Salmiakki pelastui EU-kiellolta

Pohjoismaiden ja Hollannin perinneherkku salmiakki olisi käytännössä kielletty, jos ammoniumkloridipitoisuuksien vähennyshanke olisi edennyt EU:ssa. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

Salmiakki on pelastunut hankkeelta, joka olisi käytännössä merkinnyt rakkaan herkkumme kieltoa EU:ssa. Keväällä unionin piirissä oli ehdotettu, että makeisten ammoniumkloridin suurin sallittu pitoisuus vähennettäisiin 3 grammaan per kilo. Muutos olisi ollut kohtalokas, sillä nykyisin myytävät vahvat salmiakkimakeiset sisältävät ammoniumkloridia runsaat 20 kertaa tuota enemmän.

Ammoniumkloridi on suola, joka antaa salmiakkimakeiselle sen ominaismaun. Ruotsin elintarviketyönantajien järjestön mukaan EU-ehdotuksen taustalla on ollut pyrkimys vähentää yleisesti suolan kulutusta, jonka liiallinen saanti on monille haitallista verenpaineen kohoamisriskin vuoksi.

Ehdotus kuitenkin torpattiin. EU:n tuoreen aromilistan mukaan ammoniumkloridia voidaan lisätä makeisiin niin paljon kuin on tarpeen suolaisen ominaismaun aikaansaamiseksi.

Kuluttajajärjestö Suomen Salmiakkiyhdistys ry on todella hyvillään siitä, että järkiratkaisu voitti. Yhdistys ei edes tiennyt, että moinen odottamaton uhka väijyy arvokkaan kansallismakeisemme yllä! Tukholman Lakritsifestivaalin järjestäjien  Lakritsfestivalen.se-sivuston mukaan asia eteni toivottuun ratkaisuun, koska EU:n komission piirissä yksi asiasta päättävistä jäsenistä oli Suomesta. Jos tämä pitää paikkansa, Salmiakkiyhdistys niiaa syvään komission Sirkku Heinimaalle!

 

Lähteet: Ruotsin elintarvikealan työnantajajärjestö Livsmedelsföretagen sekä Lakritsfestivalen.se

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.