Salmiakki Finlandia 2014 -ehdokkaat julkistettiin – in English, too!

Tässä pasteeraa Salmiakki Finlandia 2014 -ehdokassekstetti! Valinnasta vastaa Salmiakkiyhdistyksen hallitus eli konklaavi. Lopullisen valinnan tekevät salmiakkituomarit Vesa Vierikko ja Kati Outinen Salmiakkigaalassa helsinkiläisbaari Dubrovnikissa perjantaina 21. helmikuuta. Tervetuloa!

Here are the six Salmiakki Finlandia Award candidates 2014! The final choice will be made at Salmiakkigaala in the Dubrovnik Bar (Eerikinkatu 11) in Helsinki on Friday 21th February starting at 8 pm. Welcome!

Salmiakki Finlandia 2014 candidates from left to right: 1. Octopus (Sweden), 2. Salta Riksdaler (Sweden), 3. Salt Trucks (Holland), 4. Salmiakkipikkutikkari (Finland), 5. Musta Pantteri (Finland), 6. Suklaasalmiakkimanteli

Salmiakki Finlandia 2014 candidates from left to right: 1. Octopus (Bubs, Sweden), 2. Salta Riksdaler (Lakritsfabriken i Ramlösa, Sweden), 3. Salt Trucks (Van Slooten, Holland), 4. Salmiakkipikkutikkari (Namitupa, Finland), 5. Musta Pantteri (Fazer, Finland), 6. Suklaasalmiakkimanteli. Photo: Leena Salmio

1. Octopus (Bubs, Sweden, orig. Bläckfiskar Saltade)

Bubsin mustekala on salmiakkifiguuriksi sangen hellyttävä: kuin haamuksi verhoutunut tv-pöllö. Ulkonäkö hämää, sillä blondissa tursaassa on odottamattoman paljon salmiakillista tenhoa.

Octopus (Bubs) - foto Leena Salmio

Octopus (Bubs) – photo Leena Salmio

Vaahtokarkit ovat salmiakin lajityyppinä melko harvinaisia, ja riittoisilta maistuvat liki uhanalaisia. ”Octopusin salmiakkipitoisuus on 5 prosenttia. Emme lisää siihen väriaineita, ruskea vivahde tulee luonnostaan lakritsista”, valaisee karkin vuonna 2008 kehitellyt Ulrik Lindström, yksi perheyritys Bubsin omistajista. Octopusit on ehdottomasti parasta nauttia suussasulavan pehmoina, ja Salmiakkigaalan pitopöytään on tehty tilaus suoraan tehtaalta…slurps!

Salty liquorice figures are rarely as endearing as this blondish Octopus. Do not get fooled by its looks: the product has an unexpectedly clear taste of salmiakki. In the shops there aren’t generally too many marshmallows spiced with salmiak, and the ones that have enough taste are endangered species. ”The salmiak amount is 5 %. We don’t add any colour, the brown nuance comes from the natural liquorice itself. It is a foam product based on corn starch and gelatine”, says Ulrik Lindström, one of the owners of Bubs, Finlandia-winner 2004 with Salta Pengar. He developed Octopus, which was launched in 2008. It is very essential to eat Octopuses when they’re soft and fresh. The manufacturer will send fresh stuff straight from the factory to the Salmiakkigaala buffet..! 

 

2. Salta Riksdaler (Lakritsfabriken i Ramlösa, Sweden)

Riikintaaleri on ammoinen ruotsalainen rahayksikkö, jota käytettiin Suomessakin 1800-luvulle saakka. Vuosi sitten Skånessa alettiin painaa delisiöösiä uusvanhaa salmiakkitaaleria, jonka kohopintaan päätettiin printata valmistajan kasvokuva.

Salta Riksdaler (Lakritsfabriken i Ramlösa) - photo Leena Salmio

Salta Riksdaler (Lakritsfabriken i Ramlösa) – photo Leena Salmio

Gluteenittomat, ei-liivatteelliset riikintaalerit myydään kätsyssä muovipurnukassa, jossa on suljettava kansihattu. Puolipaksu kolikko on suuolosuhteissa hämmästyttävän notkea ja sen salmiakkisuus sopusoinnutettu lakritsin seuraan. Tätä mässyä ei vain juuri löydä mistään täältä Suomesta…paitsi tietty Salmiakkigaalan buffetista! ”Makeisen kehitystyöhön kului puoli vuotta, ja olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen”, iloitsee Lakritsfabriken i Ramlösan johtaja Martin Jörgensen, jonka kasvot koristavat taaleria.

