”Ruotsista tulee parempia uutuuksia kuin Suomesta”

Ruotsalainen salmiakkiluomulaku Super Salty on valittu vuoden parhaaksi salmiakkimakeiseksi Suomessa. Ramlösan lakritsitehtaan tuote saa tuomareilta kiitosta maittavuudesta, juoheasta rakenteesta, gluteenittomuudesta ja tyylitellystä pakkauksesta.

Super Salty. Salmiakki Finlandia -voittaja 2013. Kuva: Minna Hujanen

Salmiakki Finlandia 2013 -palkinnon voittajan valitsivat muusikko Jouni Hynynen ja näyttelijä Elina Knihtilä kuuden ehdokaskarkin joukosta.

”Tykkään sekä lakusta että salmiakista, ja tässä yhdistyy molemmista hyvät puolet”, kiteytti Knihtilä Salmiakkigaalassa Helsingissä 2.2.2013.

Salmarilakupalan jännittävä suutuntuma juontuu siitä, että Super Saltyn taikinassa on käytetty riisijauhoa vehnän asemesta. ”Voittajassa on yllätysmomentti: lakritsin ja salmiakin ihana välimuoto. Sitä ei pysty selittämään – tuote melkein sulaa suuhun”, luonnehti Hynynen.

Gaalan yleisönsuosikiksi valikoitui niin ikään ruotsalaistuote, käsintehty Salmiakkola-toffee Tukholmasta.

Salmiakkola (Desserter utan gränser). Vuoden 2013 gaalayleisön äänestyksen ylivoimainen suosikki. Kuva: Minna Hujanen

 

”Tuotekehittelyä kohennettava” 

Salmiakkituomarit Knihtilä ja Hynynen kannustavat Suomen makeistehtaita kohentamaan tuotekehittelyään länsinaapurin malliin. ”Ei pidä enää ratsastaa niillä vanhoilla brändeillä, koska fakta on se, että Ruotsista tulee tällä hetkellä kovempia tuotteita”, he linjaavat.

Palkittua Super Saltya myydään toistaiseksi vain harvoissa kaupoissa Suomessa. Palkintoehdokkaat valitseva Suomen Salmiakkiyhdistys ei sulje pois tuotteita, jotka on valmistettu maamme rajojen ulkopuolella, vaikka Finlandia-nimike ankkuroikin palkinnon Suomeen.

Mahdollisimman laaja tuotevalikoima on kuluttajille eduksi, sillä salmiakkivaltioita on vain kourallinen koko maailmassa. Yhdistys pyrkii bongaamaan maukkaita karkkeja niin koti-Suomesta kuin ulkomailtakin.

Salmiakki Finlandia -palkinto myönnettiin nyt 15:nnen kerran.

Voittajan koko nimi on Premium Liquorice Super Salty.

Valmistaja: Lakritsfabriken i Ramlösa, lakritsfabriken.se

Maahantuojia/jälleenmyyjiä: latartufata.fipannacotta.fi

Gaalayleisön suosikin Salmiakkolan jälleenmyyjä Helsingissä: sweetheart.fi

Valmistaja: Desserter utan gränser desserterutangranser.blogspot.fi/p/salmiakkola.html

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.