
Salmiakkigaalassa parhaan makeisen valmistaja saa uniikin Salmiakki Finlandia 2025 -palkinnon, jonka on suunnitellut ja valmistanut helsinkiläinen muotoilija, salmiakkifani Teppo Lakaniemi.
”Tämän palkinnon tekeminen on minulle suuri kunnia-asia, ja olen otettu, että saan sen tehdä vuosittain”, hän kertoo.
”On hienoa, kun vuosien jälkeen palkinto taas päästään jakamaan.”
Tepon vuosien varrella tekemien Salmiakki Finlandia -palkintojen kantava teema on ollut klassinen geometrinen salmiakkikuvio. Niin nytkin.
”Tänä vuonna palkinto kuvastaa virrassa virtaavaa salmiakkia. Sitä voittajaa siis, joka sieltä nousee kuohuista pinnalle.”
Materiaalina on eurooppalainen tammi. Teppo on värjännyt ja puleerannut pystin toisen osan Indian ink -mustalla, ja mustan pinnan alta näkyy kauniisti puun syyrakenne. Alaosaan on upotettu messinkilaatta, jossa lukee Salmiakki Finlandia 2025.
”Arvostan todella paljon, että tätä gaalaa järjestetään ja muutenkin Salmiakkiyhdistyksen toimintaa. Nämä voivat vaikuttaa ei-niin-tärkeiltä asioilta, mutta niillä on todellisuudessa suuret vaikutukset.”
Mitä asioita odotat lauantain Salmiakkigaalalta?
”Odotan iloista, kivaa iltaa, jossa tunnelma on tulinen. On myös kiva nähdä Jahnukaiset lavalla vuosien jälkeen.”

Millainen tunne sinulle syntyy salmiakin nauttimisesta?
”Olen havainnut, että kun minulla on stressi, niin turvaudun jostain syystä melko usein salmiakkiin. Se tuntuu rauhoittavan. En usko, että tällä on lääketieteen kanssa mitään tekemistä, mutta ainakin se toimii.”
Tapaatko kenties nauttia jotakin muutakin salmiakin kanssa?
”Olen sen verran puritanisti, että ihan ilman häiriötekijöitä mennään. Vadelmakarkki ja salmiakkikarkki on kyllä loistava yhdistelmä. Innokkaana pullantekijänä olen kyllä ajatellut koittaa tehdä parhaan salmiakkipullan, mitä maa päällään kantaa. Siinähän yhdistyisi pullan syöminen salmiakin kanssa.”
Teppo on salmiakkirakkautensa ohessa muutenkin erittäin antaumuksellinen ja laaja-alainen karkki-ihminen. Hän kertoo pitävänsä päivittyvää makeissuosikkilistaa, jolle on vaikea päästä. Paras karkki on vuosia ollut Haribon Vampyrer ja kakkossijaa on pitänyt Syrlinger. Sen lisäksi hän mainitsee eri yhteyksissä ainakin nämä: Salmingar, Noitapilli, (mahdollisesti Grahnsin) vaahtomansikkakarkki, Fazerin perussalmiakki, Läkerol Hot Pepper. Ja Italian-reissuilta hän kantaa kotiin Goleador-lakritsitankoja.
Salmiakki.fi kysyy vielä lapsuuden varhaista salmiakkimuistoa.
Teppo kertoo muistavansa päiväretken, kun tätinsä oli hoitamassa häntä 1980-luvulla Porvoossa. He hakivat T-marketista eväät: lihapiirakan, maidon ja muutaman pienen salmiakkipääkallon.
”Ne olivat sellaisessa kannellisessa lasipurkissa palvelutiskin päällä esillä. Sellaisen tiskin, johon en itse yltänyt millään. Sieltä ne laitettiin pieneen paperipussiin, joka sitten ojennettiin minulle.”
Hän haluaa tarkentaa, että kallot eivät olleet perus-pääkallokarkkeja, jotka tuolloin olivat isompia ja voimakkaamman makuisia.
Matka alkoi. Täti ja poika pysähtyivät sitten mäen päälle puupenkille istumaan ja katsoivat ohi ajavia autoja nauttien eväistä. Kun lihapiirakka ja pieni maito oli nautittu, poika sai lopuksi ne pienet salmiakkipääkallot.
Teppo muistaa yhä hyvin, kuinka pääkallokarkit olivat pinnaltaan hiukan ”rasvaisia”, ja matkan aikana ne olivat tahranneet paperipussia niin, että pussin ulkopinta oli muuttunut hiukan tummemmaksi karkkien kohdalta.
”Istuin siinä tukista tehdyn penkin päällä, ilma oli lämmin. Oli hyvä olla. En ole vuosiin nähnyt niitä mustia pieniä salmiakkipääkalloja missään.”

Voit tutustua muotoilija Teppo Lakaniemen töihin hänen verkkosivullaan ja Instagramissa.

Salmiakkigaala on lauantai-iltana 25. lokakuuta klo 19-02 ravintola Dubrovnikissa Helsingin Konepajalla, Traverssikuja 3. Lue gaalasta lisää täältä. Palkintoehdokkaat ovat täällä. Liput voi hankkia ennakkoon tästä.
Salmiakkigaalan järjestää kuluttajayhteisö Suomen Salmiakkiyhdistys.
Tapahtuma pidetään samana viikonloppuna kuin Helsingin Lakritsi- ja salmiakkifestivaali (25.-26.10.), jonka järjestävät Wanhassa Satamassa yhtiöt Lakrits Finland ja The Satama.