Salmiakki Finlandia -ehdokkaiden joukossa kaksi suklaata – Six nominees, 2 chocolates

Ei hyvän tähden… Salmiakki Finlandia -palkintoehdokkaiden sekstettiin on tänä vuonna valikoitu kaksi suklaasalmiakkituotetta vallan. Ja viime vuonnahan voiton vei hollantilainen Suklaasalmiakkimanteli.

Not easy days for the puritanist inside us. There are two (!) chocolate salty liquorice products among the six Salmiakki Finlandia 2015 nominees. And it was only a year ago the Dutch company Choco Support took the trophy to Holland with their Almond Salmiak Milk Chocolate.

Salmiakki Finlandia 2015 candidates: A. Killerbon Soft (DEN), B. Marabou Black (SWE), C. Pantteri (FIN), D. Sterkar Djúpur (ISL), E. Pommix, two candies half and half (FIN), F. Salmiakkinappi (FIN). Photo: Veikko Niemi

Salmiakki Finlandia 2015 -ehdokkaat kokoontuivat ryhmäpotrettiin. Here come the six nominees, s’il vous plaît: A. Killerbon Soft (DEN), B. Marabou Black (SWE), C. Pantteri (FIN), D. Sterkar Djúpur (ISL), E. Pommix, two candies half and half (FIN), F. Salmiakkinappi (FIN). Photo: Veikko Niemi

Finlandia-nimestään huolimatta palkinto alkaa olla jo kohtalaisen kansainvälinen: tämänvuotiset kandidaatit ovat kotimaamme lisäksi Ruotsista, Tanskasta ja Islannista. Perinteiseen tapaan tuotteiden joukosta löytyy uutuuksia/klassikkoja, pehmeitä/kovia, mietoja/vahvoja.

Despite the title ”Finlandia” our award has become relatively international: this year there are products from Finland, Sweden, Denmark and Iceland. The nominees represent a wide variety of newbies & classic candies, soft & hard, mild & strong.

Ehdokkaat on valinnut Salmiakkiyhdistyksen hallitus eli konklaavi. Voittajan valintaan konklaavi ei enää osallistu, vaan sen tekevät 28. helmikuuta Salmiakkigaalassa Helsingissä tämänvuotiset salmiakkituomarit, näyttelijät Anu Sinisalo ja Tommi Korpela.

The six nominees were elected by the Salmiakki Board of the Finnish Salty Liquorice Association. Blame them. Now it is no longer the Board, but two judges, Finnish actors Tommi Korpela and Anu Sinisalo, who make their independent decision at Salmiakkigaala in Helsinki on the 28th of February.

 

(A) Killerbon Soft (Toms, Denmark)

(A) Danish Killerbon Soft is the youngest of award candidates. It was originally released in the Dutch market 2013, and after that in Denmark and Sweden. And finally to Finland in January  2015. Photo: Veikko Niemi

(A) Danish Killerbon Soft (by Toms) is the youngest of all nominees: arrival in Finland January 2015. It was originally launched in the Netherlands two years ago, and then in Denmark & Sweden. Photo: Veikko Niemi

Killerbon-pussikarkki on kehitelty suositun Noitapillin pohjalta. Liitulakumaisen rapsahtavaksi kehitellyn lakritsijauhekuoren alta löytyy pehmeä täyte, joka on ammoniumkloridillisesti hyvinkin maltillista mutta maittavaa. Makeispussin kuvassa pasteeraa irokeesihaisunäätä, jonka suu liekehtii, mikä ei vastaa sisältöä lainkaan. Killerbonin miellyttävä maku voi kuitenkin aiheuttaa lievän himarin, ja jälkifiilarista tulee aavistuksen salmiakkisempi, kun popsii useamman makeisen putkeen. Jyrkän linjan salmiakistit syönevät tätä mietoa herkkua salaa.

The Killerbon is developed on the basis of the Nordic delicacy Heksehyl. The surface has a slight Skolekridt crisp feel, yet the taste is fine liquorice powder. Underneath there’s a soft filling, which is ammonium chloridically very moderate but tasty in general. Semi-obsessive moods can occur. In the bag cover, there’s a mohawk skunk with its mouth in flames, which does not reflect the bag content at all. Despite the mildness, hardline salmiakki enthusiasts may secretly enjoy Killerbon’s tastiness.

