Salmiakki Finlandia 2017 – sipsejä, hunajaa, väkevyyttä, rakkautta

Salmiakki Finlandia 2017 -ehdokkaat ovat vihdoin täällä! Nominaatteja on tänä vuonna seitsemän. Pikkusen hyviä.

Osa on intresantteja uutukaisia, osa raskaan sarjan klassikkoja – mutta herkullisia yhtä kaikki. Hunaja (oops!) ja perunalastut (kääk!) ovat ensi kertaa ehdolla vuosipalkintomme saajaksi Salmiakkiyhdistyksen lähes 20-vuotisessa historiassa. 

(The product introduction will be here in English, too, roundabout Tue 28 Feb, or perhaps later. You see, our semi-robot translator is recovering from acute ammonium chloride overdose.)

Salmiakki Finlandia 2017 -nominaatit (7) luokkakuvassa. Voittaja valitaan Salmiakkigaalassa helsinkiläisbaari Dubrovnikissa lauantaina 4. maaliskuuta. © Suomen Salmiakkiyhdistys

Ja vallan erityistä on se, että kaikki ehdokkaat ovat tänä vuonna suomalaisia. Miksikö? Satavuotias Suomi sai Salmiakkiyhdistyksen organisaattorit herkistymään finskiteemaan.

Tuotenominaatit on valinnut yhdistyksen konklaavi eli hallitus. Lopullisen voittajan valitsee gaalassa itsenäinen salmiakkijury, joten konklaavi ei tästedes pysty vaikuttamaan juryn päätökseen. Dumarikoostumus julkistetaan lähitulevaisuudessa.

Klikkaa tästä Salmiakkigaalan Facebook-tapahtumasivulle, saavu Dubrovnik-baariin kannustamaan suosikkisi voittoon ja lyöttäydy pitopöydän ympärille joukkohon tummaan. Jos jury ei pääse yksimielisyyteen, yleisöäänet ratkaisevat pystin saajan. Yleisöarvontojen tuotepaketit sisältävät useita spesiaaleja ei-joka-kaupan salmiakkeja.

Ja asiaan: tässä 7 ehdokasta maistelujärjestyksessä:
(A) Chipventures Salty Licorice (Real Snacks, perunalastut)
(B) Savusalmiakki (Huhtasrinne, hunaja)
(C) Apteekin Salmiakki (Haganol, makeisrasia)
(D) Salmiak Soft Jelly (Lidl, makeispussi)
(E) Salmiakki Mix (Fazer, makeispussi)
(F) X-Salt (Halva, makeispussi)
(G) Rakkaussalmiakit / Salta Kärlekar (Namitupa, makeispussi)

 

(A) Chipventures Salty Licorice 
made by Real Snacks
Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa

Pusseissa lukee, kenen viljelijän potaateista lastut on jalostettu. Tässä luki että Jouni Isokääntä, Kalajoki. © Suomen Salmiakkiyhdistys

Yhdistyksen iskuryhmää tuijotti kaupan hyllyltä tyylikäs sipsipåse, joka väitti sisältävänsä salmiakillisesti maustettuja perunalastuja. Pakko testata. Tulos: hämmästyttävän maittavaa! Näitten pottulastujen salmiakkisuus ei ole luonteeltaan hyökkäävää, vaan balansoitua,  sofistikoitunutta. Salmiakkiefekti on saatu aikaan sipsien oman suolan ja lakritsijauheen yhdistelmällä. Valmistajayhtiön tirehtöörillä ja tuotekehittäjällä onkin yhteensä 34,5 vuoden kokemus Pandan karkkitehtaalta. ”Rakastamme salmiakkilakua ja tiedämme, miltä hyvä salmiakki/laku maistuu”, taustoittaa Arja Kastarinen, Real Snacksin pomo.

 

 

 

 

The Smoke Salmiakki Honey. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(B) Savusalmiakki
made by Huhtasrinne
Askola, Itä-Uusimaa

Kekseliäs hunajavalmistaja on kehitellyt toistaiseksi parhaan salmiakkituotteensa! Viime kesän salmaripiknikillä savusaunaisen suvellinen hani osoittautui ykköshitiksi: sen kehuttiin olevan oiva kumppani esimerkiksi nyhtöpossun kanssa. Lakritsin ja salmiakin yleistyessä ruoka-annosten säväyksenä Huhtasrinteen tuotteista on jo kiinnostuttu Tukholman lakufestivaaleillakin. Valmistaja ehdottaa Savusalmiakkia myös vaniljajätskin kaveriksi, knäckebrödin päällysteeksi tahi valkoisen kalafileen maustamiseen.

