”On todella suuri kunnia saada valita vuoden paras salmiakki, mutta on sanottava, että harteilla lepää painava vastuu. Meillä on kyllä todella hyvä karkkimaku, joten olette tehneet hyvän valinnan”, kiittelevät Salmiakki Finlandia -tuomarit Kia Arpia ja Petra Wettenranta.
Salmiakkiyhdistyksen konklaavi kutsui Bella Table -podcast-kaksikon tämän vuoden palkintotuomaristoksi valitsemaan itsenäisesti Salmiakki Finlandia 2025 -palkinnon voittajan. Konklaavi toimi esiraatina ja poimi kuusi ehdokasta maistelusessioidensa tuloksena. Kia ja Petra ovat alkuviikolla saaneet ehdokasnamit etukäteen tutustuttaviksi.
Bellat kertovat olevansa ylpeitä siitä, että Suomessa on näin hieno kansallisaarre kuin salmiakki ja ylipäätään hieno karkkikulttuuri.

Salmiakki.fi tiedustelee, ovatko Kia ja Petra yleensä samoilla linjoilla makeismieltymyksissään. He kertovat, että heidän irtokarkkipusseissaan arviolta 80 % on mustaa ja 20 % väriä (kirpeitä) – ja nekin kuulemma syödään yhdessä mustien kanssa.
”Meidän irtokarkkipussit näyttävät epäilyttävän samanlaisilta, noitapilli on meidän molempien suosikki.”
Entä varhaiset muistot salmiakista?
Kia muistelee ostaneensa pikkutyttönä Sipoossa 15 pennillä Oukki Doukin sittemmin lakkautetusta Byarsborgin kyläkaupasta.
”Sen syömiseen piti todella keskittyä, koska välillä saattoi imaista liian tarmokkaasti ja nielaista karkin kokonaisena. Kun tukehtumiselta välttyi, tuli suru siitä, että karkki oli jo syöty.”
”Muistan myös, kun olin isoäitini mukana apteekissa, sain rasiallisen Apteekkarin salmiakkia, joka värjäsi kielen mustaksi”, Kia kertoo.
Petralla on ollut kotona karkkilaatikko, joka on muuttunut lapsien myötä ”harmillisesti” välipalalaatikoksi. ”Lapset eivät onneksi vielä haikaile mustien karkkieni perään, mutta mieluiten nautin salmiakkini illalla sohvalla tv:n edessä.”
”Kia tulee myös aina innokkaasti autoni kyytiin, sillä meillä on aina autossa todella hyvä valikoima eri salmiakkirasioita”, Petra kertoo.
Entä onko kenties tapana nauttia jotakin muutakin salmiakin yhteydessä?
Petra paljastaa jälkkäribravuurinsa olevan sähkövatkaimella pehmikseksi vatkattu vaniljajäätelö, jonne pilkotaan joukkoon runsaasti pätkistä ja turkinpippureita.
”Herkullista!”
Mitä odotatte lähestyvältä Salmiakkigaalalta?
”On hienoa saada juhlistaa salmiakin ilosanomaa muiden salmiakkiystävien kanssa.”
—————-
Lue Salmiakki Finlandia 2025 -palkintoehdokkaiden esittely täältä.

Salmiakkigaala on lauantaina (25.10.) Helsingissä ravintola Dubrovnikissa klo 19-02.
Dubrovnik sijaitsee Corona-baarin kyljessä
osoitteessa Traverssikuja 3, Konepaja, Helsinki.
Julkinen liikenne:
9B-raitiolinjan lähipysäkit ovat Pasilan konepaja ja Kotkankatu.
Pasilan asemalta kohteeseen on noin 1 km.