The Riksdaler was an ancient Swedish currency also used in Finland in the 18th and partly 19th Century. Just about a year ago in Southern Sweden they started to print delicious retroish salty liquorice Riksdalers with the candy manufacturer’s portrait printed in the middle. The coin is half-thick but bends surprisingly easily in your mouth. Plus the salty and sweet liquorice ingredients have found a harmonious combo. These gluten-free, gelatin-free products are sold in plastic mugs with an on/off top hat. But you simply can’t find this candy in Finland, you have to come to Salmiakkigaala to taste it. ”It took us six months to develop and we are very satisfied with the result”, says the man in the coin, Martin Jörgensen, last year’s Salmiakki Finlandia Award winner (Super Salty).

 

3. Salt Trucks (Van Slooten, Holland)

Hollantilaisyhtiö Van Slooten muistetaan laivamyymälöiden taxfree-salmiakkikuviokarkeistaan jo hamalta 1970-luvulta. Viime vuosina yhtiö on julkaissut pesueellisen pussitettuja karkkeja, joiden erityispiirteenä on nestetäyte.

Salt Trucks (Van Slooten) - photo Leena Salmio

Salt Trucks (Van Slooten) – photo Leena Salmio

Yksi niistä on kimmoisan lystillinen salmiakkipallukka Salt Trucks. ”Kirpsakka pinta, valuva nestesisus, jälkimaku lakritsinen”, listasi koostumuksen nautintavaiheet yksi yhdistyksemme jäsenistä viime salmiakkipiknikillä. Van Slooten on kuunnellut herkällä korvalla kuluttajapalautetta aiemmista salmiakeistaan, ja yhtiö on tehnyt tuotteesta paljon voimakkaamman makuisen kuin aiemmin. Makealta maistuva osuus alkaa nykyversiossa vasta lopussa. Makeiseen on lisätty suolaa niin pintaan, täytenesteeseen kuin itse lakritsimassaankin, kertoo Van Slootenin edustaja Jesper Sellebraaten. Tuote ei sisällä liivatetta.

The Dutch company Van Slooten is famed for its taxfree Salmiak Figures introduced in the 1970’s. Couple of years ago they released candy bags with liquid-filled sweets. One of them is Salt Trucks, a bag of semi-elastic, gelatine free, salty liquorice candies. ”Salty surface, running liquid in the inside and an aftertaste of sweet liquorice”, listed its structure one of our Association’s members at our summer picnic. When Van Slooten released the first version 2012, many consumers asked for more taste – and Van Slooten did react. So the saltiness is no longer midrange but strong. ”Salter liquid filling, salter liquorice and a new salt coating! And this is the current product”, says Jesper Sellebraaten, representant of the Dutch brand.

 

4. Salmiakkipikkutikkari (Namitupa, Finland)

”Ihan kuin isovarvasta imeskelisi”, tokaisi joku tästä tikkarista Salmiakkiyhdistyksen piknikillä viime kesänä. Jo valmistajan mielenrauhan tähden tulkitsemme, että töksäytys ei tarkoittanut makua vaan nekun isohkoa kokoa.

Salmiakkipikkutikkari (Namitupa) - photo Leena Salmio

Salmiakkipikkutikkari (Namitupa) – photo Leena Salmio

Piknikraadin ihastuttanut ”pikkutikkari” onkin aromikas yksilö: söpösti pakatun tikkukaramellin syvä salmiakkisuus vain voimistuu tikkaroinnin edetessä. Namitupa-yhtiölle tikkariohje päätyi karamellilaiteoston yhteydessä 2000-luvulla, mutta itse salmiakkiresepti juontaa valmistajan mukaan kauas 1950-luvulle saakka. Puskaradio on tuonut tikkarille netin kautta paljon yksityisiä tilaajia, ja yritys vakinaisti sen valikoimaansa viime vuonna. ”Mielestämme tuote on salmiakkia aidoimmillaan”, herkistyy Reijo Laine, Namituvan pomo.

”Feels just like sucking the big toe”, said someone of this lollipop at Salty Liquorice Association’s picnic last summer. We interpret he/she did not analyze the taste but the relatively big size of the ”Little Salmiak Lollipop”. The picnic participants voted this product as the best of our picnic selection 2013. The lollipop has an old-fashionedly cute wrapping and a strong aroma, which intensifies the more you eat. According to the small Finnish company Namitupa, the salmiakki recipy itself dates back to 1950’s. ”This product is most authentic salmiakki, the way it should be”, defines director Reijo Laine of Namitupa from Ilmajoki (Air River), little municipality in Ostrobothnia province. Namitupa’s Pöyröö powder won Salmiakki Finlandia Award in 2012.

