Piknikraadin top 3: Salmiakkinappi, turkkarijätski, chilitoffee

Tuoreen laskelman mukaan Salmiakkipiknik on järjestetty jo ainakin 14 kertaa. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

Salmiakkipiknikin makeisraadin voitti eteläpohjalaisen Namituvan Salmiakkinappi, (keskiarvo 8,29) joskin Tyrkisk Peber -tikkujäätelö (8,24) ylti aivan kannoille. Varsinaisena yllättäjänä voidaan kuitenkin pitää yltiöjyrkkää kotimaista Naga Morich -chilitoffeeta, joka kiilasi kärkikolmikkoon.

Piknikillä oli ennätysmäärä osallistujia,  tarkistuslaskennan mukaan runsaat 60. Vastauspapereita kirjattiin noin 50. Vastaajia pyydettiin antamaan tuotteista kouluarvosana (4-10) ja verbaalinen arvio. Salmiakkiyhdistys roudasi paikalle kahdeksan arvioitavaa tuotetta, joista useimpia ei saa ihan joka kaupasta.  Tuotteet on valikoitu pääosin kahdella metodilla: jotkin valmistajat ottivat yhteyttä ja pyysivät tuotearviotamme, ja osan tilasimme tapaamiltamme kontakteilta mm. Tukholman Lakritsifestivaalilta (jossa siis myös salmiakkia).

Salmiakkinappi nappasi ykköspaikan piknikin makeisraadissa. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

1. Salmiakkinappi (Namitupa, Finland) 8,29

PLUSSAT (+)

”Viehättävän rustiikkinen, viimeistelemätön ulkonäkö. Muoto kitalakeen sopiva. Potkua ja makeutta sopivana yhdistelmänä. Maku sopivan monitasoinen, muuttuu imeskeltäessä. Rauskuu hyvin. Kokeiltavissa aamiaismuroina? Namitupa rulettaa, firman karkeissa ollaan salmiakin syvimmässä olemuksessa.”

MIINUKSET (-)

”Raapii kitalakea. Voisi olla väkevämpi. Maku hyytyy loppua kohti. Koostumus heiveröinen. Tulisuutta saisi olla enemmän. Liian hintava.”

 www.namitupa.fi

Tyrkisk Peber -jätski jäi pisteissä vain niukasti Salmiakkinapille. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

2. Tyrkisk Peber -jäätelö (Nestlé) 8,24

PLUSSAT (+)

”Ihanan rapsahteleva kuori, hyvät nystyrät. Pureskeltaessa kuori lohkeaa oikein sopivasti. Miellyttävä suutuntuma. Jäätelö kivan kevyttä verrattuna salmiakkiin. Salmiakkijäätelöksi kelpo esitys. Tasapainoinen. Sopivan kokoinen. Lapsiystävällinen: ei liian voimakas. Kiva yllätys: musta sydän, joka eri salmiakkia kuin kuori.”

MIINUKSET (-)

”Kuorrutteeseen kaipaan enemmän potkua. Jäätelö hieman liian synteettinen. Esanssinen. Salmiakkiydin vähän liian suolaista minulle. Keskustaa liian vähän. Liian pieni koko. Kymppiä en anna, koska valmistaja on Nestlé. Miinusta siitä, ettei saa laktoosittomana/hylana. Mutta miten tämä liittyy turkinpippuriin?”

www.kotijaatelo.fi

Salmiakkipiknikin historian ylivoimaisesti tulisin tuote. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

3. Naga Morich (Fatalii Gourmet, Finland) 7,27

PLUSSAT (+)

”Tämä on tulisen salmiakkifanin märkä uni. Jopas on hurjaa kamaa! Kieli hikoilee, mahtavaa! Hyvä koostumus: toffee sopivan pehmeää, ei sitkeää. Huipputuote, vaikka salmiakki jää toffeen ja chilin varjoon. Salmiakki sopii täydellisesti naga morichin hyökkäävään makuun! Tulisuus peittää salmiakin maun, muttei haittaa yhtään! Omassa lajissaan onnistunut tuote. On saatava lisää, vaikka sattuu.”

MIINUKSET (-)

”Chili pilaa karamellin! Nuppineulan kokoinen pala vie tunnon kielestä nopeasti. Näin chilin ystävänäkin, chili ehkä hallitsi liikaa. Ei ehkä salmiakkimakeinen sanan varsinaisessa merkityksessä. Ei mitään tekemistä salmiakin kanssa! Tulisuus epätasainen, vaihtelee pötkön eri osissa. Ostaisin näitä sikana, jos olisi lempeämpiä versioita. Paketti oli vaikea avata.”

 www.fataliigourmet.net/

Ruotsin Ramlösan lakritsitehtaan valmisteista testissä oli Salty. Yhtiöllä on myös salmiakkisempi tuote Extra Salty. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

4. Swedish Premium Liquorice – Salty (Lakritsfabriken i Ramlösa) 7,24

PLUSSAT (+)

”Tarpeeksi maistuvaa ja suolaista. Suutuntuma ihanteellinen. Nam, hajoaa hyvin suussa, ei tarvitse jauhaa eikä tartu hampaisiin. Kompromissi, jos ei osaa päättää, haluaako lakua vai salmiakkia. Salmiakkilakujen kategoriassa ihan hyvä. Aikuiseen makuun. Tyylikäs pakkaus.”

