Salmiakki Finlandia 2025 -ehdokkaat ovat täällä!

Hellurei! XXII Salmiakkigaala häämöttää tulevana lauantaina, ja tässä paljastamme vuoden 2025 Salmiakki Finlandia -ehdokkaat! Kuudesta kandidaatista kolme on valmistettu Suomessa, kaksi Tanskassa ja yksi Ruotsissa.

Salmiakki Finlandia 2025 -ehdokkaat yhteispotretissa. Vasemmalta lukien Gluteeniton Salmiakkikauralaku (Lakumesta), Chokade Svenskjävlar (Haupt), Salty Sea (Haribo), Tyrkisk Peber Super Salty (Fazer), True Dates Salty Liquorice (True Co.) ja Salty Bombs (Namitupa). Foto @ Salmiakki.fi

Ehdokkaat on valinnut Salmiakkiyhdistyksen hallitus eli konklaavi. Se kokosi maistelusessioihinsa karkkeja, joista valikoitui hurmaava, laadukas ja monipuolinen sekstetti. Ehdokkaiksi otettiin niin uutuuksia kuin jo tuttuja, isojen ja pienten valmistajien tuotteita, sillä hyville karkeille on monipuolisesti paikkansa, olivat ne ison tehtaan tuotteita tai pienempinä erinä käsintehtyjä.

Vaikka palkinnon nimi on Salmiakki Finlandia, yhdistys on aina kelpuuttanut muissakin maissa valmistetut karkit ehdolle. Miksi? Meitä salmiakkimaita on maailmassa niin vähän, että meidän kannattaa pitää yhtä!

Vielä ehdit mukaan Salmiakkigaalaan (25.10.), jonka buffetissa on tarjolla kaikki tässä esiteltävät ehdokasmakeiset sekä lukuisat muut herkut. Gaala on helsinkiläisravintola Dubrovnikissa 25. lokakuuta klo 19 alkaen. Myös gaalan yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan. Salmiakkigaalan Facebook-tapahtumasivu löytyy täältä & kotisivulta ja Instagram-päivitykset täältä.

Gaalassa voittajan valitsee itsenäisesti Bella Table, ruokatrendejä luotaavista podcasteistaan tunnettu kaksikko. Jury saa ehdokkaat esimaisteluun gaalaviikolla. Myös konklaavin väki haluaa pitää itsensä aidossa jännityksessä eikä tiedä etukäteen, mitä Bellat gaalan estradilla kertovat. Finlandia-palkinnon valmistaa suomalainen muotoilija, salmiakkifani Tebian.

Ohessa ehdokkaat Salmiakkigaalan juryn maistelujärjestyksessä:

Foto @ Salmiakki.fi

EHDOKAS #1:
Gluteeniton Salmiakkikauralaku
salmiakkilakritsipaloja
Lakumesta, Suomi

Pienvalmistaja Lakumesta on pärjännyt hyvin salmiakkiväen kinkereissä. Yhtiön Tuima Salmiakkilaku ylti takavuosina Salmiakkigaalan yleisönsuosikiksi, ja tämä Gluteeniton Salmiakkikauralaku leiskautti viime vuonna yhdistyksen piknik-arvioissa koko kattauksen ykköseksi. Tuotteessa on miellyttävän pehmeä ja hienostunut aromi, pitkä jälkimaku. Pussista poimiutuu jänskiä nappuloita mutusteltavaksi, sillä kaura suo makeiseen omaleimaisen rakenteen. Ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat kiittävät. Kuusankoskella kehitetty nami osoittaa myös sen, että salmiakkimakeisen ei välttämättä tarvitse olla valtavan salmiakkinen ollakseen laadukas.

—————————————————————–

Foto @ Salmiakki.fi

EHDOKAS #2:
Salty Sea
salmiakkisekoituspussi
Haribo, Saksa, valmistusmaa: Tanska

Ajatuksella kootut salmiakkisekoituspussit ovat rattoisaa seuraa vaikkapa hyvän tv-sarjan tai kirjan ääressä. Makeisjätti Haribon kunnollisessa Salty Sea -kokoelmassa on monituisia erinäköisiä ja -vahvuisia merenkulkuaiheisia salmiakkeja, joista pussin kyljessä viisi on esitelty akselilla mieto/keskivahva/vahva. Aina seassa voi toki olla sellaistakin makuvivahdetta, josta itse tai seuralainen ei satu tykkäämään, mutta hämmästyttävän hyvin samaan pussiin on saatu koolle monisitkoinen merellinen seurakunta. Tarkkavainenkin saa olla. Kalojen, ruorien ja piratosten lisäksi hyppysiin saattaa yhtäkkiä pompsahtaa hylje, nalle tai merihevoinen.

———————————————————————–

Foto © Salmiakki.fi

EHDOKAS #3:
Salty Bombs
salmiakkitoffeekaramelli
Namitupa, Suomi

Namituvassa idea Salty Bombsiin syntyi halusta yhdistää yhteen karamelliin kaksi vastustamatonta makumaailmaa: pehmeänmakea toffee ja intensiivisen suolainen salmiakki, kertoo yrityksen pomo Lotta Laine. Ilmajokelainen valmistaja on hyödyntänyt Salmiakkiyhdistyksen piknikraatia testivaiheessa olevien makeistensa koekenttänä. Tämä tuote saapui viime kesän piknikille Viaporiin osin erimakuisena ja tyystin erinäköisenä. Salmiakkifanit kirjasivat yritykselle seikkaperäiset arvionsa, joita Namituvan tuotelaboratoriossa luettiin tarkasti. Yhtiön mukaan Salmiakkipiknikiltä tapaa siunautua suorapuheisia kommentteja, joista on aidosti apua tuotekehityksessä. Lopputulos on maukkaan viekoitteleva! Namituvan Lotta kertoo valmistajan halunneen pitää Salty Bombs -nautinnon myös kaikille sallittuna: nami on gluteeniton, maidoton, vegaaninen ja glykyrritsiinitön. 

