Juho Kuosmanen Sofi Oksasen tuomaripariksi Salmiakki Finlandia -mittelöön

Salmiakkituomari Juho Kuosmanen haikailee uimahallista ostettuja 50 pennin merenneitoja. Kuva: Sami Kuokkanen / Kuokkasen kuvaamo

Salmiakkiyhdistys proudly presents: elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen ja kirjailija Sofi Oksanen valitsevat vuoden parhaan salmiakin. Tunnetut salmiakkifanit tekevät valintansa maistelemalla kaikki ehdokkaat livenä tulevana lauantaina (4.3.) yleisön edessä helsinkiläisravintola Dubrovnikissa. Lyöttäydy tapahtumaan mukaan tästä!

Kuosmanen on Salmiakkigaala-kävijänä jo konkari: hän muistelee käyneensä tapahtumassa ensi kertaa jo vuonna 2002 tai 2003, kun oli muuttanut pääkaupunkiin.

Millä mielin otit vastaan tuomaripestin?

”Iloisin mielin, vaikka en pidä rakkaiden asioiden arvostelusta. Tässä tapauksessa hyvät puolet painoivat enemmän kuin huonot. Odotan saapuvaa salmiakkilähetystä kuin bussia pakkasella.”

Palkitun Hymyilevä mies -elokuvan ohjaajan mukaan salmiakki on ihanimmillaan, kun siitä saa nauttia yksin, omassa rauhassa. ”Niin, että kukaan ei ole kyseenalaistamassa tai arvostelemassa kyseisen salmiakin valintaa, eikä tarvitse varoa ilmeitä.”

Mikä on lapsuutesi rakkain salmiakkimuisto? 

”Uimahallista ostettu 50 pennin merenneito. Ne katosi sittemmin jonnekin, ja hyvä niin. Sehän vain korostaa muiston merkitystä. En usko uudelleen tulemisiin, koska muisto on yleensä parempi. Matkalla jokin merkittävä asia, rakenne, koko tai jopa maku muuttuu kuitenkin, ja lopputulos on aina pettymys. Eikä uusiotuotanto tuo lapsuutta takaisin.”

Miten luonnehtisit itseäsi salmiakin käyttäjänä: lohtusyöjä, säännöstelijä, sekakäyttäjä, puritanisti, addikti vai jokin muu?

”Olen sekakäyttäjä. Suosin karkkihyllyllä salmiakkia, mutta tykkään myös että suussa pyörii samaan aikaan salmiakki ja hedelmäkarkki: esimerkiksi klassikko Lätkäliiga ja se saman mallinen hedelmäkarkki.”

”Joskus salmiakkia täytyy olla kaksi kappaletta, koska usein hedelmäkarkki kestää pidempään. Toista salmiakkia voi säilyttää poskessa, josta sen saa kätevästi kielen päälle, kun edellinen lakkaa olemasta. Yleensä vältän valmiita sekoituksia. Turhan viihteellisiä.”

Millä tavalla salmiakki on läsnä teidän perheessä? 

”Keittiössä muiden ruokien tavoin, tällä hetkellä esimerkiksi jauheena. Pingviinikarkit pääsi juuri loppumaan. Salmiakki on tärkeä osa arkea.”

Kuosmanen kertoo äskettäin tulleen kränää aisaparinsa, elokuvaaja J-P Passin kanssa, koska tämä arvosteli pingviinikarkkeja. ”Passi osti autoon oman sekoituksen, jossa oli erilaisia halpoja kopioita hyvistä salmiakeista, ja sittemmin selitti valintaansa kaupan huonolla valikoimalla.”

Kuinka pärjäät ulkomailla salmiakitta? 

”Minulla on usein mukana pastilleja. Salmiakkipastillin sävyttämä hengitys antaa syvällisen ja sopivasti eksoottisen vaikutelman, vaikka englanninkielisestä puheesta ei saisi tolkkua.”

Onko olemassa pahaa salmiakkia?  

”On. Usein pusseissa, joissa on mustia ja ruskeita salmiakkeja, ne ruskeat ovat juuri näitä pahoja. Lapsena matka mummolaan meni Kannuksen kioskin kautta ja sieltä ostettiin vitosen pussi irtokarkkeja. Ei ollut aikaa valkata, koska oli kiire.”

”Toisinaan niissä oli ruskeita, pehmeitä ja paksuja apinanpää-salmiakkeja, jotka olivat aivan järkyttäviä. Silti ne piti syödä, koska karkkia on mahdotonta laittaa roskiin. Nykyiset ohuet, mustat apinanpäät on ihan ok. ”

Salmiakkiyhdistyksen aktiivien piirissä Kuosmanen tunnetaan Liitulakun väsymättömänä puolestapuhujana. Kerro suhteestasi Liitulakuun, ja onko se mielestäsi salmiakkia? 

”Liitulakussa on loistava rakenne, rapea kuori ja pehmeä sisus. Sen muoto on hauska ja maku on taivaallinen. Liitulaku on myös klassikko, ja ihan syystä. En tiedä onko se salmiakkia, hyvin lakumainenhan se on, mutta liitulaku on parempi kuin huono salmiakki.”

Kirjailija Sofi Oksanen valitsee vuoden parhaan salmiakin lauantaina (4.3.) Salmiakkigaalassa Juho Kuosmasen kanssa. Foto: Toni Härkönen

Kuosmasen tuomaripari Sofi Oksanen oli jo viime vuonna valmistautunut arvioimaan salmiakkeja, mutta joutui viime hetkellä perumaan osallistumisensa viisaudenhammaskipujen takia. Hän ilmoitti jo tuolloin haluavansa ehdottomasti seuraavana vuonna mukaan. Lue Sofi-salmiakkihaastattelu viime vuodelta: https://salmiakki.fi/?p=980

Oksanen ja Kuosmanen saavat alkuviikolla etukäteisnäytteet jokaisesta Salmiakki Finlandia -nominaatista.

Tuomarit tekevät lauantaina Salmiakkigaalassa voittajasta yhteispäätöksen, joka voi olla yksimielinen tahi kompromissi. Kandidaattinamit valinnut Salmiakkiyhdistyksen konklaavi ei osallistu lopulliseen päätökseen, vaan jännittää yleisön lailla tuomarien valintaa. Mikäli tuomarikaksikko ei pääse yhteisymmärrykseen, voittajaksi nimetään gaalan yleisöäänestyksen voittaja.

Tule mukaan Salmiakkigaalaan arvioimaan karkkiehdokkaita &  äänestämään omaa suosikkiasi. Klikkaa itsesi FB-tapahtumasivulle tästä.
Lue myös Salmiakki Finlandia 2017 -ehdokkaiden esittelyt:
https://salmiakki.fi/?p=1104

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.