Hassen pienet suolaiset piknikin ykköseksi – Hasses lilla salta the nr. 1 product at Salmiak Picnic

Ruotsalaisyhtiö Hauptin voittajapraliinien vahvan salmiakkilakritsijauheisen pinnan alla piilee suklaata ja lakua. Photo © Petri Sainio

Ruotsalaisyhtiö Hauptin piknikiämme varten valmistama praliinipallero Hasses lilla salta osoittautui Salmiakkipiknik 2017:n osallistujien lemmikiksi. Kovimman vastuksen antoi helsinkiläisyhtiö 3 kaverin jäätelön herkullinen, salmiakillinen lakritsijäätelö. Tämä kärkikaksikko sai vuolaasti kehuja raatilaisilta.

Tuotteista annettiin vanhaan malliin suomalainen kouluarvosana (4-10) ja verbaaliset näkemykset. Salmiakkifaneja oli mukana abaut 40, ja vastauspapereita palautettiin kolmekymmentä (osa laati paperin yhdessä). Jäljempänä myös raatilaisten kommentteja, jotka on poimittu vastauspapereista.

PIKNIK 2017 – THE FINAL RESULTS (points from 4 to 10):
1. Hasses lilla salta -praliinit (Haupt, Sweden) average: 9,06 points
2. Kolmen kaverin lakritsijäätelö (3 kaveria, Finland) 8,63 points
3. Nimetön karamelli (Namitupa, Finland) 8,10 points
4. Green Dates -lakritsitaateli (RM Import, Denmark) 7,75 points
5. Vahva Salmiakki -lakupalat (Kouvolan Lakritsi, Finland) 7,70 points

Salmiakkipiknik järjestettiin osapuilleen jo 20:nnen kerran 15.7.2017. Photo © Petri Sainio

 

Ruotsalaisyhtiö oli tehnyt koe-erän eksklusiivisesti naapurimaansa Salmiakkipiknikiä (!) varten testatakseen, voiko tuotetta kehitellä myyntituotteeksi. Tulos: piknikraadin ykkössija. Photo © Petri Sainio

(1) Hasses lilla salta (Haupt, Sweden) – keskiarvo: 9,06

lakrits.com

plussat: Über gut! Voimakas salmiakkijauhe, joka herättää makuhermot. Tymäkkä entré ja heti perään muheva suklaa ja laku – vot! Herkullinen kokonaisuus – sopiva koko ja muoto. Kiva balanssi. Hauska nimi. Melkein liiankin täydellinen. Toivottavasti nämä saapuvat kaupan hyllyyn lähitulevaisuudessa. Erilainen salmiakkijauhe päällä kuin vastaavissa kotimaisissa. Näitä Suomeen! Ostaisin!!

 

miinukset/kehitysehdotukset: Sisus kumimainen, kuula saisi olla hieman pehmeämpi. Jauhe päällä hieman ylisuolainen. Ei pysty paljoa syömään. Max 5 kpl yhdellä kertaa. Suklaan makua kaipasin lisää. Täytteeseen lisää lakritsia/salmiakkia.

Kolmen kaverin jätskimukit tyhjenivät lämpimässä säässä vauhdilla. Photo © Petri Sainio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2) Kolmen kaverin lakritsijäätelö (3 kaveria, Finland) – keskiarvo: 8,63

3kaveria.fi

plussat: Loistava jäätelö! Tätä vois syödä pelottavan paljon. Ihanan kermainen. Tummassa osassa täyteläistä potkua, vaaleassa samettisuutta. Silkkisehkö. Väri on houkutteleva. Kaunis purkki. Paras maistamani lakritsi/salmiakki-jäätelö. Jätskiöverit helposti. Nasu tykkäsi kovasti. Koostumuksessa hyvä ”salmiakkisuoni”. Vielä vahvempi salmiakin maku toisi kympin.

miinukset/kehitysehdotukset: Vahvempikin (salmiakkisuus) voisi olla. Suhmuinen makuyhdistelmä. Salmiakkikastiketta voisi olla enemmänkin. Tunkkaiset värit. Ei niinkään suolainen, mutta hyvä lakritsin maku. Ehkä ei riittävästi suolaa? Joskus tuntuu että suuhun jää rasvainen kerros. 

 

Pohjalaisyhtiö Namitupa otti piknikläisiltä vinkkejä säätääkseen kehittelyn alla olevaa karamelliaan edelleen. Photo © Petri Sainio

3) Tuote vasta kehitteillä. Nimetön karamelli (Namitupa, Finland)keskiarvo: 8,10

namitupa.fi

plussat: Salmiakkihimoon, yes. Lemppari, erikoinen pehmeänkova koostumus!  Hyvin salmiakkinen maku, mistä plussaa. Namitupa ei petä koskaan! Mukava kovan ja sitkeän välimuoto. Kaatissäkki yhdessä karkissa. Rouskuu hyvin suussa. Herkullinen, vaikkakin hauraammille hampaille haasteellinen rakenne. 