—————————————————————–

Foto © Salmiakki.fi

EHDOKAS #4:
True Dates Salty Liquorice
salmiakkitaateli
True Co., Tanska

Salmiakkitaateleista on tullut lyhyessä ajassa aikamoinen hitti, ja kaupoista löytyy jo viljalti eri tuotenimikkeitä. Salmiakkiyhdistyksen konklaavi maisteli sokkotestissä viittä eri taatelia: useat olivat hyviä, mutta raati tykkäsi eniten tanskalaisesta True Dates Salty Liquoricestä. Tämän daadelssin syvällinen maku tuntui kiihkeän läsnäolevalta. Valmistajayhtiö True Co:n Jakob Schmidt Clausen kertoo, että kun yhtiöllä oli neljä erimakuista taatelia valmiina, se pyysi argentiinalaista tuotekehittäjäänsä kokeilemaan, josko tämä saisi kehiteltyä taateliperheeseen salmiakkiversion. Etelä-Amerikassa varttunut Javier Miles kun ei pidä yhtään lakritsista – ja varsinkaan salmiakista: ”Kun olin saanut koottua parhaat markkinoilta löytyvät ainekset, ryhdyin soveltamaan ja tiivistämään makua, kunnes en yksinkertaisesti voinut sietää sitä enää. Sitten pyysin konttorin lakritsifaneja maistamaan aikaansaannostani. Ja he rakastivat sitä!”, Miles kertoo.

———————————————————————

Foto © Salmiakki.fi

EHDOKAS #5:
Chokade Svenskjävlar
suklaaseen kiedottu salmiakkilakritsi
Haupt, Ruotsi

Tämä makuooppera on jalostunut Hauptin äärisuolaisesta Svenskjävlar-salmiakkilakritsista. Tuotenimen jälkiosa ”ruottalaiset paskiaiset” juontuu aikaan, jolloin yksi Hauptin perustajista asui Maltalla ja tapasi viedä kotoa sinne mukanaan ruotsalaista salmiakkia, kuten Djungelvrålia. Aina kun hän tarjosi karkkejaan maltalaisille kollegoilleen, heidän järkyttyneet reaktionsa olivat samat: ”Senkin ruotsalainen paskiainen!” – ja pahempaakin sanottiin. Svenskjävlar-salmiakkilakritsin menestyksen jälkeen yhtiö halusi luoda jotain, joka edelleen vangitsisi tuon rohkean, suolaisen hengen mutta hieman herkullisemmin. ”Idea syntyi luonnostaan: raju Svenskjävlar kuorrutettaisiin pehmeällä belgialaisella maitosuklaalla. Syntinen sekoitus suolaa, makeutta – ja vielä vähän enemmän syntiä”, kuvailee Hauptin toimitusjohtaja Rasmus Ragnarsson. Kehkeytyi villi pötkäle, jonka nimen etuliite Chokade yhdistelee suklaata ja shokkia: choklad/chock.

———————————————————————

Foto © Salmiakki.fi

EHDOKAS #6
Tyrkisk Peber Super Salty
pehmeäntulinen makeinen
Fazer, Suomi

Suomen makeisjätti Fazer on lanseerannut uudenlaisen pehmeän turkkarin legendaaristen pippurikaramellien tuoteperheeseen. Yhtiö kertoo saaneensa salmiakinkuluttajilta hyvää buustia tuotteen kehittelyyn. ”Rakenteesta haettiin täydellistä pehmeyden ja sitkeyden liittoa – sellaista, että hampaat ja makunystyrät kiittävät. Makuun lisättiin kierros kierrokselta lisää potkua ja suolaisuutta”, kertoo Rasmus Bange, Fazer Makeisten markkinointijohtaja. Fasun koekeittiössä jalostui kookas pehmytneliön muotoinen Super Salty. Hennon suolahunnun alta kielelle sulaa lempeän poltteleva laatta, josta kantautuu vielä jälkipolte matkaevääksi. ”Nyt jännitetään, mitä mieltä ovat Salmiakkigaalan ystävät – toivottavasti teidänkin suunne syttyvät yhtä suurille liekeille kuin meidän!”




Suomen Salmiakkiyhdistys on salmiakkimakeisten kuluttajien etujärjestö, joka perustettiin vuonna 1997 kunnianosoitukseksi maailman jykevimmälle makeiselle. Yhdistys on siitä lähtien palkinnut parhaat salmiakit. Yhteisö järjestää karkkitapahtumia Salmiakkipiknik sekä Salmiakkigaala, jossa valitaan Salmiakki Finlandia -palkinnon saaja. Gaala järjestettiin edellisen kerran ennen pandemiaa. 

Koska edellisestä Finlandia-kisasta on jo ehtinyt vierähtää kuusi vuotta, markkinoille oli ehtinyt tulla paljon hyviä potentiaalisia finskiehdokkaita. Jonkun mielestä voi olla epäoikeudenmukaista, ettei oma suosikki tällä kertaa yltänyt mukaan, mutta on lohdullista ajatella, että myös seuraavaan mittelöön riittää hyviä tarjokkaita – ja uusiakin herkkuja on kehitteillä!

Salmiakkiyhdistyksen gaala pidetään ensimmäistä kertaa samana viikonloppuna kuin Helsingin Lakritsi- ja salmiakkifestivaali, jonka järjestävät yhtiöt Lakrits Finland ja The Satama päiväsaikaan Katajanokalla 25.-26.10. 

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.