Namituvan tikkari ykköseksi salmiakkipiknikillä

Salmiakkipiknik 2013 -makuraadin kilpasarja oli kutkuttavan jännittävä. Kahdeksan testituotteen joukosta ykköseksi kurotti kotimaisen Namituvan valmistama salmiakkitikkari. 

Näin jakautuivat raadin pojojen keskiarvot:

1. PIKKUTIKKARI-SALMIAKKI (Namitupa, Suomi) 7,80

Piknikraati äänesti parhaaksi Namituvan Pikkutikkari-salmiakin. Monet raatilaiset huomauttivat, että eihän tikkari ole laisinkaan pieni, vaan joillekin jopa hiukan isonpuoleinen. Kuva: Finska Salmiakföreningen


 

Raatilaisten kommentteja: ”Nimeään isompi tikkari. Just näin: täyteläinen, salmiakkinen. Huippumaku! Riittoisa. Maku kestää suussa pitkään. Pinta mieto, paranee loppua kohti, kun maku terävöityy. Pakattu söpösti & vanhanaikaisesti. Miksi nimi on pikkutikkari? Ulkonäöstä: ihan kuin isovarvasta imeskelisi. Tikku taipuu/irtoaa.” 

namitupa.fi

Salmiakkiyhdistys toi piknikiläisille arvioitavaksi neljän valmistajan tuotteita, jotka ovat enemmän tai vähemmän uutuuksia – ja osaa niistä ei saa lainkaan Suomesta, ainakaan toistaiseksi. Pikniktestissä oli nyt ensimmäistä kertaa myös islantilaisia salmiakkeja.

Piknikraati antoi kommentteja kouluarvosanoin 4-10, joista laskettiin keskiarvo. Tapahtumaan Suomenlinnassa osallistui runsaat 50 ihmistä, ja arviopapereita palautettiin yli 40 (ainakin osa vastasi tiiminä). Yhdistys kiittää kaikkia piknikille osallistuneita, välkommen åter!

Namitupa valmistaa appelsiini- ja mangosävyisistä salmiakeistaan tiettävästi eritoten Ruotsin markkinoille nappimallia, kun taas vastaavat kovakuoriset papuversiot päätyvät Suomen kauppoihin. Foto: Hållplatsens Lakritshandel

2. APPELSIINI-SALMIAKKINAPPI (Namitupa, Suomi) 7,77 

Namitupa otti kaksoisvoiton: appelsiinimausteinen  salmiakkinappi sai likipitäen yhtä korkeat pisteet kuin tikkarikin. 

Kommentteja: ”Raikas, rapea, tuoksuukin hyvälle. Veriappelsiinin maku lisää salmiakin väkevyyttä sopivasti. Jymäkkä maku. Salmiakin maku paljastuu pureskeltaessa. Plussaa ohuesta rapsakkuudesta! Veriappelsiinin maku vaihtelee napista toiseen: jotkin napit ovat salmiakkisempia, jotkin hedelmäisempiä. Toimii, mutta papuna vielä parempi. Kuin söisi kiinteää jaffaa.”

 namitupa.fi

 

3. SALT TRUCKS (Van Slooten, Hollanti)  7,48 

Salt Trucks sijoittui kolmanneksi. Van Slooten on tehnyt uusia salmiakkipussikarkkeja kuluttajatoiveiden perusteella, kun viime vuonna yhtiö sai mm. salmiakkipiknikillä nameistaan rajua kritiikkiä. Foto: Finska Salmiakföreningen

Hollantilaispussi nappasi pronssia. Van Slooten on tuonut (ainakin Ruotsissa) markkinoille kaksi uutuuspussia, kun yhtiön viimevuotiset laimiat salmiakit saivat kritiikkiä kuluttajilta, mm. Salmiakkiyhdistyksen piknikraadilta v. 2012.

Kommentteja: ”Hyvin petrattu viime vuoteen. Mukavan mässytettävä pehmeä nami. Vaihteleva elämys: kirpsakka pinta, valuva nestesisus, jälkimaku lakritsinen. Nestetäyte oli mieluisa yllätys. Pehmeänviileä. Plussaa: ei gelatiinia (liivate). Ihan kivaa, muttei tästä lauluja kirjoiteta.  Pussin extreme-sana huonoa huumoria. Hankalasti avattava pakkaus.”

vanslooten.eu

 

4. MANGO-SALMIAKKINAPPI (Namitupa, Suomi) 7,41 

Namituvan Mango-salmiakkinappi. Foto: Hållplatsens Lakritshandel

Kommentteja: ”Näitä tulisi varmaan syötyä pussillinen yhdeltä istumalta. Yllättävä ja erikoinen yhdistelmä. Yeah, baby, yeah! Mango sopii hyvin salmiakin pariksi. Karkeissa eroja: toiset salmiakkisempia, toiset mangoisempia. Rapeus plussaa. Sopivan pieni. Mangon maku tunnistettava ja vahva, pureskeltaessa paljastuu suolainen salmiakin maku. Mangon ystäville loistava, itse en tykkää. Ulkonäkö saisi olla siistimpi. Muoto on parempi ’ pillerimäisenä’, jolloin mausta tulee syvempi. Jälkimaku liian hapan.”

namitupa.fi

 

5. LAKKRIS-DJÖFLAR  (Freyja, Islanti) 7,35 

Ruotsalaismaahantuoja Nammi lähetti yhdistykselle islantilaisia salmiakkeja, kun halusi tietää, pitäisivätkö suomalaiset niistä. Kahdesta Freyja-yhtiön tuotteesta paremmin sijoittui Lakkris-Djöflar. Foto: Finska Salmiakföreningen

Islantilainen suolaräjähdys pani nenänkin hikoilemaan.