 

5. Musta Pantteri (Fazer, Finland)

Kotimaisen peruspantterin säpäkkä sisarkarkki. Mustia Panttereita oli takavuosina saatavilla omassa nimikkopussissaan, mutta nykyisin ne on kätketty Pantteri Mix -sekoitebägiin, josta ne löytyvät sormituntumalla, kun aikansa hypistelee & rapistelee.

Musta Pantteri (Fazer) - photo Leena Salmio

Musta Pantteri (Fazer) – photo Leena Salmio

Mustat Pantterit ovat selkeästi pehmeämpiä kuin kovapintaiset peruspantsut, vaikka ne ovat likipitäen samannäköisiä. Mustan Pantterin valtteja on raikkaan vahva, täyteläinen aromi: niitä ei tarvitse kauhean monta mussuttaa tyynnyttääkseen akuutin himotuksen. Nämät kissapedot sopisivat esimerkiksi emännöimään ihkaomaa pikkukarkkipussiaan, sillä niitä on aivan liian vähän sekoituspussissa. Musta Pantteri lanseerattiin alkujaan 1990-luvulla, jolloin sitä mainosti tv:ssä Suosikki-lehden päätoimitsija Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen.

Musta Pantteri (the Black Panther) is the stronger little sister of its mild relative Pantteri Original, which is one of the most popular salmiakki candies within Finnish borders. The Black Panthers were launched back in the 1990‘s, but nowadays they are quite hard to find – sadly forgotten, one could say. Years ago, they were available in a candy bag of their own, but these days they’re hidden into a Pantteri Mix bag. The Black Panther structure is much softer than Pantteri Original, even though the sugarcoated coins look pretty much alike. The blackies have a rich strong aroma with refreshing touch, and you do not need to eat handfuls of them to ease your acute salmiakki addiction symptoms. Check out the old tv advertisement: click here. The manufacturer has won Finlandia Award in 2003.

 

6. Suklaasalmiakkimanteli (distributor Exotic Snacks, possibly others too)

Ajoittain putiikkien herkkuhyllyjen ääressä törmää yllättävyyksiin. Kun pähkinälaarien tuoteotsikoiden lomasta pilkistää sana salmiakki, viriää kiinnostus oitis.

Suklaasalmiakkimanteli - photo Leena Salmio

Suklaasalmiakkimanteli – photo Leena Salmio

Ja kotiin kiikutettu Suklaasalmiakkimanteli osoittautuu suussa liki sinfoniaaniseksi: pinnan vahva salmiakkijauhe kietoutuu ruokaisaan suklis-elämykseen. Tuotehybridin Finlandia-ehdokkuudella Salmiakkiyhdistys haluaa myös virittää salmiakkifanien joukossa keskustelua yhdistelmätuotteista: onko kyseessä salmiakki vaiko suklaa? Ja kuinka paljon sillä on väliä? Kaikille manteli ei kuitenkaan oikeasti sovi. Allergikkojen turvallisuutta ajatellen sijoitamme tuotteen Salmiakkigaalan pitopöytään omalla ottimella ja varoituskolmiolla varustettuna.

Once in a while you run into surprising discoveries at shops where they sell pick-and-mix snacks, nuts and dried fruits. You get curious, when you see a product title including the word salmiakki. Suklaasalmiakkimanteli (Chocolate Salty Liquorice Almond) is a very descriptive name but rather difficult to articulate with a full mouth. The product has a nearly symphonic combination: the strong salmiakki powder surface unites with chocolate experience. By nominating this product the Association also wants to raise discussion about hybrids among salmiakki fans. Is this a salty liquorice candy? Or rather a chocolate candy? And to which extent does it matter? However, almond is not suitable for allergic people: at Salmiakkigaala’s buffet we will place a warning sign with the product.

————-
Korjattu ehdokas numero 3:n eli Salt Trucksin esittelytekstiä Salmiakkigaala 2014:n jälkeen. Toisin kuin aiemmin määrittelimme, makeisen nykyversio on huomattavasti suolaisempi kuin aiemmin. Tämä paljastui, kun gaalaan lähetettiin tuotteen ihkauusi erä.

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.