 

 

(B) Marabou Black (Mondelez, Sweden)

B) Marabou Black was developed in Marabou’s factory in Upplands Väsby, in Mid Sweden. Photo: Veikko Niemi

(B) Marabou Black was developed at Marabou’s factory in Upplands Väsby, in Mid Sweden. The Black has existed in Sweden and Finland since 2012. Photo: Veikko Niemi

Rapea salmiakkirouhe klassikkosuklaan mausteena on rakenteellisesti onnistunut ratkaisu. Marabou-levyn suklaamassa on perinteisesti sangen makeaa, joten salmarirouhe tuo makeuteen tarvittavaa särmää ja luo oivan balanssin. Kaupoissa on enemmän suklaatuotteita, joissa on juokseva salmiakkitäyte. Suomessa ja Ruotsissa myytävä Black-levy suunniteltiin alkujaan määräaikaistuotteeksi, mutta suosion myötä se on lanseerattu pysyvästi perheeseen.

Crispy salty liquorice bits among classic Swedish chocolate proves to be a functional solution. The structure idea also differentiates this tablet from chocolate-salmiak-tablets with running liquid salty liquorice inside. The basic Marabou chocolate tastes very sweet, so the salty bits provide a tasteful balance. The Marabou Black was planned to be a limited edition, but the tablet turned out to be so popular, it was launched as a permanent Marabou tablet variant. 

 

(C) Pantteri (Fazer, Finland)

Fazer's classic Pantteri is among the most popular (mild) salty liquorice sweets in Finland. It isn't sold in other countries. Photo: Veikko Niemi

(C) Fazer’s classic Pantteri is among the most popular mild salty liquorice sweets in Finland. Sold in yellow/black candy bags since 1982, yet the original pastille version dates back to 1960’s. Photo: Veikko Niemi

Pantteri-klassikon raikkausefekti on tenhoisan kumulatiivinen. Pantsulainen on suuhun kasattaessa varsin ruokaisa ja tarjoaa miellyttävän pehmovastuksen hampaille. Monet pitävät peruspantteria ”vain” sokeroituna lakritsikarkkina, mutta on taikinassa himppu ammoniumkloridiakin. Ja ne, jotka tykkäävät Pantterin tutusta turvallisuudesta, eivät vaivaa päätänsä pohtimalla karkin vahvuuspositiota, vaan hotkivat sohvaolosuhteissa kokonaisen pussin kupuunsa.

The domestic icon Pantteri is not sold in other countries than Finland, so you should give it a try while visiting Salmiakkigaala. You’ll get a nourishing feeling having piled these softies into your mouth. Moreover, the sweet freshener effect opens your nose in no time. Many salmiakki enthusiasts consider the product absolutely too mild and sugary (is that a word?) to be called salty liquorice. On the other hand, the ones who love this one.. just keep loving it! A friendly warning: do not drink milk after a bag of Panthers.

 

(D) Sterkar Djúpur (Freyja, Iceland)

Icelandic hybrid Sterkar Djúpur (by Freija) means "Strong Deep". Djúpur was invented in a town called  Djúpivogur. Photo: Veikko Niemi

(D) Chocolate-salmiak-liquorice candy Sterkar Djúpur (by Freyja, 2013) means ”Strong Deep”. It was developed from the mild original Djúpur invented in a small town called Djúpivogur, east coast of Iceland. Photo: Veikko Niemi

Tätä islantilaista salmiakkisuklaapampulaa ei toistaiseksi myydä Suomessa – mutta olemme tilanneet sitä gaalaan. Jo vahva pintajauhe saa ihmistytön/pojan hyrräämään. Kerroksisen Sterkar Djúpurin vahva salmiakkisuola pysyy läsnä popsinnan edetessä välikerroksen suklaaseen ja lakukeskiöön. Vaikeahkosti ilmaistava tuotenimi on saanut konklaavilta helpommin lausuttavan hellittelynimen Issikka, joka viittaa karkin kotimaan pörröiseen asukkiin, islanninhevoseen.

This icelandic saltie-sweetie is not sold in Finland – yet – but we’re eagerly waiting to enjoy Sterkar Djúpur at the Salmiakkigaala buffet. At first, the bobble’s strong salty powder surface makes a human girl/boy hum of pleasure. The powerful salmiakki even maintains throughout the multiple layers of the candy; via midfloor milk choco to the liquorice heart. For a full-mouthed Finn, the product name is a bit difficult to pronounce, so the Salmiakki Board gave it a pet name by the Icelandic horse, ”Issikka” (is-sic-ah).