MIINUKSET (-)

”Mauton, joskin pureskeltaessa maku hieman paranee. Enempi lakua kuin salmiakkia. Kumimainen. Aika suolainen. Todella suolaista. Maku tuo mieleen Ikean sateisen parkkialueen. Saisi olla hieman väkevämpi, Extra Salty voisi olla todella hyvä.”

www.lakritsfabriken.se

Jälleenmyyjiä niukasti Suomessa. Hki: www.latartufata.fi, Kauniainen: www.pannacotta.fi, Maalahti: www.malinsmathantverk.blogspot.fi/, Oravainen: www.k-market.com/Myymalat/K-market-Oravais-Livsmedel/

Pöyrööstään tunnettu Namitupa valmistaa myös Pirun Väkevät Pohjalaiset. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

5. Pirun Väkevät Pohjalaiset (Namitupa, Finland) 7,13

PLUSSAT (+)

”Muoto hyvä, ja sopivan rapsakka. Pieneksi kovaksi karkiksi paljon makua. Mielenkiintoinen: hedelmäinen alkumaku, lopuksi pippuria. Aukaisee röörit. Kihelmöi kielen sivuilla. Namituvalta hyvä oivallus tehdä eri karkit samannäköisiksi, siitä tulee ikään kuin firman brändi. Hieno pussi!”

MIINUKSET (-)

”Nimi lupaa liikoja: verrattain mieto, joskin jälkimaku hieman vahvempi. Vaalea väri hämää hiukan. Heiveröinen koostumus. Tulisia, mutteivät maistu salmiakilta. Pippurin maku liian dominoiva, peittää salmiakin maun (ja kaiken muun). Salakavala pippurin maku voimistuu, jää polttamaan kurkkua.

 www.namitupa.fi

Porvoolaisen Makulakun sekoituspussissa salmiakin suolaisuus sijaitsee lakujen kuoriosassa, mutta täytteissä maistuu sen sijaan hedelmä ja suklaa. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

6. Makulaku Salty Liquorice Mix (Makulaku, Finland) 6,77

PLUSSAT (+)

”Kivan pehmeä suussa. Maukas täytelakritsi, yllättävän vivahteikas. Mukava kesäsyötävä, ei menis pakkasilla. Voisi toimia pikkuväelle arkikäytössä. Ihan ok makeannälkään, muttei salmiakinhimoon.”

MIINUKSET (-)

”Metrilakua pätkittynä ja suolattuna. Jos syö vain kuoren, menettelee. Täyte maistuu esanssilta, keinotekoisia makuja. Sisus ällö. Liikaa syödessä ehkä turhan makea. En lue tätä salmiakkikategoriaan, myöskään pussi ei viittaa salmiakkiin. ”

 www.makulaku.fi

Van Slootenin Rally Drivers. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

7. Rally Drivers (Van Slooten, Holland) 6,65

PLUSSAT (+)

”Nestemäinen sisus yllättävä ja hauska. Miellyttävä rakenne. Hyvänmakuinen sisäosa. Sisus ’purskahtaa’ kivasti pureskeltaessa. Himoittava.” 

MIINUKSET (-)

”Tyylikäs pussi lupaa enemmän kuin antaa. Enemmän potkua saisi olla, salmiakkia tuskin nimeksikään. Ulkokuori mauton, kuminen. Sisuksen ja kuoren maussa voisi olla enemmän kontrastia. Jälkimaku ei viivy pitkään suussa. Makeisessa outo naamakuvio, ei muistuta nimensä lupaamaa rallikuskia.”

 www.vanslooten.eu

Parking Guards -pussissa on kolme erimuotoista makeista. Monen raatilaisen mielestä niiden maut eivät poikkea toisistaan riittävästi. Kuva: Suomen Salmiakkiyhdistys

8. Parking Guards (Van Slooten, Holland) 6,60

PLUSSAT (+)

”Ihan ok. Kohtuuhyvä mässytyskarkki. Sopivan sitkeä. Hyvää tämä päällysjauho. Pehmeitä vaakunanmuotoisia pitäisi saada koko pussi. Toimii oluen kanssa. Hauska nimi, hieno pakkaus.

MIINUKSET (-)

 ”Liian laimea, lakritsainen, ei juuri eroja eri muotojen välillä. Osa liian, kovia, makeita, sitkeitä. Lasten makeinen. Missä on NH4Cl? Takertuu hampaisiin. Maku loppuu ennen kuin karamelli on edes syöty. Rohkaiseva pintasuola osoittautui miedoksi ja lyhytkestoiseksi. Kuin Hollannin futismaajoukkue: alisuorittaja.”

www.vanslooten.eu

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.