistelmä on vallan mainio. Ulkonäkö kaunis, yleisvaikutelma oikein hyvä, jauho erinomainen, kinuski hyvä, ei liian makea, mutta siinä voisi olla enemmän salmiakin makua. Voisi toimia esimerkiksi osana jälkiruokaa. Täyteläinen, melkein liian iso. Hinta on mielestäni liian korkea makuun suhteutettuna (olen siis ostanut joskus). Mahtava yksittäisenä, mutta enempi voi tuoda aika ylisokeroidun olon. 

Salmiakbomben oli piknikraadin mielestä maistelluista karkeista paras. Foto. Salmiakkiyhdistys

2) SUPER PIRATOS (Haribo) 8

Takuuvarma. Hyvä suolaisuus, ja imeskeltävää riittää! Lapsuudessa toki alkuperäinen merkkari ehkä vielä parempi, mut kun niitä ei saa, niin tämä nyt korvaa. Hyvällä tavalla vahva, ei voi syödä paljon kerralla. Merkkarinostalgikoille. Salmiakki maistuu, mutta omaan makuun saisi olla enemmänkin. Sitkeä. Näin ”jauhettava” rakenne ei miellytä. Koostumus tahmea, jää kurkkuun. Tässä maistuu oikea salmiakki. Kautta aikain paras salmiakki, mahtava, napakka suutuntuma. Aina hyvä vuodesta toiseen. Ei liian kova eikä liian pehmeä. Ojjj, mikä suolaisuus!

Super Piratos kurotti kakkoseksi.

3) MENTHOLSALMIAKKI (Namitupa) 8-

Sopiva sekoitus mentolla ja salmiakkia. Kiva ylläri, toimii mainiosti yhteen. Hyvä vaihtoehto kurkkupastillille, kun on kurkku kipeä. Tosin voi käydä niin, että menee koko pussi kerralla. Maku säilyy pitkään. Taattua Namitupa-laatua rakenteeltaan! Jännä mynthon-fiilis olematta mynthon. Voi syödä koko pussin, että tulisi fiilis sokerin yliannostuksesta. Ulkonäkö vaatimaton. Tämä olis yskässä kiva. Ihana, raikas maku. Vaikea löytää kaupoista. Hyvä tasapaino. Yskänlääkemeininki, itse en syty. Ei ole tarpeeksi mentholia. Minttuviinamainen. Mahdollisuuksia shottitavaraksi, fisu-haastaja, aamun avaaja.

Mentholsalmiakki (Namitupa)

4) SALTY SEA (Haribo) 7 

Hyvä kokoelma. Kivoja kuvia lapsille. Rakenne vähän liian tahmainen makuuni. Jää hampaisiin. Herättää sylkirauhaset nopeasti. Merellinen jälkimaku. Pussissa on sopivasti vaihtelua. Suolainen, viinikumimainen, toisia saa pureskella pidempään. Saisi olla enemmän vaihtelevuutta. Hauska kuviotematiikka. Pyöreä takertui hampaisiin. ”Palkissa” tiukka suolaisuus. Erityiskunniamaininta nalleille. 

5) TERVASALMIAKKI (Namitupa) 7 (kouluarvosana on sama kuin Salty Sealla, mutta hävisi sille keskiarvolaskennassa niukasti desimaalein)

Enempi tervaa kuin salmiakkia, mutta hyvää. Tykkään rustiikkisesta ulkonäöstä. Terva on tarpeeksi vahva. Terva puskee yli. Terva ei vaan ole mun juttu. Aikuiseen makuun. Ihana terva-aromi, joka assosioituu puuhun ja merellisyyteen. Onnistunut yhdistelmä. Rapsakka purutuntuma. Tekee kieleen haavoja. Auttaisiko paksumpi salmiakkijauhekerros, ettei ”sulaisi” ja klimppiintyisi niin helposti? Tähän voisi lisätä salmiakin ytyä. Ai ettien että, pussillinen menis kevyesti.

6) SALTY LIKES (Haribo) 6 ½

Kumimainen rakenne. Liikaa sokeria. Mieto, vähän tylsä. Kiva kun erilaisia. Rinkelinmallinen karkki oli erityisen toimiva, vinoneliömallinen ei vakuuta. Miedossa pyörylässä hyvä suutuntuma, söisi enemmänkin. Pussissa sopivasti vaihtelua. Näitä söisin vain äärimmäisessä hätätapauksessa, kun muita salmiakkeja ei ole tarjolla.

7) SALLY-SOFT MIX (Haribo) 6+

Lakumainen vaahtokarkki, tähän voisi lisätä salmiakkia. Maku aika kesy. Helppo syödä. Väri ei miellyttävä, pimeässä syötävä (leffassa). Vaikka en ole pehmeiden lällyröiden ystävä, tämä oli gutaa. Miellyttävä suutuntuma, hiukan ”muovinen”, lempeä maku. Jo ulkonäkö on epäilyttävä, ja maku jatkaa samaa linjaa. Teollinen. En pidä vaahtokarkeista, jauhomainen jälkimaku. Mukava makeannälän tappaja. Platku maku, ehkä lasten juttu. 

Yksi Salmiakkipiknik 2022:n esiintyjistä oli walesilainen Tom Jones. Foto: Leena Salmio

(PS. Nestemäisen ekstratuotteen arvosana oli 9. Sen arviokooste on lähetetty valmistajalle, mutta sitä ei julkaista tällä sivustolla. Piknikille osallistunut voi halutessaan pyytää tuotteen arviokoosteen omaan sähköpostiisi osoitteesta salmiakki.fiATgmail.com)

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.