 

Haganol-nimi muotoutui vuonna 1951 Haga Numero Uno -sanoista Figarol/Pastirol-nimiä mukaillen. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(C) Apteekin Salmiakki
made by Haganol
Hollola, Päijät-Häme

Yhä epävakaammaksi käyvässä maailmassa on onneksi tiettyjä luotettavia elementtejä. Kun povarissa päivystää 15 gramman rasia Haganolin pikkuveijareita, askellus sujuu varmemmin. Haganolin Apteekin Salmiakin brändi on vaakunaista rasialogoa myöden timmi. 66-vuotiaaksi yltävä yhtiö on yhä saletisti maailman salmiakkisin yritys: sen kaikki tuotteet ovat salmiakkia. Respect! Yritys on niin ikään kunnostautunut muodikkaasti ruokaohjepuolella, esimerkiksi seeprakakku-, nekku ja kastikesektoreilla.

 

 

 

Pehmojelli lukeutuu Lidlin Sweet Corner -tuotebrändiin. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(D) Salmiak Soft Jelly
valmistuttaja Lidl
made in Finland

Elastisen herkullinen salmiakkipehmykkä poimiutui mukaan lähibutiikista. Entistä useammin sitä törmääkin kauppaketjujen omien tuotemerkkien salmiakkeihin, jotka voivat olla yllättävän hyviä. Kuten tämä Lidlin pussi. Valmistajasta tai valmistuspaikkakunnasta ei ole mitään tietoa, mutta pääasia ompi, että itse makeinen on maittava ja että se on valmistettu Suomessa, sillä niin kyljessä lukee. Elkääkä erehtykö olettamaan jellyläisiä nössöiksi marmelaatibiiteiksi, sillä valmistusvaiheessa makuun on lisätty se tärkeä: yty.

 

Jovisst, vi kommer från Villmanstrand! © Suomen Salmiakkiyhdistys

(E) Salmiakki Mix
made by  Fazer
Lappeenranta, Etelä-Karjala

From Lappeenranta with love, lukee Fazerin uuden laku/salmarisukupolven tuotepakkauksissa. Sama slogan sopisi jopa ehkä paremmin tähän varhempaan koostepussiin, joka pitää sisällään alati terheitä salmiakkihistorian senioreita kotimaan all stars -osastolta. Pussukan nykyinen triosekoitus on aiempaa selkeämpi: vahva ruutu, hieman pehmeämpi ruutu ja supersalmiakki. Siis kaikista Suomen piimäkaupoista löytyvä  peruselintarvikesetti, jota suun on päästävä ahnehtimaan säännöllisin periodein.

 

 

 

X-Salt on ehdokkaista ainoa stadilainen. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(F) X-Salt
made by Halva
Helsinki (Pitäjänmäen tehdas)

X-Salt-pussissa pötköttää suolasokerihuurrettu valumakeistroikka, jonka popsinta loihtii hienoisen löylyhien otsaan. Pehmeä ruutu, suolainen pääkallo ja chilipommi muodostavat vahvan kolmikon, jonka hienoisia maku- ja kimmoisuuseroja yhdistää se, että miedot karkit on jätetty pussista kokonaan veks. Valmistaja kertoo halunneensa selvittää, mitenkä voimakas salmiakkimaku saataisiin syntymään oitis, kun makeinen laitetaan suuhun. ”Tämän ratkaisimme kehittämällä salmiakkisokerin, joka laitetaan tuotteen pintaan”, kertoo Tanja Mäntymäki, Halvan markkinointipäällikkö. 

 

A double romantico-tico. © Suomen Salmiakkiyhdistys

(G) Rakkaussalmiakit / Salta Kärlekar
made by Namitupa
Ilmajoki, Etelä-Pohjanmaa

Kahdesta karamellistä muodostuva tuoteuutuus on valmistajan mukaan suunnattu ”salmiakkiromantikoille”. Puna/musta-sydänten ulkoasusta voisi luulla, että toinen on semmoinen kirpsanhempeä lällykkä ja toinen mahdollisesti syömäkelpoinen. Eipä kuulkaas sinne päinkään, vaan ekstrasuolaisia ja rouskuteltavaisia ovat sekä ja että. Mustan karamellin sisuksiin on kätketty randomisti vadelmainen raita. Vadelmanpunainen melli taas on valeväriasuisena se sama salmiakkikaramelli samoine vadelmaraitoineen. ”Tehtiin tiukan salmiakkinen karamelli, jossa on juju”, summaa Namituvan idearikas yrittäjä Reijo Laine.

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.