 

(E) Pommix (Halva, Finland)

E) Finnish factory Halva's Pommix (Bombx) candy bag consists of two different caramels. Photo: Veikko Niemi

(E) The Finnish company Halva’s hard boiled candy Pommix (guess the translation is……Bombx).  The candy bag includes two variations, both nominated as one. Photo: Veikko Niemi

Emme osanneet päättää, kumpi kahdesta Pommix-karamellistä on parempi, joten nimesimme ne molemmat yhdeksi ehdokkaaksi. 1970-luvun lopun salmiakki- ja lakritsipommeista kustomoitu duo on erityistä nostalgianannaa 1970-80-luvuilla lapsuuttaan viettäneille suomalaislapsille, mutta maistuu kyllä nuoremmillekin. Halva on vieläpä onnistunut parantamaan molempia pommioriginaaleja. Karamellien sisään on tuupattu jauhesydän, jota ei alkujaan ollut. Pintajauheetkin tuntuvat nyt terheämmiltä kuin Kekkosen-Koiviston aikakaudella. Nam!

We just couldn’t decide which one of the two Pommix candies is better. So we nominated the both as one, which is exceptional. You see, Halva has succeeded to customize two traditional Finnhits from the late 1970’s: the Salmiakki Bomb and the Liquorice Bomb, which had been off the market for ages. The factory has improved the originals by adding a powder heart and boosting the powder surface. Now these two oldie-newbies have a brand new duetto life in a bag called Pommix.

 

(F) Salmiakkinappi (Namitupa, Finland)

F) Salmiakki Button (Salmiakkinappi) is made by Namitupa in the Southern Ostrobothnia of Finland. Photo: Veikko Niemi

(F) Salmiakkinappi (”Salmiakki Button”) is made by Namitupa in the Southern Ostrobothnia of Finland. Photo: Veikko Niemi

Sanan ”rouskis” syvin olemus on läsnä, kun suussa liikehtii Namituvan Salmiakkinappien katras. Symppisten, piskuisten knappien ohut lakritsijauhepinnoite ei ehdi kielenpäällä juuri ikääntyä ennen kuin siirrytään suoraan asiaan. Salmiakkisuus on voimaltaan Urho-luokkaa ja saa aikaan jälkituntuman, mi ulottuu kitalaesta vatsanpeitteisiin. Eteläpohjalainen pienvalmistamo ymmärtää kehitellä voimakkaita salmiakkeja, mistä kiitos. Kartiopussukassa, ”struutussa”, myytävää nappia valmistetaan nykyisin myös kaffipavun näköisenä.

Do not let the sympathetic looks fool you: this tiny button contains heavy stuff. After a few strong Salmiakkinappi candies you need a glass of water. And then start crunching again. The small Finnish candy factory Namitupa is one of the rare companies which understands to develop strong salty liquorice products. Salmiakkinappi is a perfect example of this policy, and salmiakki fans salute that.

 

Jussi-palkitut näyttelijät Anu Sinisalo ja Tommi Korpela tuomaroivat Salmiakkigaalassa ravintola Dubrovnikissa lauantaina 28. helmikuuta. Pukuvaatimuksia ei ole, ”salmiakkinen” look on plussaa (voidaan jopa palkita laadukkaalla makeisvalikoimalla!), mutta salmiakkisuus on täysin itsesi määriteltävissä. Ovet aukeavat klo 20. Osoite: Eerikinkatu 11, Helsinki (sisäänkäynti Corona-baarin ovesta). Liput 12/10 e (käteisellä!). 

Salmiakkigaala will happen on Saturday 28th of February starting at 8 pm. Dubrovnik Bar is situated in the city center area of Helsinki, address Eerikinkatu 11 (entrance door: Corona Bar). You may wear whatever u want: salmiakkish outfit is a plus (perhaps you’ll get an award, too!), but it is completely up to you what salmiakkiness means. Tickets 12/10 e (cash only!).

You will find the XVII Salmiakkigaala FB-event page here, klikkaa tästä Salmiakkigaalan Facebook-tapahtumasivulle ja lyöttäydy mukaan!

 

 

 
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.