 

miinukset/kehitysehdotukset: Makua paljon, mutta mistä punainen väri? Ei maistu punaiselta (mansikka tms.). Väri ei vastaa makua. Sisällä voisi olla jauhetta ja rakenne kevyempi. Kliimaksi jäi tulematta. Huono rakenne, idea silti hyvä. Uusi konsepti tilalle: tämä nähty ja koettu. Perushyvää, mutta Namitupa-asteikon alapäässä.

 

Iranilaissyntyisen omistajan tanskalaisyhtiö lanseerasi lakritsitaatelit viime vuonna Tanskassa. Suomessa tuotetta löytyy K-marketeista. Photo © Petri Sainio

4) Green Dates Licorice, taateli (RM Import, Denmark) – keskiarvo: 7,75

rmimport.dk

plussat: Paras taateli, minkä olen tähän mennessä syönyt. Näihin jää koukkuun. Lakritsin maku kantaa läpi taatelin mutustamisen, mikä on positiivista. Maukkaita, hieman liian makeita. Hyvä lakritsipäällinen, mutta sitten pitäisi vielä tykätä taateleista. Herkullisen vähäeleisen voimakas ja muheva maku. Hieno pussi. Hyvä karkin korvike. Liian makea, mutta saattaisin kyllä epähuomiossa nautiskella pussillisen.

miinukset/kehitysehdotukset: Voi syödä kolme enintään. Makuyhdistelmä ei toimi. Taateli oli aika ylilyövä makeudessaan. Taateleiden pitäisi olla pieninä palasina, jotta lakritsijauhe maistuu riittävästi. Puolet pulverista jää valitettavasti sormiin, ja vain puolet päätyy suuhun. Pyöritä Pöyröö Puluverissa, niin tulisi tanakampaa makua!  Samaan pussiin pitäisi saada erillinen jauhepussi, jossa salmiakkijauhetta ”narkkiksille”.

 

Kouvolan vahvaa salmarilakua menee lähinnä Tanskaan. Nyt kotimaan kesäkampanjan aikaan tuotetta on saanut Suomestakin. ”Kouvolan tehtaanmyymälästämme sitä ajoittain saa, ja toivottavasti pian verkkokaupastakin”, valmistajan edustaja kertoo. Photo © Petri Sainio

5) Vahva Salmiakki (Kouvolan Lakritsi, Finland)keskiarvo: 7,70

kouvolanlakritsi.fi

plussat: Kerrankin kunnolla salmiakkinen laku. Suutuntuma hyvä, pehmeä. Kauniit, jyhkeät lakupalat, maku kohdallaan. Mukavan suolainen, ruokaisa. Kirpeänkiva tuoksu. Erinomainen luonnonjogurtin kanssa pirtelönä. Ihanan iso pala. Miellyttävän voimakas. Purentakokemus hyvä. Tuoretta ja hyvin suolattua, ihan ookoo.

 

 

Pari kouvolalaista Vahvaa Salmiakkia kämmenellä. Photo © Petri Sainio

miinukset/kehitysehdotukset: Ylisuolainen lakritsi. Pienempi palakoko, please. Ei voi syödä montaa kerralla. Täyelliin maku, mutta ei mahu pieneen suuhun kerralla. Lakua kuitenkin. Tarttuu ikävästi hampaisiin. Wau-efekti jää puuttumaan. Liian vehnäinen-lakritsimainen. Ruma pussi > panostusta ulkoasuun. 

 

 

 

Nasu valppaana. Photo © Petri Sainio

Osa arvioitavista tuotteista oli valmistajien arvioitavaksi tarjoamia, osa yhdistyksen pyytämiä. Kaikki olivat tällä kertaa uutuuksia, uudehkoja, kotimaassa ei-myytäviä tahi sellaisia, joita vasta kehitellään myyntiin.

Kilpasarjan ulkopuolella kotiinviemiseksi oli katettu Namituvan erityisherkkuja Rakkaussalmiakkeja (Salmiakki Finlandia 2017) ja Salmiakkinappeja.

Yksi valmistaja ei halunnut tuotteensa piknik-arvioinnista julkista selostetta, koska haluaa pitää kehiteltävän tuotteensa toistaiseksi salassa kilpailijoiltaan. Siksi salmiakki.fi:ssä julkaistaan kuudesta piknikillä arvioidusta tuotteesta viisi arviota (yksi lähetetään vain valmistajalle tiedoksi).

Salmiakkiyhdistys kiittää kaikkia Suomenlinnassa mukana olleita salmiakkifaneja sekä yrityksiä, jotka lähettivät tuotteitaan raatilaisten ruodittavaksi.

Korjattu uutista Kouvolan lakritsin Vahvan Salmiakin kuvatekstin osalta 21.7. Tuotetta on saanut kotimaastakin kesäkampanjan aikana ja ajoittain tehtaanmyymälästä Kouvolassa.

Ohilipuva Siljan alus viihdytti osaltaan piknikkaajia Suomenlinnassa. Photo © Petri Sainio

Piknikin vinyyliosastolla tunnelmoi mm. Kisu (lautasella LP Kisun parhaita 1970-1976). Photo © Petri Sainio

 

 

 

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.