Kommentteja: ”Suolaisin pinta ehkä ever. Ei heikkohermoisille! Va’ helvete? Räjähtävä alkumaku, joka lievittyy lempeän makeaksi. Hyvä Islanti! Alkutörmäys vähän liian överi, mutta maku laskeutuu hiljalleen mahtavaan jälkipöhinään. Nenä rupesi hikoilemaan. Laku jää hyvin mauttomaksi suolan syönnin jälkeen. Ei ole salmiakki, vaan suolainen lakritsi. Omituinen täytelaku. Turboahdettu noitapilli. Suolan määrässä ei mitään järkeä! Näitä olisi kamala oksentaa: ruokatorvi palaisi.

www.freyja.is/?action=index_en

 

6. FIRE TRUCKS (Van Slooten, Hollanti) 7,05 

Fire Trucks on hollantilaisen Van Slootenin toinen pussiuutuus. Foto: Asociación Finlandesa del Salmiakki

Kommentteja: ”Todella pippurinen, nimensä veroinen. Potkua löytyy, muttei näitä pussillista voi syödä. Täyteneste pehmentää mukavasti. Hyvä lisä leffanamipussiin. Onko tulisuus peräisin chilistä vai pippurista?  Pakkausta vaikea avata. Mausteinen jälkimaku jää polttelemaan kurkussa. ”

vanslooten.eu

 

 

 

7. SALMIAK BITAR (Freyja, Islanti) 7,01 

Molemmat piknikin islantilaistuotteet olivat hmm.. suolaisenpuoleisia. Salmiak Bitar (Freyja) jäi toiseksi viimeiseksi. Foto: Finska Salmiakföreningen

Harvinaisehko makeisluonnehdinta: lähes metallinen jälkimaku.

Kommentteja: ”Sähäkän ihana alkumaku, loppu pehmeän lakritsinen. Islantilainen luonteikkuus havaittavissa hyvällä tavalla. Suolaa pinnassa vähän liikaa, rikkoo kitalaen. Jauhoinen. Alku lupaa paljon, mutta suolakerroksen alla on mautonta massaa. Jälkimaku saisi olla aavistuksen makeampi. Lähes metallinen jälkimaku. Ei voi syödä kourallista kerralla. Parhaimmillaan harvakseltaan nautittuna.”

 www.freyja.is/?action=index_en

 

Uusvanha Merkkari tuli sekoitepussina kauppoihin alkuvuonna 2013. Kuva: Fazer

8. MERKKARI (Fazer, Suomi) 6,96

Kolo on aivan turha tämänkokoiselle karkille.

Kommentteja: ”Maku vapautuu hitaasti ja säilyy pitkään tasaisesti. Ei hajoa melkein millään, ihana jäytää. Sopivan suolainen, mutta maku ei sama kuin lapsuudessa. Vähän liian sitkeä, tylsä jauhaa pelkiltään. Maku on tuttu, mutta on niin paljon uusia herkkuja. Mukavan kova. Miksi niiin kovia? Sopii sarjakuvalukemissalmiakiksi. Olemme kasvaneet erillemme: rakastan sinua aina, mutten halua sinua enää. Kolo on aivan turha tämänkokoiselle karkille. Sopii todella hyvin oluen kaveriksi. Riittoisa, ei tarvitse kuin yhden ottaa. Kestää piiiit….kään. 

fazer.fi

————————————————————————-

Glorian Ruoka & Viini -lehden Suomenlinnaan tuoma Nokinenä-mansikkakuono-hillo oli piknikväen alkumaistiaisena ennen makeisraadin varsinaista testirupeamaa. Foto: Finska Salmiakföreningen

NOKINENÄ-MANSIKKAKUONO

Kilpasarjan ulkopuolella maisteltiin Glorian Ruoka & Viini -lehden reseptikisassa korkealle yltänyttä salmiakkimansikkahilloa, jolle piknikväki antoi niin ikään kouluarvosanan: keskiarvoksi tuli 6,72.

Salmiakkifanien kenties yleisin kritiikki kautta aikain toistui piknikin hillomaistiaisissa: Salmiakin makua ei ole riittävästi.

Kommentteja: ”En ole hillon ystävä, mutta tätä laittaisin lettujen päälle. Pisteet innovatiivisuudesta. Mukava pieni häivähdys salmiakkia. Toimii mainiosti croissantin kanssa.  Hyvää esim. brie-juuston kanssa. Voisipa testata vaniljajätskin kera. Salmiakin maku jää mansikan alle. Saisi olla tujumpaa eli salmiakkisempaa. Liian mansikkainen, johtuu ehkä osittain siitä, että hillo tehty edellisenä päivänä. Sopivatko yhteen? Turkinpippurista voisi saada parempaa. Salmiakki jää taustalle: jos ei tietäisi, niin ei erottaisi.”

Salmiakkipiknik järjestettiin Suomenlinnassa 29. kesäkuuta 2013.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.